Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Ιαν-2019 13:53

  Goldman Sachs: Επενδυτική στρατηγική 2019 – Τα οκτώ κρίσιμα θέματα

  Goldman Sachs: Επενδυτική στρατηγική 2019 – Τα οκτώ κρίσιμα θέματα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Στα σημαντικότερα ερωτήματα που απασχολούν τους επενδυτές των ευρωπαϊκών μετοχών απαντά η Goldman Sachs σε νέα έκθεσή της, εντοπίζοντας έτσι τους κινδύνους αλλά και τις ευκαιρίες που κρύβει η νέα χρονιά για τις αγορές της περιοχής. Πόσο φθηνές είναι οι μετοχές, πού πρέπει να κατευθυνθούν οι τοποθετήσεις, πώς θα κινηθεί η κερδοφορία των εταιρειών, και άλλα κρίσιμα θέματα που θα καθορίσουν επενδύσεις φέτος.

  1. Είναι οι αγορές πραγματικά φθηνές;

  Μετά τη δυναμική ανάκαμψη των ευρωπαϊκών αγορών το 2017, οι αποτιμήσεις των μετοχών οδηγήθηκαν σε αρκετά "τεντωμένα" επίπεδα. Ωστόσο οι πρόσφατες ανησυχίες γύρω από την ανάπτυξη οδήγησαν σε απότομες πτώσεις των εκτιμώμενων δεικτών αποτίμησης, οι οποίες μπορούν να συγκριθούν με τον βαθμό του de-rating που έχουμε δει να συμβαίνει σε bear markets του παρελθόντος. Οι συγκριτικές αξιολογήσεις έναντι των θεμελιωδών μεγεθών, αναμφισβήτητα δείχνουν πως οι μετοχές της Ευρώπης είναι πλέον φθηνές. Η Goldman Sachs βλέπει σημαντικά περιθώρια ανάκαμψης και αναμένει ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe θα αυξηθεί κατά 9% στις 375 μονάδες στους επόμενους 12 μήνες, ωστόσο αυτό το επίπεδο θα είναι χαμηλότερο από το επίπεδο που βρισκόταν ο δείκτης πριν από τρεις μήνες.

  2. Πόσο αδύναμη θα είναι η κερδοφορία των εταιρειών;

  Η αμερικάνικη τράπεζα αναμένει αύξηση των κερδών ανά μετοχή (EPS) κατά 4% στην Ευρώπη το 2019, πολύ χαμηλότερη (κατά περίπου 50%) από αυτήν που αναμένουν οι περισσότεροι επενδυτικοί οίκοι. Τα πρόσφατα δεδομένα, τα οποία έχουν αποδυναμωθεί απότομα, δείχνουν πως τα EPS θα κινηθούν σταθεροποιητικά και ελαφρώς πτωτικά, ωστόσο η Goldman Sachs αποκλείει μία απότομη πτώση της κερδοφορίας, καθώς όπως τονίζει, αυτό δεν συνέβη στην Ευρώπη εκτός των περιόδων ύφεσης.

  3. Ποια είναι η εικόνα των τοποθετήσεων των funds;

  Από τον περασμένο Μάρτιο σημειώνονται εκροές από τις ευρωπαϊκές μετοχές και έτσι – υπό αυτή την έννοια - πλέον οι τοποθετήσεις των επενδυτών είναι πιο υποστηρικτικές από ό,τι ήταν στις αρχές του 2018. Ωστόσο, οι εκροές δεν είναι τόσο μεγάλες όσο το 2016 και δικαιολογούνται επίσης από την ασθενέστερη ανάπτυξη.

  4. Ήρθε η ώρα για τοποθετήσεις σε μετοχές "αξίας";

  Οχι ιδιαίτερα, απαντά η τράπεζα. Οι χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων δεν είναι χρήσιμες για τις επενδύσεις σε assets "αξίας" ειδικά για τις ευρωπαϊκές τράπεζες στις οποίες η Goldman Sachs τηρεί ουδέτερη στάση. Η αμερικάνικη τράπεζα συνεχίζει να συστήνει στους επενδυτές έναν συνδυασμό μετοχών "αξίας" και μετοχών "ανάπτυξης". Όπως επισημαίνει τηρεί θετική στάση για τον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και βλέπει σημαντικά περιθώρια ανάκαμψης, ενώ θετική είναι και για τον τεχνολογικό κλάδο καθώς και για τις μετοχές εταιρειών υψηλό δείκτη επενδύσεων.

  5. Πόσο ανησυχητικό είναι το επίπεδο μόχλευσης;

  Είναι πιο ανησυχητικό στις ΗΠΑ από ό,τι στην Ευρώπη. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν γενικά δείξει επιφυλακτικότητα απέναντι στην επέκταση των ισολογισμών τους, ωστόσο τα πιστωτικά spreads έχουν διευρυνθεί. Η G.S συνεχίζει να συστήνει τοποθετήσεις σε μετοχές εταιρειών με ισχυρούς ισολογισμούς έναντι των μετοχών των εταιρειών με αδύναμους ισολογισμούς. Οι δείκτες χρέους προς ίδια κεφάλαια είναι κοντά σε ιστορικά υψηλά στις ΗΠΑ, αντίθετα οι ισολογισμοί των ευρωπαϊκών εταιρειών είναι σε γενικά πλαίσια αρκετά υγιείς με χαμηλούς δείκτες χρέος/ίδια κεφάλαια.

  6. Θα πρέπει κανείς να ανησυχεί για την Κίνα;

  Οι εντάσεις στο εμπόριο και η πρόσφατη απότομη επιβράδυνση των οικονομικών στοιχείων της Κίνας έστειλαν τον γερμανικό δείκτη DAX και τις ευρωπαϊκές μετοχές που έχουν έκθεση στην Κίνα σε έδαφος bear market. Ωστόσο, η Goldman Sachs αναμένει ότι οι δασμοί θα κορυφωθούν το 2019 και έτσι θα ακολουθήσουν πολιτικές για τη σταθεροποίηση του οικονομικού περιβάλλοντος.

  7. Θα επιλυθεί το θέμα του Brexit;

  Οι επόμενες εβδομάδες είναι πιθανό να είναι γεμάτες με μεγάλη αβεβαιότητα, αλλά ανεξάρτητα από το πολιτικό αποτέλεσμα, το οικονομικό σκηνικό είναι πιθανό να παραμείνει αδύναμο. Η Goldman Sachs δεν βλέπει περιθώρια ούτε για τις βρετανικές μετοχές ούτε για τον δείκτη FTSE 250 για να διατηρήσει την ισχυρή υπεραπόδοση.

  8. Αποτελεί αγοραστική ευκαιρία η Ιταλία;

  Οι ιταλικές μετοχές διαπραγματεύονται με σημαντικό discount σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, μεγαλύτερο από αυτό που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης. Ωστόσο η Goldman Sachs παραμένει επιφυλακτική: η Ιταλία είναι πιθανό να φλερτάρει με την ύφεση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 και οι εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή των ιταλικών εισηγμένων δεν έχουν ακόμη μειωθεί σημαντικά. Επίσης, οι εκτιμήσεις για το επίπεδο του ιταλικού δείκτη FTSE MIB το 2019 έχουν μειωθεί μόνον κατά 1% τους τελευταίους τρεις μήνες, τη στιγμή που οι εκτιμήσεις για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx έχουν μειωθεί κατά 2%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων