Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Ιαν-2019 11:21

  Για τη συνέχεια της αντίδρασης προσπαθεί το Χρηματιστήριο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Προσπάθεια να συνεχίσει το ανοδικό του σερί, το οποίο ήδη μετρά τέσσερις θετικές συνεδριάσεις, κάνει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως έχει να αντιμετωπίσει και τις κινήσεις ενθυλάκωσης των κερδών σε αρκετούς τίτλους. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,16% στις 627,12 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,7 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,11% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.651,47 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,06% στις 450,16 μονάδες.

  ...

  Από τις 27 Δεκεμβρίου, όταν και ο Γενικός Δείκτης έκλεινε στις 597 μονάδες, έχουν καταγραφεί κέρδη της τάξεως του 4,73%, με μόνο μία πτωτική συνεδρίαση (2/1) και ένα σερί τεσσάρων ανοδικών συνεδριάσεων που επακολούθησε αυτής. Και μπορεί οι συναλλαγές να μην έδειξαν ότι σε αυτή τη μίνι αντίδραση συμμετείχαν πολλά χαρτοφυλάκια, όμως αποτελεί έναν καλό λόγο για τη βελτίωση της ρευστότητας της αγοράς, αφού οι περισσότεροι τίτλοι συμμετείχαν διαδοχικά σε αυτήν. 

  Πράγματι, το κύριο χαρακτηριστικό της ολιγοήμερης αντίδρασης ήταν όταν υπήρξε μια διαδοχική συμμετοχή στην άνοδο για τις περισσότερες εισηγμένες, με την αγορά αφενός να "ζυγίζει" τις πρόσφατες αλλαγές στις σταθμίσεις του FTSE 25 και αφετέρου να κάνει μικροκινήσεις που θα βελτιώσουν τις προοπτικές σε επίπεδο 12μήνου. 

  Πάντως, η αρνητική τεχνική εικόνα της αγοράς δεν έχει αλλάξει, αν και ο τραπεζικός δείκτης με το +11% που έχει καταγράψει από τις 28 Δεκεμβρίου τον έχει απομακρύνει από τις κρίσιμες 400 μονάδες. Εντούτοις, ο Γενικός Δείκτης θα πρέπει να κινηθεί και να διασπάσει ανοδικά τις 650 μονάδες εάν θέλει να αλλάξει υπέρ των αγοραστών τη βραχυπρόθεσμη τεχνική του εικόνα. 

  Ένα τέτοιο σενάριο όμως έχει προς το παρόν χαμηλές πιθανότητες, δεδομένου του ότι η αγορά περιμένει να δει τα αποτελέσματα των διεργασιών στον τραπεζικό κλάδο. Άλλωστε, σήμερα αναμένεται να συναντηθούν οι εκπρόσωποι των τραπεζών, επιχειρώντας να συγκλίνουν σε ένα κοινό "πακέτο" πρότασης για τον χειρισμό των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, το οποίο θα υποβληθεί προς έγκριση στους "θεσμούς" στις 21 Ιανουαρίου (τεχνικά κλιμάκια).

  Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς, ο Φουρλής, η Εθνική και η Eurobank σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Alpha Bank, Βιοχαλκο, Σαράντης, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, Grivalia και Coca Cola. 

  Στον αντίποδα, απώλειες σημειώνουν οι Aegean, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Λάμδα και Motor Oil, αλλά η πτώση δεν ξεπερνά το 1%. Χωρίς μεταβολή οι Τιτάν, Ελλάκτωρ και ΟΛΠ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων