Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Ιαν-2019 17:38

  Ώθηση από τα blue chips και θετικό ξεκίνημα του 2019 για το Χρηματιστήριο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Συνέχεια στην ανοδική αντίδραση έδωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, "σπάζοντας" μάλιστα το κρίσιμο επίπεδο των 614 μονάδων, χωρίς όμως να καταφέρει να ανεβάσει τους συναλλακτικούς του ρυθμούς, παρά τις σημαντικές βοήθειες που έχει λάβει τις τελευταίες δύο ημέρες από τις μη τραπεζικές μετοχές.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,42% στις 615,69 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 606,37 μονάδων (-0,11%) και 615,73 μον. (+1,43%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 26,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 12,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 232 χιλ. τεμάχια.

  ...

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,67%, στις 1.627,30 μονάδες, ενώ στο +0,08% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 960,86 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,57% στις 426,35 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας, στο τετραήμερο δηλαδή, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 1,96%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 2,45%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε άνοδο 2,44%.

  Αφού ο Γενικός Δείκτης ακροβάτησε για δύο συνεδριάσεις στη ζώνη των 600 μονάδων, τελικά κατάφερε με τη βοήθεια των μη τραπεζικών τίτλων να κάνει την αντίδραση και να δημιουργήσει ένα μικρό μαξιλάρι ασφαλείας. Βέβαια, με τις  μονάδες που "προσέθεσε" δύο ημέρες τώρα το Χρηματιστήριο σε καμία περίπτωση δεν δημιουργεί τις άμυνες που χρειάζεται, εντούτοις αναβάλλει προς το παρόν την ορατότητα των 575 μονάδων, που αποτελεί και τον πρώτο στόχο των short της αγοράς.

  Το κλίμα που επικράτησε σήμερα στις διεθνείς αγορές επίσης βοήθησε την αγορά να συνεχίσει αυτό που άρχισε, έστω και δειλά, στη χθεσινή συνεδρίαση, αφού βρήκε στήριγμα ακόμη και για τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος παραμένει σε επαφή με το όριο των 400 μονάδων. Βέβαια, τα εφόδια που διαθέτει ο κλάδος είναι ελάχιστα, αφού η πρόοδος που "απαιτούν" οι επίδοξοι επενδυτές να δουν θα καθυστερήσει αρκετούς μήνες ακόμη.

  Και αυτό διότι η εγχώρια αγορά δεν διαθέτει κάποιον καταλύτη που θα μπορούσε να της δώσει τη στήριξη που τόσο έχει ανάγκη. Και εκτός αυτού ο φόβος για την πιθανή ανάγκη των ελληνικών τραπεζών για νέα κεφάλαια παραμένει. Το εάν οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου θα κριθεί από το τι μέλλει γενέσθαι εφεξής σε επίπεδο μείωσης "κόκκινων" δανείων, επομένως στο ερώτημα αυτό δεν υπάρχει ακόμη απάντηση.

  Όπως σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities, το 2019 ξεκίνησε επαναλαμβάνοντας το σκηνικό που παρατηρήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της περυσινής χρονιάς. Η ελληνική αγορά συνέχισε την χαμηλή πτήση σε υποτονικούς ρυθμούς αποσπασμένη από την πορεία των ξένων αγορών.

  Η αίσθηση της προεκλογικής περιόδου είναι έντονη, επισκιάζοντας κάθε άλλη είδηση που μπορεί να έχει επιχειρηματικό περιεχόμενο και το όποιο ενδιαφέρον εκδηλώνεται είναι αυστηρά επιλεκτικό και έχει σε κάποιο βαθμό ισορροπήσει την αδυναμία στον τραπεζικό κλάδο. Τα δεδομένα φαίνεται ότι δύσκολα θα αλλάξουν αν δεν υπάρξει ένα νέο σημείο αναφοράς που να δώσει μεγαλύτερη ζωντάνια στο ταμπλό, μια είδηση που θα έχει ευρύτερο χαρακτήρα και θα επηρεάσει ουσιωδώς τις αποτιμήσεις όπως είναι μια αποκρατικοποίηση ή μια αναβάθμιση.

  Στο εξωτερικό η κατάσταση δεν φαίνεται να έχει αλλάξει με τη νέα χρονιά. Οι δείκτες συνέχισαν την πτωτική τους πορεία εν μέσω έντονων διακυμάνσεων τιμολογώντας επιβράδυνση ή και μείωση των ρυθμών αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου όταν και θα ξεκινήσει η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου στις ΗΠΑ οι αγορές θα κάνουν το πρώτο "τεστ αλήθειας" για φέτος αναθεωρώντας την στάση τους. Μέχρι τότε φαίνεται ότι θα παραμείνουν ευάλωτες σε αναγνώσεις όχι απαραίτητα κρίσιμες για το σύνολο των αξιών που ακολουθούν την τάση.

  Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε στη ζώνη στήριξης των 600 μονάδων καθώς η υπέρβαση των 650 μονάδων ήθελε κάτι καλύτερο από ημερήσιες συναλλαγές των 30 εκατ. ευρώ. Η μεσοπρόθεσμη εικόνα από τα μέσα Σεπτεμβρίου του 2018 παραπέμπει σε μια μεσοπρόθεσμη συσσώρευση τιμών σε περιορισμένο εύρος διαπραγμάτευσης όπου τα βραχυπρόθεσμα σήματα αγορών αναιρούνται διαδοχικά.

  Ευρισκόμενος στο κάτω εύρος της συσσώρευσης αυτής ο Γενικός Δείκτης πραγματοποίησε μια ισχνή αντίδραση που κέρδισε προσωρινά χρόνο υπέρ των αγοραστών αφού και η άλλη πλευρά δεν δείχνει ιδιαίτερα ικανή να ωθήσει πλέον τις αποτιμήσεις αισθητά χαμηλότερα. Τα δεδομένα της συσσώρευσης θα αλλάξουν σε μια ενδεχόμενη υποχώρηση κάτω από τις 590 μονάδες ή σε μια υπέρβαση των 650 μονάδων. Επί του παρόντος η βραχυπρόθεσμη τάση είναι ουδέτερη και δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί μια νέα προσπάθεια προς το μέσον του εύρους (625 μονάδες) με τους υπάρχοντες συναλλακτικούς όγκους, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

  Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΤΕ ξεχώρισε και σήμερα καταγράφοντας άνοδο 5,37%, με τη Motor Oil και τη Λάμδα να κλείνουν με κέρδη 4,66% και 4,59% αντίστοιχα. Η Jumbo ενισχύθηκε κατά 3,93%, ο Μυτιληναίος έκλεισε στο +2,57%, ενώ κέρδη που ξεπέρασαν το 1% κατέγραψαν οι Aegean, ΟΠΑΠ και Εθνική.

  Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Alpha Bank, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, Coca Cola, Σαράντης, Βιοχάλκο, Φουρλής και Grivalia, ενώ, στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Eurobank και Τέρνα Ενεργειακή. Απώλειες 1,16% σημείωσε η ΓΕΚ Τέρνα, ο Ελλάκτωρ έχασε 1,67%, ενώ η Πειραιώς έκλεισε χωρίς μεταβολή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων