Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Δεκ-2018 11:21

  Πότε θα ανακάμψουν οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών - τα τέσσερα "κλειδιά"

  Πότε θα ανακάμψουν οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών - τα τέσσερα "κλειδιά"
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το 2018 ήταν ένα έτος-ορόσημο για την Ελλάδα, καθώς ολοκλήρωσε το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο, ωστόσο η εμπιστοσύνη των επενδυτών δεν έχει ακόμη επιστρέψει, με τους αναλυτές να επισημαίνουν τις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες είναι ακόμη αντιμέτωπη η χώρα. Αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας φάνηκε ξεκάθαρα στην πορεία των τραπεζικών μετοχών. Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει λίγο πριν τη λήξη αυτής της "μαύρης" χρονιάς είναι εάν οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να ανακάμψουν από αυτό το τεράστιο σφυροκόπημα που έχουν υποστεί και τι είναι αυτό που θα κάνει τους επενδυτές να αλλάξουν διάθεση απέναντι στην Ελλάδα.

  Σύμφωνα με το fund APQ Global το οποίο επικεντρώνεται σε επενδύσεις της περιοχής των αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης, της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, είναι σημαντικό να κοιτάξουμε πρώτα γιατί οι ελληνικές τράπεζες είδαν τις μετοχές τους να καταρρέουν φέτος.

  Πρώτον, όπως επισημαίνει, εξωτερικοί παράγοντες συνέβαλαν σημαντικά στην καθοδική τους πορεία. Ο δείκτης των ευρωπαϊκών τραπεζών έχει σημειώσει βουτιά της τάξης του 30% φέτος. Οι κίνδυνοι λόγω Ιταλίας, οι τρέχουσες αναταραχές στη Γαλλία και οι συνεχιζόμενοι κίνδυνοι γύρω από το Brexit, βάρυναν την επενδυτική ψυχολογία απέναντι στα ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία. Η ευρωπαϊκή ανάπτυξη απογοήτευσε φέτος και η ελληνική ανάπτυξη είναι επίσης υποτονική. Οι ελληνικές τράπεζες ένα "high beta trade” και για αυτόν τον λόγο είναι ευάλωτες στην αλλαγή της επενδυτικής ψυχολογίας γύρω από το ρίσκο αλλά και τις προσδοκίες για ανάπτυξη.

  Ωστόσο, όπως επισημαίνει το fund, υπάρχουν αρκετοί και σημαντικοί εσωτερικοί παράγοντες που έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην απόδοση των ελληνικών τραπεζών.

  Η αγορά ανησυχεί ολοένα και περισσότερο για την αλλαγή πορείας της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό μέτωπο μετά το τέλος των μνημονίων. Έκανε πίσω στις συμφωνημένες περικοπές των συντάξεων και ανακοίνωσε σαρωτικές φορολογικές ελαφρύνσεις τον Σεπτέμβριο. Η APQ Global θεωρεί πως δεν είναι καλό σημάδι το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν ακολουθεί τις υποσχέσεις της, ωστόσο επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει δημιουργήσει ένα υγιές δημοσιονομικό μαξιλάρι. Έτσι, θεωρεί αυτήν την εξέλιξη περισσότερο ως ένα προσωρινό ρίσκο της αγοράς (headline risk) παρά κάτι που θα έχει σημαντική οικονομική διάρκεια.

  Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι οι επερχόμενες εκλογές, οι οποίες ενδέχεται να γίνουν πρόωρα, μεταξύ του Μαρτίου και του Μαΐου του επόμενου έτους. Αυτή τη στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις, με δεδομένη ωστόσο την αβεβαιότητα, η αγορά περιμένει να δει ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα για την επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα.

  Εκτός από το πολιτικό και οικονομικό μέτωπο, τα εξυπηρετούμενα ανοίγματα των ελληνικών τραπεζών βρίσκονται ακόμη σε πολύ  υψηλό επίπεδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του εξαμήνου, ανέρχονται στα 86 δισ. δολάρια, αντιπροσωπεύοντας το 48% των περιουσιακών στοιχείων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Αν και μειώνονται, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα οι ελληνικές αρχές να έχουν προτείνει ένα "σχέδιο προστασίας περιουσιακών στοιχείων", παρόμοιο με το μοντέλο που χρησιμοποιείται στην Ιταλία. Η πρόταση περιλαμβάνει τη μεταφορά των ΝΡΕs σε όχημα ειδικού σκοπού.

  Τι είναι αυτό που θα πατήσει το κουμπί της ανάκαμψης των ελληνικών τραπεζών;  Όπως σημειώνει η APQ Global, σε βάση αποτίμησης, οι μετοχές τους διαπραγματεύονται σε φθηνά επίπεδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Και τα καλά νέα είναι ότι έχουν ένα καλό προφίλ ρευστότητας, με σταθερές καταθέσεις. Εξετάζοντας τις αποτιμήσεις και τις εκτιμήσεις των αναλυτών, το fund βλέπει περιθώριο ανόδου από 40%-50%, έως και 100% ανάλογα με την τράπεζα. Αλλά για να συμβεί αυτό, όπως τονίζει, χρειάζεται να υπάρξει σταθεροποίηση στην ευρωπαϊκή και την ελληνική ανάπτυξη, πρέπει να τελειώνει η αβεβαιότητα "ελληνικές εκλογές" και πρέπει να υπάρξει μία σαφή και σταθερή μείωση των NPEs μέσω ενός νέου σχεδίου.  

  Η APQ Global εκτιμά πως βρισκόμαστε στα πρόθυρα της αλλαγής σελίδας και οι ελληνικές τράπεζες αντιπροσωπεύουν ένα δυνητικά κερδοφόρο trade, ωστόσο το timing αποτελεί το κλειδί και έτσι οι επενδυτές θα χρειαστεί να έχουν αρκετή υπομονή για να βγάλουν κέρδη από τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές.

  Ελευθερία Κούρταλη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων