Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Δεκ-2018 13:31

  Το "στοίχημα" των ελληνικών τραπεζών κόστισε ακριβά στο fund της BlackRock

  Το "στοίχημα" των ελληνικών τραπεζών κόστισε ακριβά στο fund της BlackRock
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Ένα από τα μεγαλύτερα funds της BlackRock το οποίο "πίστεψε" στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές τον Απρίλιο, σημειώνει σημαντική υποαπόδοση σε σχέση με τον δείκτη της MSCI που παρακολουθεί, "ομολογώντας" στους επενδυτές ότι για αυτό φταίνε οι επενδύσεις που έχει κάνει σε Αργεντινή και Ελλάδα.

  Το Blackrock Frontiers Investment Trust, το οποίο διαχειρίζονται οι Sam Vecht και Emily Fletcher, τον περασμένο Απρίλιο άλλαξε δομή με επέκταση του επενδυτικού του περιβάλλοντος, προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιό του μετοχές από την περιοχή των αναδυόμενων αγορών. Έως το α' τρίμηνο του 2018, το fund παρακολουθούσε αποκλειστικά τις λεγόμενες frontier markets, οι οποίες επενδυτικά αξιολογούνται ως "κατώτερες" από τις αναδυόμενες αγορές.

  Όπως είχαν δηλώσει τότε οι δύο fund managers, αναζήτησαν και εντόπισαν ευκαιρίες σε "ξεχασμένες" χώρες τόσο του δείκτη MSCI Frontier Markets όσο και του δείκτη MSCI Emerging Markets, οι οποίες παρουσιάζουν μειωμένη συσχέτιση με τις μεγάλες διεθνείς αγορές.

  Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι πρόσθεσαν το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ελλάδα στο χαρτοφυλάκιό τους καθώς θεωρούσαν πως αποτελούν "συναρπαστικές ευκαιρίες". Όπως είχαν τονίσει τον Απρίλιο, "αυτές είναι πραγματικά ενδιαφέρουσες αγορές για εμάς. Με βάση τις αποτιμήσεις και δεδομένων των προοπτικών αυτών των χωρών και του ότι έχουν αγνοηθεί από πολλούς επενδυτές, σίγουρα βλέπουμε ευκαιρίες στις αγορές αυτές". 

  Την περασμένη εβδομάδα, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων χρήσης 2018 (η οποία έκλεισε στις 30 Σεπτεμβρίου) το fund αναγκάστηκε να εξηγήσει στους επενδυτές την αστοχία στις αποδόσεις του, σε σχέση με τους δείκτες MSCI Frontier Markets και MSCI Emerging Markets. Οι απώλειες του Blackrock Frontiers έφταναν το 21% στα τέλη Σεπτεμβρίου ενώ για τους δείκτες MSCI Emerging Markets και Frontier Markets το 10% 

  Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του, η πορεία των μετοχών των τραπεζών της Αργεντινής και της Ελλάδας ήταν αυτό που "χτύπησε" την επίδοση του fund της BlackRock, με τις συνολικές απώλειες ωστόσο να περιορίζονται σημαντικά λόγω των πολύ καλών επιδόσεων των τραπεζών του Καζακστάν καθώς και των μετοχών της αγοράς του Βιετνάμ (η οποία ήταν και η χώρα με τις καλύτερες επιδόσεις στο 12μηνο λόγω των ισχυρών ξένων άμεσων επενδύσεων).

  Αν και τον Απρίλιο οι δύο fund managers στάθηκαν τυχεροί καθώς οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών σημείωσαν ράλι το οποίο ξεπέρασε το 30%, ωστόσο η συνέχεια την οποία δεν είχαν προβλέψει, με το συνεχές σφυροκόπημα του κλάδου στο Χ.Α και με την κατάρρευση της κεφαλαιοποίησής τους, το στοίχημά τους αποδείχθηκε καταστροφικό.

  Όπως ανέφεραν στην παρουσίαση, "οι θέσεις του fund στις ελληνικές τράπεζες είχαν εξαιρετικά αδύναμη πορεία κατά τη διάρκεια της περιόδου, υποχωρώντας κατά 26%, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για τη μετάδοση των ιταλικών αναταραχών στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Επιπλέον, οι θέσεις μας στην Εθνική Τράπεζα και στην Alpha Bank παρουσίασαν απογοητευτικά αποτελέσματα, καθώς οι ελληνικές συστημικές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) που διαθέτουν στους ισολογισμούς τους, απογοητεύοντας τους επενδυτές. Αυτό οδήγησε σε αυξημένους φόβους σχετικά με το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων κεφαλαίου από τις τράπεζες οι οποίες λόγω των αποτιμήσεών τους θα προκαλούσαν dilution στους μετόχους.

  Σε μία προσπάθεια στήριξης της επιλογής τους, οι δύο fund managers τόνισαν πως "αν και οι εκτιμήσεις μας δεν 'βγήκαν' πιστεύουμε ότι η έκταση της αντίδρασης της αγοράς ήταν υπερβολική και αναμένουμε καλύτερα νέα σχετικά με τη μείωση των NPEs στο επόμενο διάστημα".

  Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως το καλοκαίρι η Morningstar υποβάθμισε τη σύστασή της για το fund της BalckRock προειδοποιώντας πως με τις αλλαγές που έκανε τον Απρίλιο επένδυσε σε μετοχές της περιοχής των αναδυόμενων αγορών, την οποία οι δύο fund managers δεν γνώριζαν και για να αποκτήσουν γνώση αυτών των αγορών χρειάζεται αρκετός χρόνος ώστε να καταλήξουν εάν αυτή η περιοχή μπορεί να προσθέσει αξία.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων