Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Δεκ-2018 12:10

  Περιθώριο ανόδου 91% για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο δίνει η Deutsche Bank

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Σημαντικά περιθώρια ανόδου "βλέπει" η Deutsche Bank για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, τα οποία διαμορφώνονται στο 91% σε μέσο όρο, χωρίς να περιλαμβάνεται η μετοχή της Eurobank καθώς η γερμανική τράπεζα δεν την καλύπτει πλέον λόγω της σχέσης της ως συμβούλου στο σχέδιο για τη δημιουργία SPV μετά το deal Με την Grivalia.

  Σε έκθεσή της με τίτλο Banks Monitor, στην οποία αναφέρεται στην άσκηση διαφάνειας την οποία πραγματοποίησε η EBA σε ευρωπαϊκές τράπεζες με επίκεντρο την κεφαλαιακή επάρκεια, την κερδοφορία, τους συντελεστές στάθμισης κινδύνου, τα NPLs και τα collaterals, η Deutsche Bank παραθέτει τις εκτιμήσεις και τις αξιολογήσεις της για τις μετοχές των τραπεζικών μετοχών και όπως δείχνουν τα στοιχεία της, οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται να έχουν τα μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες τράπεζες της περιοχής.

  Την αμέσως μεγαλύτερη άνοδο μετά τις ελληνικές, προβλέπεται να έχουν οι ιταλικές τράπεζες (53% περιθώρια ανόδου), οι αυστριακές τράπεζες (51% περιθώρια ανόδου), οι γαλλικές (+50%) και οι βρετανικές (εκτός HSBC και Standard Chartered) με περιθώρια ανόδου 47%.

  l

  Για τις τρεις ελληνικές τράπεζες μεμονωμένα, τα περιθώρια ανόδου διαμορφώνονται έως και το 135%. Πιο αναλυτικά, για την Alpha Bank στην οποία η D.B δίνει σύσταση buy και τιμή στόχο τα 2 ευρώ, εκτιμά ότι τα περιθώρια ανόδου διαμορφώνονται στο 61%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, ο δείκτης p/e για το 2019 τοποθετείται στο 12,2 και για το 2020 στο 7,9, ενώ η λογιστική αξία στο 0,40 και τις δύο χρονιές.

  Για την Εθνική Τράπεζα δίνει περιθώρια ανόδου της τάξης του 135% με τιμή στόχο τα 2,7 ευρώ και επίσης σύσταση Buy. Οι δείκτες p/e εκτιμώνται στο 6,3 και το 3,9 το 2019 και το 2020 αντίστοιχα, ενώ η λογιστικά αξία στο 0,21 και το 0,20.

  Τέλος, για την Τράπεζα Πειραιώς δίνει σύσταση hold και τιμή στόχο τα 2,2 ευρώ, ενώ εκτιμά ότι έχει τα μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τα οποία τοποθετούνται στο 135%. Ο δείκτης p/e εκτιμάται στο 5,7 για το 2019 και στο 1,3 το 2020, ενώ η λογιστική αξία στο 0,08 και το 0,07 αντίστοιχα.

  Σε ό,τι αφορά τις αποδόσεις ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, για την Alpha Bank εκτιμώνται στο 0,1%  το 2018, στο 2% το 2019 και στο 3% το 2020. Για την Εθνική, στο 1,6%, το 3,3% και το 5,2% αντίστοιχα και για την Πειραιώς στο -3,3%, το 1,3% και το 5,6%.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Deutsche Bank, τα συνολικά προβληματικά δάνεια στις ευρωπαϊκές τράπεζες φτάνουν τα 1,4 τρισεκατομμύρια ευρώ, ενώ προβλέπει πως η κατάσταση των ιταλικών τραπεζών αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω στο α' εξάμηνο το 2019.

  Όπως πάντως επισημαίνει, η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στα κρατικά ομόλογα παραμένει ιδιαίτερα υψηλή και φτάνει τα 3 τρισεκατομμύρια ευρώ, με το 50% να αφορά έκθεση σε εγχώριους κρατικούς τίτλους. Σύμφωνα με την D.B. η έκθεση αυτή πρέπει να μειωθεί κατά τουλάχιστον 1 τρισ. ευρώ έτσι ώστε να συμμορφωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες με τους περιορισμούς που έχουν θέσει οι αρχές ( 25% των ιδίων κεφαλαίων).

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων