Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 13-Δεκ-2018 14:57

  "Επιστρέφουν" δριμύτεροι οι shorts στο Χρηματιστήριο – H Alpha Bank στο στόχαστρο

  "Επιστρέφουν" δριμύτεροι οι shorts στο Χρηματιστήριο – H Alpha Bank στο στόχαστρο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Το ακόμη μη ξεκάθαρο τοπίο γύρω από τα σχέδια για την μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών "ενεργοποιεί" όπως φαίνεται τις διαθέσεις των short funds τα οποία μετά από ένα ήσυχο 10ήμερο που ακολούθησε το τέλος του Νοεμβρίου - όπου και ουσιαστικά κλείνουν τα βιβλία τους για το έτος,  φαίνεται να ξανακοιτούν την ελληνική αγορά, αυξάνοντας τα shorts τους.

  Αν και η Alpha Bank είναι η μοναδική ελληνική τράπεζα που "γλίτωσε" την υποβάθμιση στους δείκτες της MSCI και ενώ πολλές επενδυτικές τράπεζες τονίζουν ότι την προτιμούν μεταξύ των υπόλοιπων τριών συστημικών, το Oceanwood Capital Management, εμφανίζεται πλέον να έχει σημαντικές short θέσεις στην τράπεζα.

  Σε έκθεσή της αυτή την εβδομάδα η Deutsche Bank είχε επισημάνει πως η Alpha Bank θα  επωφεληθεί περισσότερο από το σχέδιο της ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια, καθώς θα βοηθήσει την τράπεζα να μειώσει το απόθεμα NPLs της ταχύτερα, χάρη στους υψηλότερους κεφαλαιακούς δείκτες που διαθέτει σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές συστημικές τράπεζες (CET-1 στο 15,2%).

  Πάντως, αξίζει να σημειώσουμε πως οι αμφιβολίες γύρω από το σχέδιο αυτό συνεχίζουν να είναι έντονες. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες - σε ημερίδα που διοργάνωσε η Goldman Sachs στο Λονδίνο,  επεσήμαναν πως το σχέδιο είναι ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο. Oρισμένες ελληνικές τράπεζες ανέφεραν ότι ο SSM εξέφρασε επιφυλάξεις όσον αφορά το μέγεθος του SPV (40 δισ. ευρώ), ενώ η μεταφορά των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων μπορεί να συνιστά κρατική ενίσχυση.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως το Oceanwood είτε είχε μηδενίσει είτε είχε μειώσει σε πολύ μικρό ποσοστό την short θέση του στην Alpha Bank το προηγούμενο διάστημα, καθώς δεν εμφανιζόταν στην επίσημη λίστα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (που περιλαμβάνει τις σημαντικές short θέσεις από 0,5% και πάνω).

  Tην Δευτέρα (10 Δεκεμβρίου) σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το βρετανικό fund εμφανίζεται να έχει ανοίξει (ή αυξήσει) τις short θέσεις του στην Alpha Bank, στο 0,5% επί των μετοχών της. Παράλληλα, το Lansdowne Partners συνεχίζει να σορτάρει την Alpha Bank διατηρώντας το ποσοστό του στο 0,51% από τις 5 Οκτωβρίου.

  Τις μεγαλύτερες short θέσεις πάντως συνεχίζει να συγκεντρώνει η Τράπεζα Πειραιώς οι οποίες διαμορφώνονται στο το 3,38%, με το Lansdowne Partners να έχει το 2,74% και τ Marshall Wace το 0,64%.

  Tο Lansdowne διατηρεί μεγάλες short θέσεις και στην Eurobank (1,33%) από τις 26 Οκτωβρίου, ενώ το Oceanwood έχει μειώσει το short του στην Eurobank κάτω από το 0,5% τον Σεπτέμβριο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων