Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 12-Δεκ-2018 00:05

  Γιατί "όλοι" επιστρέφουν στον χρυσό πριν λήξει το 2018

  Γιατί "όλοι" επιστρέφουν στον χρυσό πριν λήξει το 2018
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη 

  Πρόσφατα στοιχεία απολογιστικά των επενδυτικών τάσεων από τα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου, μέχρι και τις αρχές Δεκέμβρη καταγράφουν μια αξιοσημείωτη διαφοροποίηση όσον αφορά τις τάσεις για τα επενδυτικά "καταφύγια”, σε ένα περιβάλλον μεγάλων απωλειών στις χρηματιστηριακές αγορές λίγο πριν κλείσει το 2018.

  Με την κεφαλαιοποίηση των χρηματιστηρίων να έχει απωλέσει αξίες μεγέθους ίσου περίπου με το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, από τις αρχές του Οκτώβρη καταγράφεται μία "στροφή" των επενδυτών στον χρυσό ύψους 4,7% από τις 29/9 μέχρι και τις 5/12.

  Την ίδια περίοδο τα χρηματιστήρια στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα σημειώνουν εξαιρετικά υψηλές ζημίες, όπως αποτυπώνεται στα συγκριτικά στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας από τις ανακοινώσεις των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών αλλά και του διεθνούς οικονομικού τύπου, ξεπερνώντας σε διάρκεια τον κλασσικό "άσχημο μήνα” τον Οκτώβριο, με πτώση που κάλυψε και τον Νοέμβριο, αγγίζοντας και την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη.

  Η ταυτόχρονη "στροφή" προς τον χρυσό, όπως παρατηρούν οικονομικοί αναλυτές που έχουν επισημάνει αυτή την "εικόνα", σε αντίθεση με το παρελθόν δεν έχει συμβαδίσει με ανάλογη πτώση του δολαρίου, αλλά προς έκπληξη όλων με άνοδο της συναλλαγματικής του ισοτιμίας με τα βασικά νομίσματα.

  Η "βελτίωση" αυτή της ισχύος του δολαρίου που άγγιξε το 1,7% ήταν αρκετά σημαντική, αν αξιολογηθεί το γεγονός ότι σημειώνεται με την ταυτόχρονη άνοδο της τιμής του χρυσού, ο οποίος "τιμολογείται" σε δολάρια.

  Το άλλο "καταφύγιο" που εμφανίσθηκε να προσελκύει την προσοχή των επενδυτών στην ίδια χρονική διάρκεια, σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία του Grafinomix (IlSole24Ore), είναι το γερμανικό Bund του οποίου η τιμή αυξήθηκε κατά 2,2% στο κρίσιμο δίμηνο της χρηματιστηριακής πτώσης.

  Το τρίπτυχο "χρυσός – Bund – δολάριο" στο κρίσιμο αυτό δίμηνο της χρηματιστηριακής πτώσης συγκέντρωσε την προσοχή των επενδυτών πολύ περισσότερο, ειδικά μετά τις αρχές του Νοέμβρη, όταν στις αγορές άρχισε να γίνεται φανερό ότι η συνήθης πτώση του Οκτώβρη συνεχίζεται και μέσα στον Νοέμβρη, αποκτώντας διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα συνήθη.

  Βέβαια δεν είναι μόνο η χρηματιστηριακή αβεβαιότητα που έχει τροφοδοτήσει την πρωτοκαθεδρία του χρυσού σαν επενδυτικό καταφύγιο. Η "τιμή" του χρυσού έχει ενισχυθεί και από τη σκιώδη αλλά σταθερή πολιτική ορισμένων μεγάλων – αλλά και μικρότερων οικονομιών – να ενισχύσουν τα συναλλαγματικά αποθέματά τους σε χρυσό, όπως π.χ. της Κίνας, της Ινδίας, της Ρωσίας, αλλά και χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Γερμανία, η Ουγγαρία ή η Πολωνία και άλλων μικρότερων οικονομιών της Ευρωζώνης.

  Σε κάθε περίπτωση όπως φαίνεται καθαρά από τα συγκριτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε το Grafinomix (Il Sole 24Ore), τα άλλα δύο συνήθη επενδυτικά "καταφύγια”, το γιεν και το ελβετικό φράγκο δεν προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των επενδυτών διολισθαίνοντας την ίδια χρονική περίοδο κατά 0,8% (γιέν/δολάριο) και 0,4% (ελβετικό φράγκο/ευρώ) αντίστοιχα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων