Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 09-Δεκ-2018 12:00

  Πού σκοντάφτει το year-end ράλι των αγορών

  Πού σκοντάφτει το year-end ράλι των αγορών
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Ο διεθνείς αγορές και η παγκόσμια bull market βίωσαν το 2018 έντονες περιόδους αναταραχής, με τη μεταβλητότητα να εκτοξεύεται και να αφυπνίζει πολλά χαρτοφυλάκια, τα οποία βρέθηκαν αντιμέτωπα με έντονα sell-off σε μετοχές και ομόλογα, με την αρχή να γίνεται τον Φεβρουάριο και το βίαιο ξεπούλημα στη Wall Street, ένα νέο κύμα σεισμικών δονήσεων να ξεσπά τον Μάιο με την πολιτική κρίση σε Ισπανία, και κυρίως την Ιταλία, και την κορύφωση να έρχεται το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου. Η προοπτική υψηλότερων επιτοκίων από τη Fed και οι εμπορικές εντάσεις, σε συνδυασμό με τα απογοητευτικά αποτελέσματα κερδοφορίας των εταιρειών εντός και εκτός ΗΠΑ, ενέτειναν τις ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.

  Στις αρχές του τρέχοντος μήνα αυτές οι ανησυχίες χτύπησαν "κόκκινο", καθώς την περασμένη εβδομάδα, μετά την κατάρρευση των προσδοκιών των αγορών για ανακωχή στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας και την υπόθεση της Huawei, η οποία ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους επενδυτές, οι φόβοι για "έκρηξη" του εμπορικού πολέμου επανήλθαν, ενώ η αγορά των αμερικανικών ομολόγων άρχισε να στέλνει σήματα για ύφεση προσεχώς, οδηγώντας σε νέο "αιματοκύλισμα" στις αγορές. Αυτές οι εξελίξεις δυσκολεύουν πολύ τον δρόμο για το παραδοσιακό year-end ράλι στο οποίο τείνουν να ποντάρουν σχεδόν κάθε χρόνο τα χαρτοφυλάκια, μετά το κλείσιμο των βιβλίων τους στα τέλη Νοεμβρίου και την αναδιάρθρωση των στρατηγικών τους για το νέο έτος εντός του μήνα Δεκεμβρίου.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως πριν από τις εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας οι αναλυτές είχαν εμφανιστεί ιδιαίτερα αισιόδοξοι για ένα ριμπάουντ στις διεθνείς αγορές εν όψει του τέλους του έτους, μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, οι οποίες ενίσχυσαν τις προσδοκίες των επενδυτών για μια ενδεχομένως λιγότερο επιθετική νομισματική πολιτική, δεδομένων των αυξημένων ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας όσον αφορά τον εμπορικό προστατευτισμό. H UBS σημείωσε, μάλιστα, ότι συστήνει overweight θέση στις παγκόσμιες μετοχές, καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η απότομη πτώση των αγορών το προηγούμενο διάστημα αποτέλεσε απλώς μια διόρθωση στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης bull market και όχι την έναρξη της bear market. Οι εξελίξεις στην αγορά ομολόγων των ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες, καθώς και στο μέτωπο των εμπορικών εντάσεων, θα καθορίσουν την πορεία των αγορών το επόμενο διάστημα, καθώς και την... τύχη του φετινού year-end ράλι.

  Το "σήμα" για ύφεση στις ΗΠΑ

  Η περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε με τις ελπίδες για το ράλι αυτό να είναι... αναπτερωμένες, μετά και τη συμφωνία των ηγετών των ΗΠΑ και της Κίνας για προσωρινή εκεχειρία στον εμπορικό πόλεμο, κατά τη σύνοδο του G-20. Όμως η επενδυτική διάθεση σύντομα κλονίστηκε από τον σκεπτικισμό για το αν οι δύο πλευρές θα μπορέσουν όντως να επιτύχουν μια ουσιαστική συμφωνία σε μια σειρά από τεράστια ζητήματα μέσα στο αυστηρό χρονικό πλαίσιο των 90 ημερών που καθορίστηκε.

  Παράλληλα, ως ενίσχυση στις ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους ύφεσης στις ΗΠΑ, η καμπύλη αποδόσεων παρέμεινε ανεστραμμένη μεταξύ 2τών και των 5ετών ομολόγων. Αυτή η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων των ομολόγων, η οποία ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα και συνεχίστηκε την Τρίτη, με τις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων των ΗΠΑ να ξεπερνούν τις αποδόσεις των πιο μακροπρόθεσμων, κάτι που συνήθως αποτελεί προάγγελο ύφεσης, έβαλε φρένο στη διάθεση για επενδυτικό ρίσκο.

  "Η αναστροφή της καμπύλης είναι ένα σύμπτωμα μιας αδύναμης οικονομίας", τονίζει ο Bryan Whalen, επικεφαλής του αμερικανικού fund TCW, σημειώνοντας ότι η οικονομία των HΠΑ δεν κατάφερε να επιτύχει βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη άνω του 2% τα τελευταία χρόνια. "Αφού οι ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να σπάσουν ανοδικά το 2% στην ανάπτυξη σε ένα περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων και ενός ταχέως αναπτυσσόμενου ισολογισμού της Fed στις αρχές του οικονομικού κύκλου, πώς θα μπορέσουν αν το κάνουν τώρα που τα επιτόκια αυξάνονται και ο ισολογισμός είναι σε συρρίκνωση, ενώ ο τρέχον οικονομικός κύκλος έπειτα από 9-10 χρόνια είναι στο τέλος του;", υπογραμμίζει ο Whalen. "Είναι δύσκολο να οραματιστούμε ένα σενάριο όπου η ανάπτυξη των ΗΠΑ δεν θα επιβραδυνθεί σημαντικά, αν όχι να μπει στον δρόμο της ύφεσης".

  Προειδοποιήσεις από τους αναλυτές

  Όπως σημειώνει η Barclays, οι επενδυτές πρέπει να προετοιμαστούν για το γεγονός ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι πολύ πιο αδύναμη το 2019 από ό,τι το 2018, ειδικά λόγω της εξαιρετικά αδύναμης ανάπτυξης στην περιοχή της Ευρωζώνης. Και καθώς οι επενδυτές θα αρχίσουν να κοιτούν το 2020, αυτή η τάση αναμένεται να επιμείνει. Παράλληλα, οι αγορές τείνουν να αποτιμούν την επιβράδυνση στην οικονομία μήνες πριν. Η ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας σε καμία περίπτωση δεν εγγυάται μια πλήρη συμφωνία, και τα risk assets είναι πολύ μακριά από το να χαρακτηριστούν φθηνά, ακόμα και στις έντονα σφυροκοπημένες αναδυόμενες αγορές. Αν και η Barclays δεν "κηρύσσει" ακόμη την αρχή της bear marker, ωστόσο προειδοποιεί πως οι επενδυτές πρέπει να χαμηλώσουν τις προσδοκίες τους.

  Αν και ακόμη θεωρεί πιθανό να υπάρξει ένα ράλι προς το τέλος του έτους, κυρίως λόγω της πρόσφατης ήπιας ρητορικής της Fed, ωστόσο, εάν οι τρέχοντες φόβοι των αγορών δεν ηρεμήσουν, το ράλι τίθεται εν αμφιβόλω. Το μόνο σίγουρο, όπως επισημαίνει, είναι ότι το 2019 το trade ρίσκου-ανταμοιβής δεν θα είναι ελκυστικό στις παγκόσμιες μετοχές. Έπειτα από χρόνια θετικών αποδόσεων και χαμηλής μεταβλητότητας κατά την περίοδο έως το 2018, η επένδυση στις μετοχές αναμένεται να γίνει πιο δύσκολη στα επόμενα τρίμηνα.

  Σύμφωνα με την Capital Economics, οι ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας συνέβαλαν στη συνεχιζόμενη ισοπέδωση της καμπύλης αποδόσεων του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου και στο sell-off στον δείκτη-βαρόμετρο των διεθνών αγορών, τον S&P 500. Και οι δύο αυτές τάσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, όπως και το 2019, καθώς η ανάπτυξη στις ΗΠΑ επιβραδύνεται δραματικά. Με τη δημοσιονομική ώθηση που έδωσαν τα μέτρα τόνωσης της αγοράς στις ΗΠΑ να τελειώνει και αυτό να έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει τους πιο ευαίσθητους στα επιτόκια κλάδους της οικονομίας, η πρόσφατη πορεία των αγορών αντικατοπτρίζει πιθανώς τους φόβους ότι η αμερικανική οικονομία θα επιβραδυνθεί κι άλλο. Αυτές οι ανησυχίες θα επιβεβαιωθούν το 2019, οδηγώντας τη Fed στο τέλος του τρέχοντος κύκλου σύσφιξης και στην εκ νέου μείωση των επιτοκίων από το 2020. Όπως εκτιμά, το spread μεταξύ του 2ετούς και του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου θα μειωθεί στο μηδέν ή χαμηλότερα στο β' εξάμηνο του 2019 και, σύμφωνα με την ιστορία, όταν συμβαίνει αυτό, η χρηματιστηριακή αγορά τείνει να σημειώνει έντονες αναταραχές για τα δύο χρόνια που ακολουθούν. Οι διεθνείς αγορές αναμένεται να παρασυρθούν από το κλίμα στις ΗΠΑ, καθώς ιστορικά οι μεγάλες διορθώσεις στη Wall Street ακολουθούνται από μεγάλες πτώσεις σε άλλες ανεπτυγμένες αγορές.

  Θολό το τοπίο για τις τράπεζες

  Ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος συγκεντρώνει, όχι μόνο στην Ελλάδα, σημαντικό μέρος του τζίρου των διεθνών χρηματιστηρίων, έχει περάσει ένα δύσκολο 2018, με τις προοπτικές για το επόμενο διάστημα να είναι επίσης δύσκολες, βάζοντας, έτσι, σημαντικό φρένο στην πορεία της bull market. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε πρόσφατα ότι οι κίνδυνοι στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Ευρωζώνης αυξάνονται, εξαιτίας της ρήξης Βρυξελλών-Ρώμης για τον ιταλικό Προϋπολογισμό, του Brexit, των εμπορικών εντάσεων, αλλά και μιας πιθανής απότομης διόρθωσης στις τιμές των παγκόσμιων περιουσιακών στοιχείων.

  Όπως σημειώνει η Moody's σε έκθεσή της για τον παγκόσμιο τραπεζικό κλάδο, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα θα κινδυνεύει έπειτα από μία δεκαετία χαμηλών επιτοκίων. Η νομισματική πολιτική θα επηρεάσει τις ανεπτυγμένες οικονομίες, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, ενώ η μεταβλητότητα στις αγορές θα επιμείνει και αυτό αποτελεί σημαντική πρόκληση για πολλές τράπεζες. Σύμφωνα με τον οίκο, οι γεωπολιτικοί και εγχώριοι κίνδυνοι αυξάνουν την αβεβαιότητα και τους κινδύνους, καθώς οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας επηρεάζονται πέρα από τις εμπορικές συγκρούσεις. Επιπλέον, οι κίνδυνοι για Brexit χωρίς μια συμφωνία, σενάριο που θα αποδυναμώσει τα θεμελιώδη των τραπεζών, αυξάνονται όλο και περισσότερο, ενώ οι εγχώριοι και πολιτικοί κίνδυνοι θα συνεχίσουν να μειώνουν τις προοπτικές για την Τουρκία, την Ιταλία, την Αργεντινή και τη Βραζιλία, με αρνητικές συνέπειες για τις τράπεζές τους. Ειδικά για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, αναφέρει ότι το πρόβλημα της χαμηλής κερδοφορίας θα επιμείνει. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στοχεύει να τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και πιθανότατα θα αρχίσει να αυξάνει τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια κατά το τρίτο τρίμηνο του 2019. "Ο βραδύτερος ρυθμός αύξησης των επιτοκίων και η μεγαλύτερη χρήση των αγορών για χρηματοδότηση θα αποτελέσουν εμπόδια στην κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών", επισημαίνει η Moody’s.

  Το "καλύτερο σενάριο" οι 680-700 μονάδες για το Χ.Α.

  Η αλλαγή του κλίματος στη Wall Street, παράλληλα με τις ανησυχίες για ύφεση στις ΗΠΑ, δύσκολα θα αφήσει ανεπηρέαστη και την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και, έτσι, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η πιθανότητα για ένα σενάριο συνέχισης της ανοδικής κίνησης στο Χ.Α. εξασθενεί. Όπως σημειώνει και η Merit Securities, "η αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων είναι ένα έγκυρο διαχρονικά σήμα ότι πλησιάζει το τέλος μιας αγοράς "ταύρων”. Αυτό δυσκολεύει περισσότερο τη μεσοπρόθεσμη προοπτική του Γενικού Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου". Σύμφωνα με τον επικεφαλής επενδύσεων της Merit, Νίκο Καυκά, τεχνικά η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 630 μονάδες ακυρώνει την ανοδική προσπάθεια. Από την άλλη, η μεταβλητότητα των διεθνών αγορών δεν αφήνει ανεπηρέαστο το Χ.Α. και ενδέχεται να οδηγήσει σε ταλαντώσεις εντός της περιοχής των 650-620 μονάδων. "Σημειώνουμε ότι το καλύτερο σενάριο για το κλείσιμο του έτους αποτελεί η ζώνη των 680-700 μονάδων".

  Σύμφωνα με τους αναλυτές, εκτός από το εξωτερικό περιβάλλον, το τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια του τρέχοντος μήνα, που είναι και ο τελευταίος του έτους, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Σύμφωνα με τον διευθυντή επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, Δημήτρη Τζάνα, εξαρτάται από "μια σειρά δεδομένα που διαμορφώνουν προϋποθέσεις μεταστροφής του σκηνικού από "μαύρους σε λευκούς κύκνους”, με θετικούς δηλαδή καταλύτες". Ειδικότερα, όπως επισημαίνει, ο σχεδιασμός της ΤτΕ για τη δημιουργία του SPV για τη μεταβίβαση "κόκκινων" δανείων από τα χαρτοφυλάκια των συστημικών τραπεζών είναι σε εξέλιξη, με τις ευρωπαϊκές Αρχές να διαφαίνεται ότι το εγκρίνουν.

  Επιπλέον, το σχέδιο που ανήγγειλε η Eurobank οδηγεί εντός του 2019 σε ταυτόχρονη περαιτέρω κεφαλαιακή θωράκιση από κοινού με την επιτάχυνση του δανειακού χαρτοφυλακίου της. Η δημοσιοποίηση εταιρικών αποτελεσμάτων για το 9μηνο πιστοποιεί ότι σε πολλές εταιρείες σημειώνεται ουσιαστική βελτίωση κύκλου εργασιών και λειτουργικών αποτελεσμάτων, αλλά και θεαματική βελτίωση της καθαρής κερδοφορίας. Τέλος, τα στοιχεία του 9μήνου για το ΑΕΠ πιστοποιούν ότι η συγκρατημένη έστω επιτάχυνση της μεγέθυνσης της οικονομίας συνεχίζεται, με ζητούμενη πάντα την αναζωογόνηση των επενδυτικών δράσεων, δημόσιων και ιδιωτικών. Με τα δεδομένα αυτά και στον βαθμό που διατηρηθεί η συναλλακτική ευρωστία, είναι πιθανή η συνέχιση της ανοδικής κίνησης στο Χρηματιστήριο με διάθεση προσέγγισης της περιοχής των 700 μονάδων. είτε μέσω ενός year-end rally με πρόθεση τον καλλωπισμό των μετοχικών αποτιμήσεων δεικτοβαρούς χαρακτήρα είτε μέσω του January effect στην αρχή του έτους. Το διεθνές περιβάλλον ωστόσο, όπως τονίζει, προκαλεί σκεπτικισμό.

  *Αναδημοσίευση από το "Κεφάλαιο" που κυκλοφορεί

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων