Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 07-Δεκ-2018 14:28

  Επιδείνωση και έντονη μεταβλητότητα στα ελληνικά ομόλογα

  Επιδείνωση και έντονη μεταβλητότητα στα ελληνικά ομόλογα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Kούρταλη

  Επανήλθαν το τελευταίο διήμερο οι πωλητές στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, ανεβάζοντας τις αποδόσεις στα 10ετή πάνω από το 4,2, με τον τζίρο στην ΗΔΑΤ να ανεβάζει ρυθμούς, με την αξία συναλλαγών χθες να φτάνει τα 27 εκατ. ευρώ και στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας εβδομάδας, εκ των οποίων τα 24 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές πώλησης.  

  Οι νέες αναταραχές στις διεθνείς αγορές που ξεκίνησαν με την ενίσχυση των ανησυχιών γύρω από τον εμπορικό πόλεμο και τη διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας παρά τις δηλώσεις περί "εκεχειρίας" 90 ημερών, σε συνδυασμό με τους φόβους για επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ, με την καμπύλη των αμερικάνικων αποδόσεων να στέλνει σήμα για ύφεση προσεχώς, προκάλεσαν νέους τριγμούς στα ελληνικά ομόλογα, αυξάνοντας την μεταβλητότητα, παρόλο που σήμερα το κλίμα στις διεθνείς αγορές εμφανίζεται βελτιωμένο σε σχέση με το sell-off των δύο προηγουμένων ημερών.

  Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 4,264%, έχοντας αυξηθεί κατά 2,80% τις τελευταίες δύο ημέρες, ενώ στο 3,38% διαμορφώνεται η απόδοση του 5ετούς ομολόγου, έχοντας αυξηθεί από τη  Δευτέρα κατά περισσότερο από 5%.

  Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, το κλίμα συνεχίζει να παραμένει ιδιαίτερα ασταθές, με το επενδυτικό ρίσκο διεθνώς να έχει αυξηθεί. Σύμφωνα με τον Λουκά Παπαϊωάννου, οικονομολόγο της Fast Finance, η ιταλική κρίση για τον προϋπολογισμό και το ύψος του ελλείμματος συνεχίζεται, αν και σε χαμηλότερους τόνους. Η αντιστροφή της καμπύλης των αμερικάνικων ομολόγων, με μείωση των μακροπρόθεσμων και αύξηση των βραχυπρόθεσμων αποδόσεων, εκφράζει τον φόβο των θεσμικών επενδυτών για περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού κλίματος την επόμενη 3-ετία. Επιπρόσθετα οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι συνεχίζονται, ενώ τα εγγενή διαρθρωτικά προβλήματα της Ελλάδος παραμένουν. Ο νέος προς κατάθεση προϋπολογισμός συνεχίζει στο ίδιο σκεπτικό υπερφορολόγησης και παροχολογίας, διατηρώντας το 10-ετές Ελληνικό ομόλογο στο απαγορευτικό επίπεδο του 4,20%.  Έτσι επιμελώς μειώνονται οι προσδοκίες  για έξοδο στις αγορές σε άγνωστο χρόνο εντός του 2019, ξεχνώντας την 10-ετή έκδοση και στοχεύοντας στην καλύτερη περίπτωση σε μία 5-τη η 3-τη έκδοση .

  'Οπως σημειώνουν τραπεζικές πηγές στο Capital.gr, προς το παρόν το κλίμα παραμένει απόλυτα απαγορευτικό για μία νέα έκδοση ομολόγου, κρατώντας έτσι την Ελλάδα σε στάση αναμονής εδώ και δέκα μήνες. Αν το ελληνικό Δημόσιο έβγαινε στις αγορές – με 3ετή ή 5ετή ομόλογα που θα ήταν και το πιο εφικτό στη δεδομένη στιγμή – θα ήταν μία ακριβή έκδοση, επιδεινώνοντας περαιτέρω την επενδυτική διάθεση απέναντι στην Ελλάδα.. Όταν το κλίμα γύρω από την Ιταλία ηρεμήσει και προχωρήσουν οι πρωτοβουλίες γύρω από τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ πιο εύκολα απέναντι στις αγορές, ενώ προτεραιότητα παραμένει η αποπληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου του ΔΝΤ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων