Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 07-Δεκ-2018 11:32

  UBS: Το βίαιο sell-off, οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  UBS: Το βίαιο sell-off, οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η ενίσχυση των φόβων για εμπορικό πόλεμο μετά τη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της Huawei, η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων στις ΗΠΑ και η ακύρωση της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ η οποία οδήγησε σε βουτιά του πετρελαίου, ενεργοποίησαν το κουμπί του sell-off στις αγορές, όπως σημειώνει η UBS σε νέα έκθεσή της. Ωστόσο, όπως εκτιμά, αν και αυτές οι ανησυχίες δεν πρέπει να αγνοηθούν και χρήζουν παρακολούθησης, οι αγορές αντέδρασαν υπερβολικά και πλέον υπερτιμούν αυτούς τους κινδύνους.

  Η σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της Huawei ενισχύει την άποψη της UBS ότι οι εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ είναι βαθιά ριζωμένες και δεν θα επιλυθούν γρήγορα. Αλλά το μεγαλύτερος μέρος αυτού του κινδύνου έχει ήδη αποτιμηθεί στις αγορές. Και η προθυμία του Τραμπ να καθυστερήσει την εφαρμογή της αύξησης των δασμών του Ιανουαρίου είναι ένα ευπρόσδεκτο σημάδι ευελιξίας.

  Ούτε η εξέλιξη στην καμπύλη αποδόσεων των ΗΠΑ αποτελεί απαραίτητα σήμα κινδύνου, σύμφωνα με την UBS. Πρώτον, η καμπύλη αποδόσεων έχει γίνει επίπεδη για λόγους που δεν είναι απαραιτήτως αρνητικοί για τις μετοχές, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων ήπιων μηνυμάτων από την Federal Reserve, τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου, τα στοιχεία του πληθωρισμού και της κάλυψης των short θέσεων στα ομόλογα. Ενώ η απόδοση 2ετών και 5ετών ετών Treasuries αντιστράφηκε για πρώτη φορά σε πάνω από 10 χρόνια, η UBS δεν αναμένει αντιστροφή μεταξύ των αποδόσεων των ομολόγων 3μήνου ή των 2ετών σε σχέση με τα 10ετή, η οποία και αποτελεί ιστορικά έναν πολύ πιο ακριβή δείκτη για ύφεση προσεχώς. Και ακόμα κι αν τα 2ετή / 10ετή είχαν αντιστραφεί, αυτό δεν θα σήμαινε ότι η ύφεση είναι κοντά, κατά την άποψή της.

  Οι υφέσεις ξεκινούν, κατά μέσο όρο, 21 μήνες μετά την αναστροφή, με εύρος 9-34 μηνών. Από το 1960, ο S&P 500 έχει σημειώσει ράλι 15% κατά μέσο όρο στους 12 μήνες πριν από τον μηδενισμό του spread μεταξύ των 2ετών και των 10ετών ομολόγων. Οι αποδόσεις του S&P 500 έχουν κινηθεί κατά μέσο όρο στο +29% από το σημείο που η καμπύλη αντιστρέφεται έως την κορύφωση των τιμών των μετοχών.

  Επιπλέον, η UBS εκτιμά ότι το πετρέλαιο είναι πιθανό να ανακάμψει από την πρόσφατη βουτιά. Η σύνοδος του ΟΠΕΚ θα δώσει μεγαλύτερη ορατότητα σχετικά με το μέγεθος της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Η UBS αναμένει επίσης ότι η παγκόσμια προσφορά θα οδηγηθεί σε σύσφιξη καθώς αρχίζουν να μειώνονται οι εξαγωγές του Ιράν λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ. Επιπλέον, οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου θα οδηγήσουν τις κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν πιο χαλαρή πολιτική, ενώ αποτελεί επίσης θετική εξέλιξη για τις καταναλωτικές δαπάνες.

  Τι πρέπει να κάνουν οι επενδυτές

  Το sell-off από τις αρχές Οκτωβρίου έχει οδηγήσει σε 15% discount τις διεθνείς μετοχές σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων τριών δεκαετιών. Με την παγκόσμια οικονομία να συνεχίζει να αναπτύσσεται και την κερδοφορία των εταιρειών να είναι θετική, η UBS διατηρεί την overweight στάση της στις παγκόσμιες μετοχές.

  Ωστόσο προειδοποιεί πως οι επενδυτές πρέπει να προετοιμαστούν για μεγαλύτερη μεταβλητότητα καθώς ο κύκλος ωριμάζει και οι εντάσεις των ΗΠΑ-Κίνας παραμένουν υψηλές.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων