Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Δεκ-2018 11:17

  Goldman Sachs: Βρισκόμαστε μακριά από το τέλος του προβλήματος των NPEs των ελληνικών τραπεζών

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Goldman Sachs: Βρισκόμαστε μακριά από το τέλος του προβλήματος των NPEs των ελληνικών τραπεζών

  Δυστυχώς δεν βρισκόμαστε κοντά στο τέλος του προβλήματος των NPEs στην Ελλάδα και οι τιμές των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αντικατοπτρίζουν αυτές τις ανησυχίες των επενδυτών, καθώς σήμερα ο κλάδος διαπραγματεύεται σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα της ανακεφαλαιοποίησης του 2015, όπως σημείωσε χθες στο συνέδριο του Economist στο Βερολίνο ο υπεύθυνος υπηρεσιών επενδυτικής τραπεζικής για την Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη της Goldman Sachs Γεώργιος Τριανταφύλλου.

  Μπορεί τα τελευταία τρία χρόνια οι ελληνικές τράπεζες να έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση των χρόνιων προκλήσεων που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα, με τη ρευστότητα να έχει βελτιωθεί σημαντικά, να έχουν ολοκληρώσει σχεδόν όλες τα πλάνα αναδιάρθρωσης και να έχουν επιβραδύνει σημαντικά τον σχηματισμό νέων NPEs, ωστόσο, οι τράπεζες ακόμη σημειώνουν αναιμικό σχηματισμό οργανικών εσόδων, γεγονός που σημαίνει πως μεγάλο μέρος των όποιων επιπλέον ζημιών απαιτηθούν για την αντιμετώπιση των παλαιότερων NPEs θα έλθει από κεφαλαιακά αποθέματα, σύμφωνα με τον κ. Τριανταφύλλου.

  Όπως τόνισε, οι ελληνικές τράπεζες πετυχαίνουν συστηματικά τους στόχους μείωσης των NPEs και τα τελευταία τρία χρόνια έχουν μειώσει την έκθεσή τους κατά 20 δισ ευρώ. Ωστόσο, για να το πετύχουν αυτό οι προβλέψεις τους αυξήθηκαν κατά 15 δισ. ευρώ περαιτέρω, ένα ποσό που υπερβαίνει κατά πολύ τα οργανικά έσοδα, κατά 3,5 δισ. ευρώ, που είναι και το ποσό του κεφαλαίου που έχουν "καταναλώσει" οι τράπεζες από το 2015. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι από το 2015 ο τραπεζικός κλάδος έχει μειώσει το κεφαλαιακό του απόθεμα κατά 40%. Ουσιαστικά, μέσα σε ένα χρόνο, το 2019, οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να μειώσουν τα NPEs κατά 20 δισ. ευρώ τουλάχιστον, δηλαδή όση μείωση πέτυχαν μέσα σε τρία χρόνια.

  Για να αποφευχθούν περαιτέρω ζημιές οι στρατηγικές μείωσης των NPEs βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην αναδιάρθρωση και τη "θεραπεία" των ΝΡΕ, μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και δεν οδηγεί πάντοτε σε πολύ καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα από την απλή πώληση, σύμφωνα με τον κ. Τριανταφύλλου. Επιπλέον, πολλά από αυτά τα ΝPEs έρχονται με τη μορφή επιχειρηματικών δανείων καθιστώντας τη διαχείριση των χαρτοφυλακίων πολύ δύσκολη. Έτσι, ενώ οι τράπεζες καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για να διαχειριστούν τα NPEs, οι μελλοντικές προκλήσεις είναι πολύ σημαντικές.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων