Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Δεκ-2018 12:57

  Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα χωρίς... επενδυτές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα χωρίς... επενδυτές

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η ανακούφιση στις διεθνείς αγορές που έφερε η ανακωχή μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου για τον εμπορικό πόλεμο, σε συνδυασμό με την νέα υποχώρηση των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων, διατηρούν τα ελληνικά ομόλογα στην οδό της βελτίωσης, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποιο σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, αφού ο τζίρος στην ΗΔΑΤ κινείται σε χαμηλά επίπεδα, με τον μέσο όρο του Νοεμβρίου να κινείται στα 18 εκατ. ευρώ.

  Οι αναφορές ότι η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την Κομισιόν καθώς διαπραγματεύεται με τη μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό του 2019 κοντά στο 2% του ΑΕΠ από το 2,4%, ηρεμώντας έτσι τις αγορές σχετικά με τη ρήξη μεταξύ Ρώμης και Ε.Ε η οποία έχει οδηγήσει το προηγούμενο διάστημα σε βουτιά των ιταλικών ομολόγων, διαμορφώνουν σήμερα τις αποδόσεις του ιταλικού 10ετούς ομολόγου στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου διμήνου και στο 3,150% με πτώση 1,93%.

  Το ευνοϊκό αυτό κλίμα μεταδίδεται και στα ελληνικά ομόλογα, η πορεία των οποίων, όπως είναι γνωστό, είναι έντονα συνδεδεμένη με τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 4,197% με πτώση της τάξης του 1,62% και στα χαμηλότερα επίπεδα από την 1η Οκτωβρίου. Η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου υποχωρεί και αυτή κατά 1,65% και διαμορφώνεται στο 3,210%, επιστρέφοντας στα επίπεδα του τέλους Σεπτεμβρίου, ενώ στο 3,83% κινείται η απόδοση του 7ετούς από 3,93% την Παρασκευή.

  Αν και ο ΟΔΔΗΧ δεν έχει ανακοινώσει ακόμη το πρόγραμμα δανεισμού του 2019 (αναμένεται να το πράξει εντός των επόμενων δύο εβδομάδων), σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο έτος η Ελλάδα προγραμματίζει να αντλήσει από τις αγορές περίπου 7 δισ. ευρώ, προσβλέποντας παράλληλα και σε επιστροφές κερδών ύψους 1,8 δισ. ευρώ από SMPs και ANFAs. Αν και η έκδοση ενός 10ετούς ομολόγου –την οποία και προτιμούν αμερικανικά funds καθώς αναζητούν υψηλές αποδόσεις– αποτελεί τον "μεγάλο στόχο" και το μεγάλο "σήμα" επιστροφής στην κανονικότητα, ωστόσο ένα ομόλογο μικρότερης διάρκειας, όπως ένα 5ετές ή 3ετές, θεωρείται πιο εφικτό να προηγηθεί.

  Σύμφωνα πάντως με τις πρόσφατες δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου, τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για την επόμενη έξοδο στις αγορές είναι κάπως... αόριστα. Με την Ελλάδα να παραμένει εδώ και 300 μέρες περίπου εκτός αγορών, αφού δεν έχει μπορέσει να αποκτήσει ξανά "επαφή" μετά την έκδοση του 7ετούς ομολόγου τον Φεβρουάριο, η δήλωση του Έλληνα ΥΠΟΙΚ ότι σε 2, 3 ή 4 μήνες θα επιχειρηθεί η επόμενη έκδοση, δεν αποτελεί για τους επενδυτές μία "επενδυτική πρόταση" ειδικά τη στιγμή που το 2019 αποτελεί προεκλογικό έτος, που σημαίνει "στάση αναμονής" για τα ξένα χαρτοφυλάκια. Άλλωστε, ο ΟΔΔΗΧ, σύμφωνα και με τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής κ. Δ. Τσάκωνα, έχει ως προτεραιότητα του την επαναγορά ακριβού βραχυπρόθεσμου χρέους κυμαινόμενου επιτοκίου, ειδικότερα τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τα οποία διαμορφώνονται στα 10 δισ. ευρώ και με σταθμισμένο μέσο όρο λήξης 3,5 περίπου ετών. Το ήμισυ του ποσού αυτού χρεώνεται με επιτόκιο 4,9% καθώς το Ταμείο υιοθετεί κλιμακωτό επιτόκιο το οποίο αυξάνεται ανάλογα με την έκθεση που έχει η χώρα στα δάνειά του αναλογικά με τη "συμμετοχή" της στο ΔΝΤ, και αυτό θέλει ο ΟΔΔΗΧ να "τακτοποιηθεί" πρώτα από όλα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων