Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Νοε-2018 17:42

  Με άλμα στις 630 μονάδες, το Χρηματιστήριο άφησε πίσω του τον MSCI

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
   
  Με τον τζίρο να "εκρήγνυται" στα 255 εκατ. ευρώ, και μετά από μια "περιπετειώδη" συνεδρίαση, το Χρηματιστήριο Αθηνών άφησε πίσω του το rebalancing λόγω της αναθεώρησης των δεικτών του MSCI, επανερχόμενο στις 630 μονάδες, μετά από 11 συνεδριάσεις καθήλωσης στο ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων. 

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,95% στις 630,23 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 610,74 μονάδων (-1,20%) και 630,23 μον. (+1,95%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 255,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 262,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 43,6 εκατ. τεμάχια (σε Eurobank τα 34,6 εκατ. τεμάχια).

  ...

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,46%, στις 1.657,17 μονάδες, ενώ στο +1,96% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 958,17 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,48% στις 468,44 μονάδες. 

  Το Χρηματιστήριο έδειξε σήμερα ότι είχε... γραμμάτια να ξεπληρώσει στις πολύπαθες μετοχές του, οι οποίες είχαν εγκλωβιστεί στην αβεβαιότητα της αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI. Μάλιστα, σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 4,59% (-20,48% από τις αρχές του έτους), ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 5,13%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε άνοδο 8,68%. 

  Η αγορά σήμερα κατάφερε να κλείσει στις 630 μονάδες, οι οποίες, σύμφωνα με τον Απόστολο Μάνθο της Aenaon Markets, αυξάνει τις πιθανότητες να έχουμε μια ανοδική συνέχεια προς το πολύ σημαίνον σημείο των 640 μονάδων. Επίσης, η είσοδος του Τραπεζικού Δείκτη μέσα στο εύρος διακύμανσης των 456 με 500 μονάδων θα τραβήξει τα βλέμματα των "Buyers” καθώς, εάν η "συμπεριφορά" του είναι η αρμόζουσα, τότε είναι πολύ πιθανό να έχουμε μια γρήγορη αλλαγή του πτωτικού κλίματος με κίνηση άνω του ψυχολογικού ορίου των 500 μονάδων.

  Σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities, κάθε άλλο παρά αδιάφορη ή μονοδιάστατα εστιασμένη στον MSCI ήταν η εβδομάδα που πέρασε για το Χρηματιστήριο. Η αρχή έγινε την Κυριακή με την ανακοίνωση της επιχειρηματικής συμφωνίας της Eurobank με την Grivalia και συνεχίστηκε σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας με αποτελέσματα εταιριών (Αεροπορία Αιγαίου, Εθνική Τράπεζα, Alpha bank, Lamda Development, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Πλαστικά Θράκης, Τράπεζα Πειραιώς, Κρι- Κρι) που έκαναν θετική αίσθηση. 

  Στο θετικό κλίμα συνέβαλε και η αναθεωρημένη εκτίμηση κερδών της Μυτιληναίος για το 2019, ενώ τα καλά νέα από τη νομοθέτηση χαμηλότερων φορολογικών εταιρικών συντελεστών για τα επόμενα χρόνια βελτίωσαν περαιτέρω κλίμα και ψυχολογία στην αγορά, η οποία είδε επιτέλους καλύτερους μέσους ημερήσιους συναλλακτικούς όγκους. 

  Κινητήριος δύναμη της μερικής αλλαγής του σκηνικού είναι η κινητικότητα που παρατηρείται στον τραπεζικό κλάδο και τα σχέδια επιτάχυνσης της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων. Εφόσον υπάρξει συμμετοχή σε πλάνα υλοποίησης μειώσεων και από τις τέσσερις τράπεζες δεν αποκλείεται η αγορά να κινηθεί πιο θετικά προεξοφλώντας την "κανονικοποιήση" του τραπεζικού συστήματος, το οποίο φαίνεται να εξέρχεται πλέον από την έκθεση του ELA, τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και την υψηλή θέση των NPEs. 

  Είναι μια ικανή και αναγκαία συνθήκη όχι μόνο για το Χρηματιστήριο αλλά για το σύνολο της οικονομίας, η οποία σημειώνει φέτος για πρώτη φορά μετά από χρόνια ουσιώδεις θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης χωρίς να υπάρχει η συνδρομή από την πιστωτική επέκταση.

  Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης "αγόρασε χρόνο" στη ζώνη των 600 μονάδων, δεν πλήρωσε νέο χαμηλό και βελτίωσε κάπως την πτωτική εικόνα κλείνοντας στο υψηλό της εβδομάδας. Θα χρειαστεί ωστόσο εκ νέου μια υπέρβαση και διαφυγή από το επίπεδο των 630 μονάδων για να υπάρξει αλλαγή στη βραχυπρόθεσμη τάση. Ο MACD επέστρεψε θετικός, το ίδιο και ο κινητός μέσος των 30 ημερών, εξέλιξη η οποία δίνει κάποιες πιθανότητες υπέρ της συνέχισης της τάσης προς το επίπεδο της επόμενης αντίστασης. Οι ταλαντωτές κινούνται στην ζώνη της ουδετερότητας έχοντας ξεκινήσει από τα όρια των υποτιμημένων ζωνών. 

  Αν και η αγορά έχει επαναλάβει το συγκεκριμένο μοτίβο των ισχνών ανοδικών τιναγμάτων στο πρόσφατο παρελθόν, σε αυτή την φάση έχει τις συναλλαγές με το μέρος της. Η άρνηση του Γενικού Δείκτη να καταγράψει νεότερα ετήσια χαμηλά είχε περισσότερο "πάθος" από άλλες φορές, ενώ η συμμετοχή της αγοράς ανεξάρτητα από τις ειδικές συνθήκες που διαμορφώνει η αναδιάρθρωση του MSCI ήταν μαζική. Επομένως, οι τεχνικές προϋποθέσεις υπάρχουν για μια πιο ουσιώδη ανοδική κίνηση τηρουμένων κάποιων αξιόλογων συναλλακτικών δεδομένων. 

  Επιπλέον, στις 18 συνεδριάσεις που απομένουν τον Δεκέμβριο είθισται να υπάρχει κάποιο εποχικό ενδιαφέρον γύρω από μεγάλες θέσεις θεσμικών ή θυγατρικές ομίλων ενόψει του κλεισίματος της χρονιάς. Ενδεχομένως και αυτή η εποχική δραστηριοποίηση να παίξει κάποιο αμυντικό ρόλο σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της προσφοράς.

  Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ έκλεισε με άλμα 8,11%, με τα κέρδη του Μυτιληναίου, των Ελληνικών Πετρελαίων και της Alpha Bank να ξεπερνούν το 5%. Άλμα άνω του 3% σημείωσαν οι Εθνική, Grivalia, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, ενώ άνω του +2% έκλεισαν οι Σαράντης, ΕΧΑΕ, Jumbo και ΑΔΜΗΕ. 

  Τα κέρδη των ΕΥΔΑΠ, Τιτάν, Φουρλή και Eurobank ξεπέρασαν το 1%, με την τελευταία μάλιστα να "μαζεύει" στο τέλος το ενδοσυνεδριακό +5,59%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα, Πειραιώς, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα και Βιοχαλκο, με τον ΟΛΠ να κλείνει χωρίς μεταβολή. 

  Στον αντίποδα, η Aegean έκλεισε με απώλειες 0,68%, με την Τέρνα Ενεργειακή και την Coca Cola (κυρίως) να συγκρατούν την άνοδο του γενικού δείκτη, αφού έκλεισαν με πτώση 2,44% και 2,19% αντίστοιχα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων