Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Νοε-2018 12:16

  "Νεκρή ζώνη" τα ελληνικά ομόλογα για τους επενδυτές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  "Νεκρή ζώνη" τα ελληνικά ομόλογα για τους επενδυτές

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Στάση αναμονής τηρείται στην αγορά ελληνικών ομολόγων, με τους επενδυτές να συνεχίζουν να μην δείχνουν καμία διάθεση αύξησης της έκθεσής τους στη χώρα, ενόψει εκλογών αλλά και λόγω της απουσίας της Ελλάδας από τις αγορές εδώ και δέκα μήνες.

  Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 4,227% και στα ίδια περίπου επίπεδα με χθες, ενώ η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κινείται ελαφρώς ανοδικά στο 3,283% (+0,4%).

  Η αγορά των ελληνικών ομολόγων είναι ρηχή και ευάλωτη και καθώς οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ, οι επενδυτές προτιμούν να απέχουν. Σύμφωνα με αναλυτές, τα ελληνικά assets θα συνεχίσουν να βρίσκονται υπό πίεση και να παρουσιάζουν έντονη μεταβλητότητα, παρά το τέλος των προγραμμάτων διάσωσης, όχι μόνο λόγω των εξελίξεων στην Ιταλία αλλά και λόγω της έλλειψης αναπτυξιακής πολιτικής, ειδικά τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται πλέον σε προεκλογικούς ρυθμούς.

  Η παροχολογία, η απουσία επενδύσεων καθώς και οι καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις, χτυπούν τις προοπτικές μακροπρόθεσμης και βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας, περιορίζοντας έτσι την ελκυστικότητα των ελληνικών τίτλων οι οποίοι βρίσκονται ήδη εκτός των ραντάρ των μακροπρόθεσμων επενδυτών. Με το ζήτημα της αύξησης της επενδυτικής βάσης της Ελλάδας και τον περιορισμό των κερδοσκοπικών funds να είναι κρίσιμο για την πορεία των ελληνικών ομολόγων αλλά και την πρόσβαση της χώρας στις αγορές, και με τις πολιτική της κυβέρνησης λόγω εκλογών να κινείται περισσότερο προς την κατεύθυνση του πολιτικού κέρδους, παρά του κέρδους για την οικονομία, το κλίμα γύρω από τα ελληνικά assets θα παραμείνει επιφυλακτικό.  Σύμφωνα και με το Brookings, η ελληνική κυβέρνηση στέλνει λάθος μήνυμα στις αγορές, τη στιγμή που για να πετύχει υπερπλεόνασμα, κόβει από τις δημόσιες επενδύσεις, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας.

  Όπως τονίζει ο Νίκολας Γουόλ, διαχειριστής κεφαλαίων στην Merian Global Investors,  τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται πλέον σε "No man’s land" ("νεκρή ζώνη") και δεν προσελκύουν ούτε τους επενδυτές των αναδυόμενων αγορών ούτε τους επενδυτές του πυρήνα της Ευρωζώνης ενώ με την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη να επιβραδύνεται, μειώνονται και οι προσδοκίες των επενδυτών για την ανάπτυξη της Ελλάδας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων