Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Νοε-2018 13:18

  Citi: Πολύ μικρή η ιταλική "κωλοτούμπα" για να κάνει την διαφορά

  Citi: Πολύ μικρή η ιταλική "κωλοτούμπα" για να κάνει την διαφορά
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι μικρές τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής στον προϋπολογισμό είναι απίθανο να σταματήσουν τη διαδικασία παράβασης της Ε.Ε, εκτιμά η Citigroup σε νέο της note.

  Όπως αναφέρει η αμερικάνικη τράπεζα, η ιταλική κυβέρνηση ανοίγει έναν πιο διαλλακτικό διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προϋπολογισμό του 2019, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ. Ο Σαλβίνι δήλωσε την Κυριακή ότι η κυβέρνηση δεν έχει μανία με στόχο του 2,4% για το έλλειμμα και ο οικονομικός σύμβουλός του, Σίρι, δήλωσε σε σημερινή του συνέντευξη στην Il Messaggero ότι "μια μικρή αλλαγή του προϋπολογισμού" μπορεί να αξιολογηθεί.

  Ο Ντι Μάιο δήλωσε επίσης πως είναι δυνατές μικρές αλλαγές στον προϋπολογισμό, ενώ ο πρωθυπουργός Κόντε συμφώνησε, σύμφωνα με πληροφορίες, με τον Γιούνκερ να διοχετευθούν εκ νέου ορισμένα κονδύλια του προϋπολογισμού σε δημόσιες επενδύσεις.

  Όπως σχολιάζει η Citi, μικρές αλλαγές στον προϋπολογισμό, όπως για παράδειγμα ο στόχος μείωσης του ελλείμματος από το 2,4% σε 2,1% με 2,2% του ΑΕΠ, είναι απίθανο να είναι αρκετές για να αποφευχθεί η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Μόνο μια πλήρης αναθεώρηση των σχεδίων - η οποία θα ακυρώνει την αντιστροφή της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και οποιοδήποτε σχέδιο δημοσιονομικής χαλάρωσης - θα μπορούσε, κατά την άποψή της, να σταματήσει την επίσημη διαδικασία. Ωστόσο, μια τέτοιου είδους ριζική αναθεώρηση είναι απίθανη με την σημερινή κυβέρνηση.

  Σύμφωνα με την Citi, μία ελαφρώς περισσότερο φιλική στάση μπορεί να επιφέρει μια καθυστέρηση στην επίσημη απόφαση για ενεργοποίησης της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος από το Eurogroup, την οποία ορισμένα κράτη μέλη θέλουν να ισχύσει από τον Δεκέμβριο, κι έτσι να αναβληθεί για τον Ιανουάριο. Οι παραχωρήσεις της Ρώμης, αν υπάρχουν, είναι πιθανώς πολύ λίγες και έρχονται πολύ αργά.

  Όπως εκτιμά η αμερικάνικη τράπεζα, δεδομένης της απότομης επιβράδυνσης της ανάπτυξης και των ενδεχόμενων αρνητικών επιπτώσεων από τα υψηλότερα επιτόκια, ο πολύ αμφισβητούμενος στόχος του ελλείμματος για το 2019 του 2,4% του ΑΕΠ θα μπορούσε να επιτευχθεί τελικά ακόμη και χωρίς καμία δημοσιονομική χαλάρωση. Οποιοσδήποτε μικρός δημοσιονομικός χώρος που η Ιταλία μπορεί να είχε μόλις πριν από λίγους μήνες, πιθανότατα έχει ήδη εξατμιστεί.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων