Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Οκτ-2018 14:20

  "Ασταθείς"… απώλειες στο Χρηματιστήριο

  "Ασταθείς"… απώλειες στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Διευρύνονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, με την αγορά να επανέρχεται στα επίπεδα των 630 μονάδων, με τα "παιχνίδια" των short να εξακολουθούν να είναι παρόντα στο ταμπλό.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,58% στις 636,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 10,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5,3 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,70% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.672,49 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,90% στις 530,37 μονάδες.

  Οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει ότι το fund Lansdowne, το οποίο δεν χάνει ευκαιρία να αυξάνει τις short θέσεις του στην ελληνική αγορά, προχώρησε σε κλειστή παρουσίαση στο Λονδίνο σε επενδυτές, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως η Πειραιώς είναι σε πολύ δύσκολη θέση κεφαλαιακά και πως θα παρασύρει και τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες, φαίνεται ότι συνεχίζουν να "στοιχειώνουν" το ελληνικό χρηματιστήριο, αποδεικνύοντας το πόσο ευάλωτο είναι σε κάθε "ανάλυση" που το αφορά.

  Ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που θα καθορίσει τις εξελίξεις. Αυτό είναι η μόνιμη επωδός των αναλυτών τόσο εγχώρια όσο και στο εξωτερικό. Αλλά είναι ένα ζήτημα που ούτε οι θεσμικές, αλλά ούτε και οι λεκτικές παρεμβάσεις βοηθούν. Οι επιδόσεις τους θα φανούν εν ευθέτω χρόνω, με χρηματιστηριακή πηγή του Capital.gr να αναφέρει ότι ο μόνος τρόπος να αποφεύγονται τέτοιες κερδοσκοπικές κινήσεις είναι να υπάρχει εμπιστοσύνη στην ελληνική αγορά ώστε να προσελκύονται περισσότερο "ποιοτικά" και μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια.

  Επίσης, μία ακόμη παράμετρος που επανέρχεται σήμερα και αναδεικνύει το Capital.gr είναι ότι οι όροι λειτουργίας τόσο των τραπεζών όσο και της κυβέρνησης μπορεί να αλλάξουν εάν και εφόσον η ΕΚΤ κρίνει ότι οι συνθήκες καθιστούν μη αναγκαία την παρουσία περιορισμών (πέραν της μη συμμετοχής στο QE), που είχαν τεθεί στις αρχές του 2015, στην έκδοση και αγορά χρέους.

  Συγκεκριμένα, όπως επανειλημμένα έχει επισημάνει τελευταία το Capital.gr, σε συνάρτηση με την πλήρη απεξάρτηση των συστημικών τραπεζών από την χρηματοδότηση ELA, δεν θα πρέπει να αποκλείεται η διεύρυνση του ορίου αγοράς και κατοχής κρατικών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες. Το όριο αυτό είχε περιορισθεί σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα στις αρχές του 2015 για λόγους που σήμερα πλέον εκτιμάται ότι έχουν εκλείψει. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η επανεμφάνιση των ελληνικών τραπεζών στην αγορά ομολόγων θα βελτίωνε τους όρους διαμόρφωσης τιμών, αλλά ταυτόχρονα θα βελτίωνε και τις δυνατότητες κερδοφορίας των τραπεζών.

  Σε ένα τέτοιο πλαίσιο αβεβαιότητας, η μεταβλητότητα είναι μεγάλη στο ταμπλό, αλλά η Eurobank σημειώνει απώλειες 2,73%, με τις Φουρλής, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Motor Oil, Μυτιληναίο και Coca Cola να σημειώνουν πτώση άνω του 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, Jumbo, Βιοχαλκο, Λάμδα και ΑΔΜΗΕ.

  Στον αντίποδα, ο Σαράντης παραμένει στο +1,76%, με τις Τιτάν, Grivalia, Aegean, ΟΤΕ, ΔΕΗ και Εθνική να κινούνται με μικρά κέρδη. Χωρίς μεταβολή οι ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ και ΕΧΑΕ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων