Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Οκτ-2018 13:15

  Συνεχίζει την επίθεση στις ελληνικές τράπεζες το βρετανικό hedge fund Lansdowne

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ανάκαμψη του ελληνικού τραπεζικού κλάδου η οποία ξεπέρασε το 10% την περασμένη εβδομάδα, δεν... πτόησε όπως δείχνουν τα στοιχεία, το βρετανικό hedge fund Lansdowne Partners να προχωρήσει σε αύξηση της επιθετικής του στρατηγικής στις ελληνικές τράπεζες. Και όλα αυτά εν μέσω των έντονων προβληματισμών (και προσεχών... αντιδράσεων;) που έχει προκαλέσει τόσο στις ελληνικές τράπεζες όσο και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η παρουσίαση την οποία έκανε το συγκεκριμένο fund σε επενδυτές στο Λονδίνο την παραμονή του ισχυρού sell-off της "Μαύρης Τετάρτης", 3 Οκτωβρίου, υπογραμμίζοντας την αδυναμία των ελληνικών τραπεζικών ομίλων.

  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το Lansdowne προχώρησε την περασμένη Παρασκευή 26 Οκτωβρίου σε αύξηση των short θέσεών του επί των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς στο 2,74% από 2,60% στο οποίο τις είχε αυξήσει στις 28 Σεπτεμβρίου. Πλέον οι συνολικές short θέσεις στην Τράπεζα Πειραιώς, συμπεριλαμβανομένου του 1% που διατηρεί το άλλο βρετανικό fund Marshall Wace, είναι οι υψηλότερες στο ταμπλό και φτάνουν το 3,74%.

  Το Lansdowne την ίδια ημέρα προχώρησε επίσης σε αύξηση των αρνητικών καθαρών θέσεών του απέναντι στην Eurobank, και συγκεκριμένα στο 1,33% επί των μετοχών της, από 1,28% που τις είχε αυξήσει στις 8 Οκτωβρίου.

  σσ

  Κατά τα άλλα, το Lansdowne Partners διατηρεί αμετάβλητες τις αρνητικές θέσεις που έχει από τις αρχές του μήνα στην Alpha Bank (0,51%), ενώ σταθερά short παραμένει και στη μετοχή της ΔΕΗ (1,51%).

  Το Marshall Wace επιμένει επίσης στα shorts του επί των μετοχών της Πειραιώς και στο 1%, όπως προαναφέρθηκε, ενώ το Oceanwood Capital Management διατηρεί και αυτό τις short θέσεις του στην Εθνική Τράπεζα και στο 0,60% επί των μετοχών της.

  Αξίζει να σημειώσουμε πως λίγες μέρες μετά το δημοσίευμα του Bloomberg στις 28 Σεπτεμβρίου για την Τράπεζα Πειραιώς σχετικά με την προθεσμία που φέρεται να της είχε δώσει ο SSM για να αντλήσει τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ εντός του έτους, και ακριβώς πριν το sell-off στο Χ.Α στις αρχές Οκτωβρίου, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, το Lansdowne προχώρησε σε κλειστή παρουσίαση στο Λονδίνο σε επενδυτές, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως η Πειραιώς είναι σε πολύ δύσκολη θέση κεφαλαιακά και πως θα παρασύρει και τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες.

  Ελευθερία Κούρταλη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ