Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 29-Οκτ-2018 13:41

  Capital Economics: Κίνδυνος για τις αγορές και την Ιταλία, η αποχώρηση Μέρκελ

  Capital Economics: Κίνδυνος για τις αγορές και την Ιταλία, η αποχώρηση Μέρκελ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η είδηση ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα αποχωρήσει από επικεφαλής του CDU θα έχει περιορισμένες συνέπειες για τη γερμανική οικονομία, αλλά μπορεί να επιβραδύνει τη λήψη αποφάσεων για την Ιταλία, αυξάνοντας τους κινδύνους για την οικονομία αλλά και τις αγορές της ευρωζώνης, όπως σημειώνει η Capital Economics σε έκθεσή της.

  Μετά από ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα στην Έσση το Σαββατοκύριακο, η Μέρκελ φέρεται να ανακοίνωσε στο κόμμα της, το CDU, ότι δεν θα βάλει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος στο συνέδριο τις 7ης Δεκεμβρίου. Η ήρεμη αντίδραση της αγοράς αντικατοπτρίζει πιθανώς το γεγονός ότι σκοπεύει να παραμείνει ως καγκελάριος μέχρι τις επόμενες εκλογές το 2021, ενώ δεν αναμενόταν να υπηρετήσει άλλη θητεία ούτως ή άλλως. Οι πιθανότατοι διάδοχοί της, όπως ο γενικός γραμματέας Annegret Kramp-Karrenbauer, ο υπουργός Υγείας Jens Spahn και ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας Ralph Brinkhaus θεωρείται ότι θα ασκήσουν παρόμοιες οικονομικές πολιτικές με την καγκελάριο, και ιδίως στην δημοσιονομική σύνεση.

  Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Capital Economics, ο κίνδυνος κατάρρευσης του συνασπισμού πριν από τις επόμενες εκλογές έχει αυξηθεί περαιτέρω. Το SPD είχε επίσης πολύ κακό αποτέλεσμα στην Έσση, αυξάνοντας τις "φωνές" εντός του κόμματος για αποχώρηση από τον συνασπισμό. Ωστόσο, η γερμανική οικονομία έχει αντισταθεί μέχρι στιγμής στην πολιτική αβεβαιότητα. Ο μεγαλύτερος νικητής από την πρόσφατη πτώση της δημοτικότητας του CDU και του SPD είναι οι Πράσινοι, οι οποίοι θα πιέσουν για περικοπές φόρων στα χαμηλότερα εισοδήματα εάν επιτευχθεί συμφωνία και αποτελέσει μέρος ενός νέου συνασπισμού. Η Capital Economics πάντως αμφιβάλλει ότι η συνολική δημοσιονομική πολιτική θα ήταν πολύ χαλαρότερη.

  Οι μεγαλύτερες επιπτώσεις, όπως προειδοποιεί, θα αφορούν την ευρωζώνη στο σύνολό της. Στο σημερινό κλίμα αβεβαιότητας γύρω από την Ιταλία, η ευρωζώνη χρειάζεται το αίσθημα της ασφάλειας και η Μέρκελ ήταν καθοριστική στη διαμεσολάβηση για την επίτευξη συμβιβασμών στο παρελθόν. Δεδομένης της εξασθενημένης θέσης της, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να επιτευχθεί συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας, αυξάνοντας την απειλή της μετάδοσης του ιταλικού ιού σε άλλες αγορές και ενισχύοντας τους κινδύνους για τις ιταλικές τράπεζες, όπως καταλήγει.

  Ελευθερία Κούρταλη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων