Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Οκτ-2018 12:33

  Capital Economics: Λιγότερο ευάλωτα τα ομόλογα από ό,τι στην κρίση χρέους της Ελλάδας

  Capital Economics: Λιγότερο ευάλωτα τα ομόλογα από ό,τι στην κρίση χρέους της Ελλάδας
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι αγορές ομολόγων της ευρωζώνης είναι λιγότερο ευάλωτες στην ιταλική κρίση από ό,τι ήταν κατά την κρίση χρέους που ξέσπασε στην Ελλάδα, όπως εκτιμά η Capital Economics.

  Αν και τα ιταλικά ομόλογα θα παραμείνουν υπό πίεση τα επόμενα χρόνια, όπως εκτιμά, καθώς οι δημοσιονομικές και οικονομικές προοπτικές της χώρας θα επιδεινωθούν, ωστόσο τα ευρωπαϊκά ομόλογα είναι λιγότερο ευάλωτα στη μετάδοση απ ό,τι στην ελληνική κρίση. Από τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στην Ιταλία στις αρχές Μαΐου, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου έχει εκτοξευθεί κατά 180 μονάδες βάσης, ωστόσο οι αποδόσεις των ομολόγων στην ευρωπεριφέρεια κινούνται ως επί το πλείστον σταθεροποιητικά, σε αντίθεση με τις ημέρες της κρίσης χρέους όπου οι αποδόσεις στα πορτογαλικά και τα ιρλανδικά ομόλογα εκτοξεύθηκαν πάνω από 1.000 μονάδες βάσης μέσα σε μία χρονιά.

  Αυτό, όπως εξηγεί η Capital Economics, έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι ανησυχίες αυτή τη φορά έχουν περιοριστεί στην Ιταλία. Και παρ' όλο που είναι απίθανο να υπάρξει μια γρήγορη λύση στο τρέχον δημοσιονομικό αδιέξοδο, οι Ιταλοί πολιτικοί έχουν αποφύγει να θέσουν υπό αμφισβήτηση την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, η οποία έχει κρατήσει στο ελάχιστο τη μετάδοση των αναταραχών σε άλλες αγορές ομολόγων.

  Πάντως, με τη δημοσιονομική και οικονομική προοπτική της Ιταλίας να αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, οι επενδυτές θα αρχίσουν να ανησυχούν για την πιθανότητα εξόδου της χώρας από το ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, αναμένεται οι αποδόσεις τόσο στην Ιταλία όσο και στην υπόλοιπη περιφέρεια να αυξηθούν απότομα.

  Παρ 'όλα αυτά, υπάρχουν τουλάχιστον τρεις λόγοι σύμφωνα με την Capital Economics, για τους οποίους εκτιμά ότι δεν θα ενισχυθούν στα επίπεδα που είδαμε στο ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης.

  Πρώτον, οι οικονομίες της ευρωπεριφέρειας βρίσκονται σε ισχυρότερη θέση από ό,τι το 2010. Τα δομικά τους ελλείμματα έχουν βελτιωθεί, οι οικονομίες τους έχουν επιστρέψει στην ανάπτυξη και οι τράπεζες βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Πάντως, οι τραπεζικές μετοχές έχουν υποχωρήσει απότομα από τις αρχές Μαΐου, πράγμα που υποδηλώνει ότι υπήρξε κάποια μετάδοση από την ιταλική δημοσιονομική κατάσταση. Ωστόσο, η άμεση έκθεση των τραπεζών εκτός Ιταλίας στην ιταλική κυβέρνηση είναι σχετικά μικρή και έτσι ο συστημικός κίνδυνος διατηρείται χαμηλός.

  Δεύτερον, η ιταλική κρίση δεν είναι τόσο οξεία όσο η ελληνική. Η δημοσιονομική θέση της Ιταλίας είναι πολύ καλύτερη από ό,τι στην περίπτωση της Ελλάδας το 2010. Επιπλέον, τα προβλήματα της χώρας είναι γνωστά στις αγορές. Η Ιταλία παλεύει με τη χαμηλή ανάπτυξη τα τελευταία 25 χρόνια.

  Τρίτον, ακόμη και αν εκτοξευθούν τα spreads στην περιφέρεια, υπάρχουν τα εργαλεία για να αντιμετωπιστεί η κρίση όπως τα προγράμματα του ESM καθώς και οι πολιτικές της ΕΚΤ όπως το QE ή το πρόγραμμα ΟΜΤ.

  Όπως καταλήγει η Capital Economics,  η άνοδος των αποδόσεων των 10ετών ιταλικών ομολόγων την οποία και προβλέπει, είναι απίθανο να έχει μεγάλο αντίκτυπο στα spreads των ομολόγων άλλων περιφερειακών χωρών έναντι των γερμανικών, τουλάχιστον κατά το επόμενο έτος περίπου. Ωστόσο, εξακολουθεί να πιστεύει ότι οι ανησυχίες στην Ιταλία θα επηρεάσουν το ευρώ και τις ευρωπαϊκές μετοχές.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων