Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Οκτ-2018 13:33

  Νέα αύξηση των shorts στην Τράπεζα Πειραιώς

  Νέα αύξηση των shorts στην Τράπεζα Πειραιώς
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Συνεχίζεται η ανακατάταξη των θέσεων των shorts σε ό,τι αφορά τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών με το βρετανικό fund Marshall Wace να αποφασίζει μετά από τρεις περίπου μήνες να μεταβάλει το "ποντάρισμά" του στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς.

  Έτσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, το Marshall προχώρησε την περασμένη Παρασκευή 19 Οκτωβρίου σε αύξηση των shorts του επί των μετοχών της Πειραιώς και στο 1% από 0,90% που τις διατηρούσε από τα τέλη Ιουλίου. Πλέον, οι short θέσεις των βρετανικών funds στην Πειραιώς διαμορφώνονται στο 3,60% επί των μετοχών της, που είναι και η μεγαλύτερη short θέση αυτή τη στιγμή.

  Το Lansdowne Partners διατηρεί αμετάβλητες τις αρνητικές του θέσεις στην Πειραιώς (από τις 28 Σεπτεμβρίου) οι οποίες διαμορφώνονται στο 2,60%, καθώς και τα shorts που έχει από τις αρχές του μήνα σε Eurobank (1,28%) και  Alpha Bank (0,51%), ενώ σταθερά short παραμένει και στη μετοχή της ΔΕΗ (1,51%).

  Τέλος, το Oceanwood Capital Partners "κρατά" και αυτό σταθερά τα shorts του στην Εθνική Τράπεζα και στο 0,54% επί των μετοχών της, από τις 12 Οκτωβρίου.

  Οι αναταραχές στις διεθνείς αγορές όπου το sell-off μετά από ένα μικρό διάστημα επανήλθε δριμύτερο στέλνοντας τις ευρωπαϊκές μετοχές σε χαμηλά σχεδόν δύο ετών και τον παγκόσμιο δείκτη MSCI σε χαμηλά ενός έτους, σε συνδυασμό με την έντονη "ευαισθησία" του Χ.Α στις εξωτερικές εξελίξεις και ειδικά στην ιταλική κρίση καθώς και τις εσωτερικές προκλήσεις της Ελλάδας όπως οι φιλόδοξοι στόχοι για τα NPLs των ελληνικών τραπεζών, έχουν ανοίξει την... όρεξη στα short funds τα οποία και έχουν βγει απόλυτα κερδισμένα από τις αρνητικές τους θέσεις στις ελληνικές τράπεζες μέχρι στιγμής φέτος. Όπως σημείωσε και σήμερα ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, "μία ή δύο ελληνικές τράπεζες έχουν πιεστεί από τη μετάδοση της αναταραχής στην Ιταλία, ωστόσο τα προβλήματα σε αυτές οφείλονται επίσης και στο υψηλό επίπεδο των κόκκινων δανείων".

  Αξίζει να σημειώσουμε πως τα τρία βρετανικά funds Lansdowne Partners, το Marshall Wace και το Oceanwood Capital Management που έχουν "εγκατασταθεί" στην ελληνική αγορά το τελευταίο διάστημα σορτάρτονας τις ελληνικές τράπεζες, διατηρούν short θέσεις σε πολλές ιταλικές τράπεζες (Monte dei Pashi, Banco BPM, BPER Banca κ.α.), σε πορτογαλικές (Banco Comercial Portugues), σε ισπανικές (Bankia, Banco Sabadell, Bankinter κ.α) αλλά και σε πολλές άλλες της περιοχής της Ευρώπης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ