Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Οκτ-2018 17:42

  Τέσσερις εβδομάδες συνεχούς πτώσης στο Χρηματιστήριο

  Τέσσερις εβδομάδες συνεχούς πτώσης στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Πολιτική αβεβαιότητα, ιταλικές αναταράξεις και αποστροφή κινδύνου ήταν το μείγμα που οδήγησε σε νέες πιέσεις το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επί τρεις ημέρες βρίσκεται υπό το βάρος των πωλητών και της απαξίωσης των αγοραστών, μια εικόνα που δύσκολα θα ανατραπεί εάν η χώρα συνεχίσει να βυθίζεται στη "μεταμνημονιακή ομίχλη".

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,12% στις 624,81 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 621,90 μονάδων (-1,58%) και 633,86 μον. (+0,31%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 38,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 14,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 128 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,89%, στις 1.650,85 μονάδες, ενώ στο -1,10% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 999,84 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 2,10% στις 467,57 μονάδες.

  "Κόκκινη" ήταν και η τρίτη εβδομάδα του Οκτωβρίου για το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο μετά το -4,66% την προηγούμενης, υποχώρησε κατά 0,56% στο πενθήμερο που έληξε σήμερα. Το συνεχές σφυροκόπημα που δέχεται ο τραπεζικός κλάδος στέρησε το 3,88% της αξίας του, ενώ ο FTSE 25 κατάφερε ένα +0,06% αυτήν την εβδομάδα.

  Σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities, συνεχίστηκε για μια ακόμη εβδομάδα η εικόνα αδυναμίας και συναλλακτικής αδράνειας στο ΧΑ με το πτωτικό σερί να συμπληρώνει τέσσερα αρνητικά εβδομαδιαία κλεισίματα. Οι σωρευτικές απώλειες του Γενικού Δείκτη από την 21η Σεπτεμβρίου προσεγγίζουν το 11% ενώ οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές έχουν συρρικνωθεί πλέον στα 34 εκατ. ευρώ, περίπου όσο κάνει η αγορά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. 

  Η κυβερνητική κρίση λειτούργησε ως καταλύτης για τη διακοπή της μικρής ανοδικής ανάσας που σημειώθηκε από τα χαμηλά της αγοράς ενώ το κλίμα φορτίστηκε από την απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να μην προχωρήσει με τη συμφωνία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής αλλά και από την απόφαση  της Τιτάν να μεταφέρει έδρα και πρωτογενή διαπραγμάτευση εκτός Ελλάδας. Σε επίπεδο αναμονών οι επενδυτές παραμένουν εστιασμένοι στη συνταγματική ψηφοφορία του Κοινοβουλίου της FYROM καθώς και στον νέο νόμο διαχείρισης των κόκκινων δανείων με τη μορφή τιτλοποιήσεων που φαίνεται να έρχεται τον Δεκέμβριο.

  Σε ό,τι αφορά την απόφαση της Τιτάν να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση των μετοχών και παράλληλη εισαγωγή τους στο Euronext, η είδηση δεν αιφνιδίασε την αγορά καθώς υπήρχαν από καιρό δημοσιεύματα που το ανέφεραν ως ενδεχόμενο. Η παρατεταμένη χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα του ΧΑ και οι δυνατότητες χρηματοδότησης του ομίλου με ανταγωνιστικότερους όρους βρίσκονται πίσω από την απόφαση της εταιρείας να αναζητήσει πλατφόρμες διαπραγμάτευσης με ισχυρότερο στίγμα θεσμικών κεφαλαίων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιλογές και τις δυνατότητες άντλησης κεφαλαίων. 

  Την ίδια στιγμή στον προθάλαμο της εξόδου από το ΧΑ βρίσκονται άλλες 6 εταιρείες για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία (Σελόντα, Νηρέας, Περσέας, Nexans, Μινωικές Γραμμές και Υγεία) γεγονός κάθε άλλο παρά υποστηρικτικό για το περιεχόμενο της ελληνικής αγοράς. Πέρα από τις εταιρείες που αντιμετώπισαν προβλήματα βιωσιμότητας την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των κερδοφόρων και ποιοτικών εταιρειών που αποχώρησαν από την ελληνική αγορά έχει περιορίσει το βάθος των επενδυτικών επιλογών που προσφέρει το ΧΑ. Από τις 350 εισηγμένες του 2005 ο αριθμός των εισηγμένων εταιρειών έχει πέσει κάτω από τις 200 και η τάση παραμένει σταθερά πτωτική αφού στο ισοζύγιο οι εισαγωγές νέων εταιριών είναι εξαιρετικά περιορισμένες. 

  Η τάση αυτή θα αντιστραφεί μόνο όταν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας απέναντι στην ελληνική αγορά αφού το Χρηματιστήριο έχει δείξει στο όχι και πολύ μακρινό παρελθόν ότι μπορεί να υποστηρίξει σημαντικά υψηλότερες συναλλαγές και μεγαλύτερο πλήθος εισηγμένων εταιρειών. Αρκεί να υπάρξει περισσότερη μακροοικονομική ορατότητα χωρίς τις συνεχείς αιρέσεις ρίσκου που έρχονται από το πολιτικό περιβάλλον.

  Τεχνικά, η ανοδική ανάσα από τα χαμηλά των 610 μονάδων εξαντλήθηκε οριακά χαμηλότερα από τις 650 μονάδες, επίπεδο το οποίο συνιστούσε και την πρώτη βραχυπρόθεσμη αντίσταση. Τα συναλλακτικά δεδομένα κάθε άλλο παρά βοήθησαν στη διατήρηση της ανοδικής δυναμικής επιβεβαιώνοντας τον εύθραυστο χαρακτήρα της αντίδρασης. Η επιστροφή του Γενικού Δείκτη προς την περιοχή των χαμηλών έτους απαιτεί αυξημένο βαθμό εγρήγορσης καθώς η διάσπασή τους έχει δυνητικό καθοδικό περιθώριο ως τις 573 μονάδες. 

  Όλοι οι τεχνικοί δείκτες παραμένουν σε φάση πώλησης υποδεικνύοντας αναμονή σε τοποθετήσεις βραχυπρόθεσμης λογικής ενώ και οι ταλαντωτές έχοντας φύγει από τις υποτιμημένες ζώνες τιμών υποδεικνύουν νέο καθοδικό περιθώριο. Για την ερχόμενη εβδομάδα η έλλειψη νέων και προγραμματισμένων γεγονότων αναμένεται να κρατήσει τη συσχέτιση της αγοράς με τη διεθνή τάση, διατηρώντας ενδεχομένως τη νευρικότητα στις διακυμάνσεις δίνοντας τον πρώτο λόγο στους πωλητές και την προσέγγιση των προηγούμενων φετινών χαμηλών, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης. 

  Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημείωσε νέες απώλειες, της τάξεως του 4,97%, με τις απώλειες από την αρχή του Οκτωβρίου πλέον να ξεπερνούν το 40%, ενώ στο -4,70% έκλεισε σήμερα και η Βιοχαλκο. Πτώση 3,86% και για τη Motor Oil, ενώ άνω του 2% ήταν οι απώλειες σε ΕΥΔΑΠ, Σαράντη, Εθνική, Φουρλή, Alpha Bank, ΕΧΑΕ και ΓΕΚ Τέρνα. 

  Η πτώση σε Aegean, Λάμδα και Grivalia ξεπέρασε το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank, Coca Cola, Jumbo, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και ΔΕΗ. Στον αντίποδα, μικρά κέρδη σημείωσαν οι ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ και Ελληνικά Πετρέλαια, με την Τιτάν να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση στο +2,68%, μετά τη δημόσια πρόταση για να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της εταιρία από την Titan Cement International.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων