Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 18-Οκτ-2018 13:06

  Capital Economics: Η αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων "απειλή" για ανάπτυξη-τράπεζες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Capital Economics: Η αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων "απειλή" για ανάπτυξη-τράπεζες

  Η αύξηση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας αναμένεται να ανακόψει την ανάκαμψη της ελληνική οικονομίας, όπως σημειώνει η Capital Economics σε νέα έκθεσή της για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές.

  Όπως επισημαίνει, μετά την έξοδο από την εποχή των προγραμμάτων διάσωσης, η Ελλάδα αντιστέκεται ήδη στη λιτότητα. Αυτό θα μπορούσε να στηρίξει την αδύναμη οικονομία της αλλά είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε μια νέα αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων η οποία θα "χτυπήσει" την ανάπτυξη και θα απειλήσει τη χώρα με το ξέσπασμα μίας νέας κρίσης.

  Μετά από ένα ισχυρό ξεκίνημα το 2018, το ελληνικό AEΠ επεκτάθηκε ελάχιστα το δεύτερο τρίμηνο και η πρόσφατη μείωση του οικονομικού κλίματος δείχνει ότι η πρόβλεψη της κυβέρνησης για μια νέα ισχυρή ανάκαμψη του ΑΕΠ είναι υπερβολικά αισιόδοξη, όπως εκτιμά η Capital Economics.

  Η μη επίτευξη αυτών των προβλέψεων θα σήμαινε μη επίτευξη των στόχων που έχουν συμφωνηθεί για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5%. Οποιαδήποτε δημοσιονομική ολίσθηση μπορεί να επιδεινωθεί από παροχές που αναμένεται να δοθούν ενόψει εκλογών οι οποίες αναμένονται κατά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους. Πράγματι, τονίζει η Capital Economics, η κυβέρνηση ήδη πιέζει να αναστρέψει τις συμφωνημένες περικοπές των συντάξεων.

  Και ενώ η λιγότερο αυστηρή δημοσιονομική πολιτική θα μπορούσε να δώσει στην οικονομία χώρο για ανάπτυξη, είναι πιθανό ότι οποιαδήποτε ώθηση θα αντισταθμιστεί από την αύξηση του κόστους δανεισμού και τις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει αυτή. Τη στιγμή μάλιστα που η Ελλάδα είναι η μόνη από τις οικονομίες της ευρωζώνης που έχει βιώσει τη "μετάδοση" των αναταραχών στην Ιταλία.

  Σε αυτό το περιβάλλον, οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν μεγάλη ανησυχία, όπως επισημαίνεται. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται στο 45% του συνόλου και τα μέτρα για την εξάλειψή τους μπορεί να πέσουν σε... τοίχο λόγω του αρνητικού κλίματος αγορών, κάτι που αποτυπώνεται στην πολύ απότομη πτώση των τιμών των μετοχών των ελληνικών τραπεζών το τελευταίο διάστημα.

  Η Capital Economics εκτιμά πως ο ρυθμός ανάπτυξης του ελληνικού ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί σε μόλις 1% μέχρι το 2020, οδηγώντας στην επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών και στην εκτόξευση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις προβλέψεις της C.E., θα χρειαστεί νέα οικονομική στήριξη καθώς το ταμειακό της απόθεμα θα "αδειάσει" εκείνο το έτος. Και υπάρχει ο κίνδυνος τα πράγματα να χειροτερέψουν πολύ νωρίτερα, όπως καταλήγει.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων