Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Οκτ-2018 11:58

  Deutsche Bank: Μετά το sell-off, τι – Οι κίνδυνοι για τις αγορές είναι "εδώ"

  Deutsche Bank: Μετά το sell-off, τι – Οι κίνδυνοι για τις αγορές είναι "εδώ"
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τις προοπτικές των αγορών μετά το πρόσφατο sell-off εξετάζει η Deutsche Bank, σημειώνοντας πως αν και μερικοί από τους φόβους των επενδυτών είναι υπερβολικοί, οι κίνδυνοι παραμένουν και έτσι είναι πιθανό νέες αναταράξεις να "χτυπήσουν" τις αγορές.

  Όπως σημειώνει στην έκθεση "DB House View - Markets after the recent sell-off", "βλέπει" περαιτέρω άνοδο στις αποδόσεις των αμερικάνικων και των γερμανικών ομολόγων έως το τέλος του έτους καθώς και τα επόμενα τρίμηνα, αντικατοπτρίζοντας το υγιές παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον και τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της, η απόδοση του 10ετούς αμερικάνικου ομολόγου θα φτάσει στο 3,50% έως τα τέλη του 2018, ενώ η απόδοση του γερμανικού Bund το 0,90%.

  Όπως επισημαίνει, η δημοσιονομική πολιτική εξακολουθεί να ενισχύει την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, ενώ η Κίνα έχει το περιθώριο πολιτικής να διατηρήσει την οικονομία της σε σταθερή και δυναμική πορεία.

  Οι διεθνείς αγορές μετοχών έχουν δεχθεί ισχυρές πιέσεις το τελευταίο διάστημα λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, ωστόσο η Deutsche Bank δεν αλλάζει την bullish στάση που τηρεί. Δεδομένου ότι τα επιτόκια αυξάνονται λόγω των ισχυρότερων θεμελιωδών στοιχείων της οικονομίας, η πτώση των μετοχών είναι μια διαχειρίσιμη τάση προς το παρόν. Επιπλέον, πολλοί από τους φόβους των επενδυτών είναι υπερβολικοί, όπως σημειώνει η γερμανική τράπεζα. Οι εμπορικοί πόλεμοι θα έχουν μόνο μέτριο αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα, ο πληθωρισμός δεν θα "χτυπήσει" τα περιθώρια κερδών των εταιρειών και η καμπύλη αποδόσεων των ΗΠΑ δεν αναμένεται να αντιστραφεί σύντομα. Για τις ευρωπαϊκές μετοχές επισημαίνει πως ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx600 αναμένεται να επιστρέψει κοντά στα υψηλά έτους έως το τέλος του 2018, ενώ εκτιμά πως οι αμερικάνικες μετοχές έχουν περιθώρια ανόδου καθώς δεν αντικατοπτρίζουν ακόμη πλήρως την ισχυρή οικονομία των ΗΠΑ.

  Παρόλα αυτά, η Deutsche Bank εκτιμά ότι οι κίνδυνοι παραμένουν. Η γερμανική τράπεζα πάντα θεωρούσε ότι η απόσυρση των έκτακτων μέτρων τόνωσης των κεντρικών τραπεζών, θα οδηγούσε σε περισσότερες αναταράξεις στις αγορές και ίσως ακόμη και σε κάποια δυσάρεστα ατυχήματα. Έτσι, είναι πιθανό ότι οι ασθενέστεροι κρίκοι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα συνεχίσουν να δέχονται ισχυρές πιέσεις λόγω της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής διεθνώς.

  Επίσης, οι δημοσιονομικές προοπτικές της Ιταλίας εξακολουθούν να είναι προβληματικές και πιθανόν να παραμείνουν για αρκετό χρονικό διάστημα. Η Ιταλία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκονται σε μια πορεία σύγκρουσης, όπως επισημαίνει. Το ιταλικό σχέδιο προϋπολογισμού περιλαμβάνει σημαντικό έλλειμμα περίπου 2,4% του ΑΕΠ για το 2019, ενώ οι στόχοι για το 2020 και το 2021 φαίνονται μη ρεαλιστικοί από την πλευρά της ανάπτυξης, και σύμφωνα με την D.B. η Κομισιόν είναι απίθανο να εγκρίνει το σχέδιο. Σε δύο εβδομάδες, είναι πιθανό να κρίνει τον προϋπολογισμό της χώρας "μη συμμορφούμενο" και να ζητήσει εκ νέου υποβολή, ενώ αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε "διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος" έως τα τέλη του 2018, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει κυρώσεις. Όσο η "μετάδοση" από την Ιταλία παραμένει χαμηλή, η Κομισιόν αναμένεται να παραμείνει στη "σκληρή" της στάση. Ωστόσο, η αντιπαράθεση θα οδηγήσει πιθανότατα σε μεγαλύτερη πίεση στην ιταλική αγορά και θα δυσκολέψει την πρόσβαση της χώρας σε προγράμματα στήριξης πολιτικής, εάν χρειαστεί στο μέλλον. Επιπλέον, οι δημοσιονομικές διαφωνίες θα δυσκολέψουν την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων (π.χ. τραπεζική ένωση)

  Άλλοι κίνδυνοι, σύμφωνα με την D.B., περιλαμβάνουν τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ στις 6 Νοεμβρίου, το εμπόριο και οι έντονες διαπραγματεύσεις για το Brexit. Προς το παρόν η D.B δεν αλλάζει τις εκτιμήσεις της και συνεχίζει να έχει θετική στάση για τις διεθνείς μετοχές και bearish στάση για τα ομόλογα. Είναι "ουδέτερη" απέναντι στο δολάριο βραχυπρόθεσμα (πιο bearish το επόμενο έτος) και συστήνει long θέσεις στο ευρώ έναντι του κινεζικού γουάν.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων