Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Οκτ-2018 15:37

  Σε ελεύθερη πτώση το Χρηματιστήριο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Διαστάσεις λαμβάνει η πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο χωρίς... φρένα βυθίζεται σε επίπεδα που είχε να δει από τον Φεβρουάριο του 2017 και σε ύδατα που ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς μπορεί να απεγκλωβιστεί. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 2,73% στις 624,06 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 34 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17,6 εκατ. τεμάχια. Πτώση 2,59% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.638,51 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 3,88% στις 484,30 μονάδες.

  ...

  Το Χρηματιστήριο Αθηνών όχι μόνο δεν μπορεί να εκδηλώσει ούτε την παραμικρή ανοδική αντίδραση, αλλά αντιθέτως υποκύπτει σε ένα πρωτοφανές sell off, που ακόμη και όλες οι εξελίξεις σε επιχειρηματικό και δημοσιονομικό επίπεδο δεν δικαιολογούν. Μάλιστα, αδύναμο έδειξε να αντιδράσει ακόμη και στην "έξοδο" των ελληνικών τραπεζών από το καθεστώς της "επιλεκτικής χρεοκοπίας" (RD) από τον οίκο Fitch, η οποία ήλθε μετά την άρση των περιορισμών στις αναλήψεις τραπεζικών καταθέσεων και των νομικών περιορισμών στην ελεύθερη μετακίνηση κεφαλαίων εντός της χώρας την 1η Οκτωβρίου 2018.

  Αυτό για την αγορά μάλλον δεν είναι αρκετό, καθώς αναμένει μια πιο ουσιαστική αναβάθμιση. Ο οίκος επισημαίνει ότι μία αναβάθμιση των αξιολογήσεων θα απαιτούσε σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών και της κεφαλαιακής επιβάρυνσης από τα προβληματικά δάνεια καθώς και συνεχιζόμενη βελτίωση του προφίλ των τραπεζών στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα τους, περιλαμβανομένης της ανάπτυξης των καταθέσεων και της αποκατάστασης της πρόσβασης στις αγορές.

  Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το συνεχές σφυροκόπημα του κλάδου προβληματίζει έντονα τραπεζίτες, κυβέρνηση και εποπτική αρχή (ΕΚΤ/SSM), καθώς αγνοεί παντελώς το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν αξιολογηθεί πρόσφατα ως κεφαλαιακά επαρκείς,  και μάλιστα με υψηλούς δείκτες, μέσα από μια διαδικασία πολύ αυστηρών παραδοχών στο σενάριο ακραίων συνθηκών.

  Στο πλαίσιο αυτό, απαιτείται και αναμένεται μία δραστική και άμεση λύση για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, είτε αυτή θα είναι μία βίαιη "εκκαθάρισή" τους από την κάθε τράπεζα ξεχωριστά με τα μέσα που διαθέτει, είτε θα πρόκειται για μία λύση που θα ελαφρύνει συνολικά τους τραπεζικούς ισολογισμούς από το υπερβολικό βάρος των NPLs.

  Η αγορά δείχνει πολύ αδύναμη να ανακάμψει, με τον Ν. Καυκά της Merit να επισημαίνει ότι ο γενικός δείκτης έχασε ένα σημαντικό τεχνικό σημείο στήριξης επηρεαζόμενος από την άνοδο του κόστους δανεισμού της Ιταλίας, το οποίο αύξησε και το δικό μας. Βαρύδεικτες μετοχές, όπως ΟΠΑΠ και ΟΤΕ έχουν παραβιάσει οριακά το εύρος διαπραγμάτευσης εντός του οποίου κινούνταν για περισσότερο από ένα χρόνο.

  Στο ταμπλό τώρα, ο Σαράντης υποχωρεί κατά 8,01%, με την Πειραιώς να βρίσκεται στο -6,31% και τις Motor Oil, Εθνική, Jumbo και Eurobank να ακολουθούν με πτώση ανώτερη του 5%. Άνω του -3% κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος, Φουρλής, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ και Βιοχαλκο. 

  Απώλειες που ξεπερνούν το 2% σημειώνουν οι Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν και ΑΔΜΗΕ, ενώ άνω του -1% είναι η πτώση σε Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank, ΟΤΕ, Grivalia, ΕΕΕ  και Aegean. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΔΕΗ, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων