Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Οκτ-2018 12:08

  "Μαύρη" μεταμνημονιακή πρωτιά για το Χρηματιστήριο - Οι χειρότερες αποδόσεις διεθνώς

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  "Μαύρη" μεταμνημονιακή πρωτιά για το Χρηματιστήριο - Οι χειρότερες αποδόσεις διεθνώς

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Παρόλο που το μεγάλο θέμα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, στο τρίτο τρίμηνο του έτους, ήταν η έξοδος από το έπος των προγραμμάτων, η οποία μάλιστα συνέβη ακριβώς στην "καρδιά" του τριμήνου, η εικόνα του ελληνικού Χρηματιστηρίου αποδεικνύει περίτρανα ότι τα ελληνικά assets αποτελούν για τους διεθνείς επενδυτές assets υψηλού ρίσκου, με την επιφυλακτικότητα να είναι διάχυτη στα πρόσφατα roadshows.

  Την ίδια στιγμή, η ελληνική αγορά παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη στις εξωτερικές εξελίξεις, και αυτό το έχουμε δει ξεκάθαρα το τελευταίο πεντάμηνο, από το ξέσπασμα της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία τον Μάιο –η οποία... ανανεώθηκε την περασμένη Παρασκευή– έως την κρίση στις αναδυόμενες αγορές και στην Τουρκία και την Αργεντινή ιδιαίτερα, η οποία οδήγησε σε κύμα εκροών κεφαλαίων από την περιοχή. Το ελληνικό Χρηματιστήριο συγκαταλέγεται στις αναδυόμενες αγορές, οπότε δεν μπόρεσε να παραμείνει αλώβητο.

  Σύμφωνα με ανάλυση της Deutsche Bank, το τρίτο τρίμηνο ήταν ένα δύσκολο τρίμηνο για τα διεθνή assets, με μόνο 15 από τα 38 που παρακολουθεί να έχουν θετική συνολική απόδοση. Εξαιρουμένων των προφανών μεγάλων πτώσεων για τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών, όπως το πέσο Αργεντινής (-30,1%) και η τουρκική λίρα (-24,2%), οι μεγαλύτερες πτώσεις σημειώθηκαν σε εμπορεύματα όπως το ασήμι (-8,8%), ο χαλκός (-4,9%) και ο χρυσός (-4,8%).

  Οι μετοχές διεθνώς είχαν μεικτή εικόνα, όπως σημειώνει η Deutsche Bank με αποδόσεις που κυμάνθηκαν από το -8,7% που σημείωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, έως το +9,0%  για τον δείκτη Bovespa της Βραζιλίας. Ο S&P 500 σημείωσε κέρδη + 7,7% και ξεπέρασε τον πανευρωπαϊκό STOXX 600 (+ 1,3%).

  Όσον αφορά τις αποδόσεις από τις αρχές του έτους, η γερμανική τράπεζα σημειώνει πως 14 από τα 38 assets που παρακολουθεί διαπραγματεύονται με κέρδη. Το  πετρέλαιο ηγείται των κερδών (Brent + 30,0% και WTI + 21,2%), ακολουθούμενο από τις αμερικανικές μετοχές (NASDAQ + 17,5% και S&P 500 + 10,6%). Το Χρηματιστήριο Αθηνών (-12,5%), ο δείκτης του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης (-12,6%) και ο δείκτης των ευρωπαϊκών τραπεζών (-11,8%) καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες.

  Ο γενικός δείκτης του Χ.Α αντί –με αφορμή την έξοδο από τα μνημόνια– να αποτελέσει μαγνήτη για τους επενδυτές, κατρακύλησε στο γ' τρίμηνο, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2017, ενώ οι τιμές των τραπεζικών μετοχών βρέθηκαν να χάνουν το ένα τρίτο της κεφαλαιοποίησής τους μέσα σε τρεις μήνες (διαμορφώνεται πλέον κάτω από τα 6 δισ. ευρώ), με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2016.

  Τα προβλήματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπες οι τράπεζες έχουν "εγκλωβίσει" τις μετοχές τους σε ένα κύμα πιέσεων, ενώ τις έχουν βάλει και στο στόχαστρο των shorts. Ένας από τους βασικούς λόγους στους οποίους οφείλεται το σφυροκόπημα είναι οι πολύ φιλόδοξοι, σύμφωνα με τα funds, στόχοι μείωσης των NPEs, ενώ τα αδύναμα αποτελέσματα κερδοφορίας  σε συνδυασμό με το περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης της οικονομίας αλλά και την risk-off διάθεση απέναντι στις αναδυόμενες αγορές, επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τις προοπτικές τους.

  Ειδικά τη στιγμή που διαπραγματεύονται σε μία πολύ ρηχή αγορά όπως το Χ.Α και που λίγες μόνο κινήσεις μπορεί να κάνουν μεγάλη διαφορά στις αποδόσεις των μετοχών, ενώ το κλίμα "καχυποψίας" μετά και το ξέσπασμα της υπόθεσης της Folli Follie συνεχίζει να επηρεάζει τα ξένα χαρτοφυλάκια.

  Εκτός από τα παραπάνω, τώρα ήρθε να προστεθεί και ο παράγοντας των "πολιτικών εξελίξεων" αφού η Ελλάδα έχει μπει πλέον σε μία προεκλογική περίοδο η οποία μπορεί να είναι βραχεία ή μακρά, επηρεάζοντας τη στάση των επενδυτών οι οποίοι συνήθως επιλέγουν να απέχουν και να τηρούν στάση αναμονής σε ένα τέτοιο περιβάλλον.

  Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτό που μπορεί να αλλάξει το κλίμα προς το θετικότερο είναι η επιθετικότερη αντιμετώπιση στα κόκκινα δάνεια, η επιστροφή καταθέσεων, η πιθανή στήριξη από ξένους μετόχους των τραπεζών, η καλή εικόνα του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας και η αποφυγή μιας παρατεταμένης εκλογικής περιόδου. Όσο το τοπίο για τις αναδυόμενες αγορές παραμένει "θολό" και η δημοσιονομική προσήλωση είναι υπό αμφισβήτηση προσπαθώντας να εξυπηρετήσει προ-εκλογικούς στόχους και σκοπούς (με την παραφιλολογία για ακύρωση των νέων περικοπών στις συντάξεις να κάνει κακό στην αγορά), είναι σχεδόν αδύνατον να επανακάμψουν οι αγοραστές, όπως επισημαίνουν.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων