Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Οκτ-2018 11:12

  Προσπάθεια αντίδρασης στο Χρηματιστήριο

  Προσπάθεια αντίδρασης στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Νευρικότητα εμφανίζει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο με μοιρασμένα πρόσημα αναζητεί την κατεύθυνση του Οκτωβρίου, μετά από έναν "επεισοδιακό" Σεπτέμβριο που στέρησε πάνω από το 5% της αξίας του Γενικού Δείκτη.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,24% στις 693,37 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,94 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,7 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,16% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.825,48 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 0,09% στις 578,07 μονάδες.

  Η αγορά προέρχεται από ένα -5,2% στον Γενικό Δείκτη τον Σεπτέμβριο, αλλά και ένα -21% στον τραπεζικό δείκτη, αποτέλεσμα αφενός των εξωτερικών αναταράξεων που επηρέασαν το ΧΑ, αλλά και της εσωτερικής αβεβαιότητας κατά τη μεταμνημονιακή εποχή. Παράλληλα συνεχίζεται η υποχώρηση του όγκου συναλλαγών, όπως καταδεικνύει και ο μέσος ημερήσιος τζίρος 90 ημερών, ο οποίος καταγράφεται στα 44,6 εκατ. ευρώ από 70,13 εκατ. ευρώ στο τέλος του Απριλίου.

  Σύμφωνα με τη μηνιαία ανάλυση της Merit, ο τραπεζικός δείκτης εμφανίζει σταθερά την υψηλότερη μεταβλητότητα και είναι ο κύριος υπεύθυνος για την πτώση του ΓΔΧΑ στα τρέχοντα επίπεδα (με μηνιαίες απώλειες 21%).

  Η μακροοικονομική εικόνα της χώρας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, δείχνει περισσότερο βελτιωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καθώς η ανεργία συνεχίζει να υποχωρεί, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν ταχύτερα το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου συγκριτικά με πέρυσι, ενώ  ο μεταποιητικός δείκτης PMI (Αυγ 53,9) και ο δείκτης Οικονομικού κλίματος (Αυγ 105,3) έχουν σταθεροποιηθεί υψηλότερα μετά τα χαμηλά του Απριλίου και Μαρτίου αντίστοιχα.

  Η μεγαλύτερη μηνιαία απόδοση καταγράφηκε από την Motor Oil (+10,84%) και η χειρότερη από την Εθνική (-28,51%), ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου παραμένει μεσοπρόθεσμα σε πτωτική τάση, ενώ παρατηρείται και αυξημένη συσχέτιση με την απόδοση του 10ετούς της Ιταλίας, όπως ήταν αναμενόμενο. Αντίστοιχη πορεία ακολουθεί και ο δείκτης εταιρικών ομολόγων (πλην του χρηματοοικονομικού τομέα) της ΤτΕ, ο οποίος έκλεισε τον μήνα με την χαμηλότερη απόδοση (μηνιαίως) του έτους (2,837% mid ytm) με την δεύτερη χαμηλότερη να καταγράφεται (2,84% mid ytm) τον Ιανουάριο.

  Για τον μήνα που ξεκινά το εύρος διακύμανσης για τον Γενικό Δείκτη τοποθετείται μεταξύ των 750 και 650 μονάδων. Οι συνθήκες στις αγορές δεν έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά, με την περασμένη Παρασκευή να αποτελεί αντιπροσωπευτική συνεδρίαση του πόσο γρήγορα επιδεινώνεται η κατάσταση. Επικεντρωνόμαστε σε εισηγμένες με γερά θεμελιώδη και εξωστρέφεια, καθώς αυτά είναι που θα υπερισχύσουν εν τέλει, αναζητώντας πάντα τα κατάλληλα σημεία εισόδου. Για τις διεθνείς αγορές σημειώνουμε ότι ο Οκτώβριος είναι μήνας αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου με την βαρύτητα να πέφτει στο 2ο μισό, καταλήγει η Merit.

  Στο ταμπλό τώρα, η Motor Oil ξεχωρίζει σήμερα με το +2,22% που καταγράφει, ενώ κέρδη 1,49% σημειώνει η ΔΕΗ, 1,33% η Πειραιώς και 1,03% η Εθνική. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, Alpha Bank, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, Λάμδα, Grivalia, ΑΔΜΗΕ και ΕΕΕ.

  Στον αντίποδα, η ΓΕΚ Τέρνα και η ΕΥΔΑΠ σημειώνουν απώλειες που φτάνουν το 2,56% και 2,01% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε Φουρλή, Eurobank, Jumbo και Σαράντη. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Βιοχαλκο, Aegean, ΕΧΑΕ, Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΕΕ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων