Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 27-Σεπ-2018 17:30

  "Επίθεση" αγοραστών στις δημοπρασίες ανέβασε το Χρηματιστήριο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Συνεδρίαση σταθεροποίησης ήταν μέχρι τις… 17:05 η σημερινή για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά όμως να κάνει ένα εντυπωσιακό φίνις και να κλείνει πάνω από την αντίσταση των 704 μονάδων και τις τράπεζες με σημαντικά κέρδη.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,86% στις 707,92 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 699,30 (-0,37%) και 707,96 μονάδων. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 43,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 16 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 505 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,65%, στις 1.855,90 μονάδες, ενώ στο +0,09% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.124,90 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,07% στις 589,25 μονάδες.

  Σχεδόν μοιρασμένα ήταν τα πρόσημα στην αγορά σήμερα, η οποία αν και δέχτηκε πιέσεις από τους πωλητές, τελικά κατάφερε στις δημοπρασίες να κάνει τη διαφορά και να διαπεράσει με τη βοήθεια των τραπεζών την αντίσταση των 704 μονάδων. Η τελική εικόνα σαφώς δεν αποτυπώνει την πτώση αρκετών δεικτοβαρών τίτλων, όπως εκείνων του ΟΠΑΠ και της ΕΕΕ, αλλά επέτρεψε να αναδειχθεί η ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών.

  Η αγορά δείχνει τις τελευταίες συνεδριάσεις να τηρεί μια θετική στάση αναμονής, χωρίς να ρισκάρει κάποιες θέσεις που μπορεί να αποδειχθούν αρνητικές για τα χαρτοφυλάκια. Άλλωστε, όπως έδειξαν και τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ακόμη και οι shorters έγιναν πιο επιλεκτικοί στις τοποθετήσεις τους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την short θέση της Oceanwood Capital Management σε Εθνική και Eurobank, με τη μεν πρώτη να δέχεται αύξηση των αρνητικών θέσεων και τη δεύτερη μείωση.

  Σε κάθε περίπτωση η αγορά αναμένεται να συνεχίσει να τηρεί στάση αναμονής, όπως μαρτυρεί και ο τζίρος σήμερα, για το Προσχέδιο Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή την Δευτέρα, αλλά και θα παρουσιαστεί ατύπως στο περιθώριο της συνόδου των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης που συνεδριάζει την ίδια ημέρα στο Λουξεμβούργο. Το Eurogroup της Δευτέρας, δεν έχει μεν ως θέμα την Ελλάδα (μίας και η επιθυμία είναι το ζήτημα να διατηρηθεί σε χαμηλούς τόνους τουλάχιστον έως τον Νοέμβριο για μία σειρά από πολιτικούς και οικονομικούς λίγους), αλλά οι θεσμοί περιμένουν να δουν δύο στοιχεία, την πολιτική για τις συντάξεις και τα υπερπλεονάσματα.

  Πάντως, ένα θετικό στοιχείο που αναδείχθηκε σήμερα ήταν ότι η αγορά φάνηκε να μην έχει επηρεαστεί από τα ευρήματα της Alvarez & Marsal για τη Folli Follie, παρά το γεγονός ότι η θυγατρική της στην Ασία δείχνει πως υπάρχει τεράστια τρύπα και πως τα πραγματικά νούμερα δεν είχαν σχέση με αυτά που δημοσίευε η εταιρεία.  Πρόκειται ουσιαστικά για σκάνδαλο που έχει πλήξει από το Μάιο την αξιοπιστία του ελληνικού χρηματιστηρίου.

  Το πρώτο σχόλιο μάλιστα αρκετών αναλυτών είναι ότι η αγορά έχει εν μέρει επουλώσει τις πληγές από το θέμα της Folli Follie, αν και η καχυποψία σχετικά με τα στοιχεία που δημοσιοποιούν οι ελληνικές εταιρίες, μπορεί να υπάρχει ακόμη. Γι’ αυτό και αρκετοί επιμένουν στη στρατηγική του stock picking αξιολογώντας τα αποτελέσματα εξαμήνου των εισηγμένων που θα έχουν δημοσιευτεί σχεδόν στο σύνολό τους μέχρι την Δευτέρα.

  Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank έκανε άλμα της τάξεως του 4,07%, με την Alpha Bank και τον ΟΛΠ να κλείνουν με κέρδη 3,93% και 3,13%. Άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε Motor Oil, Τιτάν, Εθνική και Jumbo, ενώ άνω του 1% είναι η άνοδος σε Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ και Μυτιληναίος. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ και Φουρλής.

  Στον αντίποδα, άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε ΟΠΑΠ, Aegean, Σαράντης, ΑΔΜΗΕ και ΕΕΕ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Βιοχαλκο, ΔΕΗ, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια και Grivalia. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Πειραιώς και ΓΕΚ Τέρνα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων