Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 26-Σεπ-2018 13:44

  Οι επενδυτές των ETFs παρακολουθούν στενά την Ελλάδα, τι μήνυμα στέλνουν

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Οι επενδυτές των ETFs παρακολουθούν στενά την Ελλάδα, τι μήνυμα στέλνουν

  Η ισχυρή και βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη είναι αυτή θα φέρει τους επενδυτές στην Ελλάδα, σημειώνει σε note της η Global X Funds, διεθνής εταιρεία επενδύσεων στον κλάδο των ETFsρηματιστηριακώς διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια)  - η οποία διαχειρίζεται και το ελληνικό ETF, το GREK – με ενεργητικό άνω των 7,5 δισ. δολ.  Περισσότερο από οκτώ χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης χρέους, η Ελλάδα έχει πλέον αποχωρήσει από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, με το πρωτογενές πλεόνασμα και τις προσδοκίες για περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ να αποτελούν αιτία αισιοδοξίας. Ωστόσο, η διατήρηση της θετικής δυναμικής χρειάζεται πολλή δουλειά, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Global X funds. Στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων της Ελλάδας λοιπόν θα πρέπει να είναι η ενίσχυση του τραπεζικού της κλάδου, η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων καθώς και η διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της πολιτικής σταθερότητας.

  Το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,4% το 2017 και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα μπορούσε να επιταχυνθεί σε περίπου 2% το 2018 και το 2019 ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η ανάπτυξη είναι διατηρήσιμη. Για να μπορέσει η Ελλάδα να εισέλθει σε μια περίοδο ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, ο πρώτος κλάδος που θα πρέπει να ενισχυθεί είναι ο χρηματοπιστωτικός. Το βουνό των μη εξυπηρετούμενων δανείων κάνει τις ελληνικές τράπεζες να παραμένουν αδύναμες και εμποδίζει τον νέο δανεισμό, επειδή οι τράπεζες πρέπει να κρατούν κεφάλαια στους ισολογισμούς τους για να προστατευθούν από τις αθετήσεις πληρωμών. Ο περιορισμός του νέου δανεισμού, με τη σειρά του, επηρεάζει αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη.

  Ενώ οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει κεφάλαια άνω των 18 δισ. δολ. από το 2015 και έχουν μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά περισσότερο από 21 δισ. δολάρια (ή 17,3%), η συνολική έκθεση παραμένει υψηλή. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, πιστεύει ότι ίσως χρειαστούν καινοτόμες λύσεις για να ξεκινήσει ο δανεισμός, να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και να επιταχυνθεί η ανάκαμψη, όπως αναφέρεται. Μια τέτοια λύση είναι η επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών καθώς και η δημιουργία μίας bad bank ή οι πωλήσεις δανείων. Ανεξάρτητα από τη μέθοδο, ο καθαρισμός των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών για να επιστρέψουν έτσι οι συνήθεις πρακτικές δανεισμού, θα είναι καθοριστικής σημασίας για την αναζωογόνηση της οικονομίας, επισημαίνει η Global X funds.

  Η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων είναι ένα ακόμα κλειδί για να ξεκινήσει η ανάκαμψη της Ελλάδας, ιδιαίτερα εν μέσω της αργής μείωσης των NPLs, όπως τονίζει, ενώ οι ιδιωτικοποιήσεις είναι επίσης αναγκαίο να επιταχυνθούν. Ωστόσο δεν αρκούν. Νέες εγκαταστάσεις και επιχειρήσεις που συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας είναι απαραίτητες για να καταστήσουν την Ελλάδα έναν ελκυστικό προορισμό μακροπρόθεσμων επενδύσεων.

  Σε ό,τι αφορά το πολιτικό σκηνικό επισημαίνεται πως οι πρόωρες εκλογές τον Μάιο είναι ένα πολύ ισχυρό ενδεχόμενο και το καθοριστικό για τους επενδυτές είναι να τηρηθούν οι μεταρρυθμίσεις και τα συμφωνηθέντα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

  Καταλήγοντας, όπως τονίζει η Global X funds, για να πειστούν οι επενδυτές ότι έχει τελικά γυρίσει σελίδα η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι διαθέτει τα μέσα για να στηρίξει τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων