Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Σεπ-2018 12:20

  Τα ραντεβού της Citi με αμερικανικά funds – Ποιες ευρωπαϊκές τράπεζες αγοράζουν, ποιες "ξεφορτώνονται"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Συναντήσεις με επενδυτές των ΗΠΑ και του Καναδά είχε η Citigroup την περασμένη εβδομάδα και το κεντρικό θέμα των συζητήσεων ήταν οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Η αποδοχή ήταν πολύ θερμότερη σε σχέση με τα προηγούμενα ραντεβού της Citi με τα funds τον Ιούνιο, παρόλο που η έκθεση των Αμερικανών επενδυτών στον κλάδο παραμένει μικρή.

  Όπως επισημαίνει η Citi, το sell-off των ευρωπαϊκών τραπεζών από τις αρχές του έτους οδηγεί τον κλάδο και πάλι στα ραντάρ των funds, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι, όπως επισημάνθηκε στις συναντήσεις.

  Συγκεκριμένα, οι κίνδυνοι που εντοπίζουν τα funds των ΗΠΑ και του Καναδά σε ό,τι αφορά τoν ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο είναι:  η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ (τόσο το "πότε" όσο και το "αν"), η οικονομική δυναμική (μπορεί η Ευρώπη να "κρατηθεί" εάν επιβραδυνθεί η αμερικανική οικονομία;), ο πληθωρισμός (εάν υπάρξει ανάκαμψη του πληθωρισμού, αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικό "χτύπημα" για τις ευρωπαϊκές τράπεζες,  η αδύναμη κερδοφορία έναντι των ισχυρών μεγεθών των κεφαλαίων, τα οφέλη, η πορεία των κόκκινων δανείων (σε συνδυασμό με την απογοητευτική αύξηση των νέων δανείων) καθώς και πληθώρα γεωπολιτικών κινδύνων (Ιταλία, Brexit, εμπορικοί πόλεμοι, νομίσματα αναδυόμενων αγορών, Τουρκία).

  Οι τραπεζικές μετοχές οι οποίες συζητήθηκαν περισσότερο καθώς μπαίνουν πλέον στα επενδυτικά ραντάρ (και έχουν και σύσταση buy από την Citi) ήταν οι RBS, Credit Suisse, UBS, ING, Julius Baer και Danske. Η ING συζητήθηκε  σχεδόν σε κάθε συνάντηση, δεδομένου του ισχυρού de-rating που έχει υποστεί η μετοχή της από τις αρχές του έτους.

  Οι αρνητικές θέσεις των funds (sells/shorts) επικεντρώνονται κυρίως στην Deutsche Bank καθώς και στην Commerzbank, ενώ έχουν μειωθεί σε ό,τι αφορά την Barclays σε σύγκριση με τα ραντεβού του Ιουνίου.

  Οι αμυντικές σκανδιναβικές τράπεζες συζητήθηκαν ελάχιστα και οι HSBC και StandardChartered συζητήθηκαν λιγότερο από το συνηθισμένο, όπως και τα ιταλικά και τα γαλλικά ονόματα. Πάντως, ο αντίκτυπος των πρόσφατων ιταλικών εκλογών και το Brexit, ως σημαντικοί κίνδυνοι της αγοράς, απασχόλησαν την πλειονότητα των ερωτήσεων funds.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων