Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Σεπ-2018 14:03

  Capital Economics: Έρχεται νέο κραχ στις αναδυόμενες αγορές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Capital Economics: Έρχεται νέο κραχ στις αναδυόμενες αγορές

  Το γεγονός ότι οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών έχουν "χτυπηθεί" έντονα πρόσφατα δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να υποχωρήσουν πολύ περισσότερο ή ότι είναι πιθανό να σημειώσουν πολύ καλύτερες αποδόσεις από τις αμερικάνικες μετοχές στο μέλλον, σημειώνει η Capital Economics σε νέα έκθεσή της.

  Ο δείκτης MSCI των αναδυόμενων αγορών διαπραγματεύεται τώρα σχεδόν 15% χαμηλότερα από την κορυφή του Ιανουαρίου, ενώ η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ έχει σημειώσει καλύτερη πορεία. Ωστόσο, η Capital Economics εξακολουθεί να προβλέπει ότι ο δείκτης MSCI της περιοχής θα μειωθεί περαιτέρω φέτος αλλά και στη συνέχεια και ότι δεν θα σημειώσει καλύτερες αποδόσεις από τον S&P 500 για τρεις βασικούς λόγους.

  Πρώτον, οι παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτήν την κακή απόδοση δεν πρόκειται να εξαφανιστούν. Ο  εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα συνεχιστεί και η οικονομία της Κίνας θα επιβραδυνθεί περαιτέρω. Οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed αν και δεν έχουν κάνει μεγάλη διαφορά κατά την άποψη της Capital Economics, αναμένεται επίσης να συνεχιστούν μέχρι τα μέσα του 2019.

  Δεύτερον,  η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ θα σημειώσει ισχυρή πτώση μέχρι τα τέλη του 2019, καθώς η αμερικανική οικονομία θα επιβραδύνεται. Αυτό σχεδόν σίγουρα θα παρασύρει τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών οι οποίες υποχωρούν κάθε φορά που ο S&P 500 έχει σημειώσει απώλειες της τάξης του 10% ή μεγαλύτερες. Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών έχουν σπάνια υποχωρήσει λιγότερο από αυτές των ΗΠΑ ιστορικά. Όταν οι εξελίξεις στις ΗΠΑ προκαλούν πτώση των μετοχών, όπως στην παγκόσμια οικονομική κρίση, οι αναδυόμενες αγορές δέχονται παρόμοιες πιέσεις με αυτές που δέχεται η Wall Street.

  Τρίτον, οι αποτιμήσεις των μετοχών των αναδυόμενων αγορών δεν είναι χαμηλές, παρά το γεγονός ότι οι τιμές τους έχουν υποχωρήσει. Ο εκτιμώμενος δείκτης p/e του MSCI των αναδυόμενων αγορών είναι ακόμα υψηλότερος από τον μέσο όρο του από το 2010.

  Συνολικά, η Capital Economics προβλέπει ότι ο δείκτης MSCI των αναδυόμενων αγορών θα σημειώσει πτώση της τάξης του 10% με 15% έως τα τέλη του επόμενου έτους, λίγο μικρότερη από την προβλεπόμενη πτώση του S&P 500. Η συνολική πτώση του δείκτη MSCI των αναδυόμενων αγορών από την κορυφή του τον Ιανουάριο έως το τέλος του 2019, η οποία θα ξεπεράσει το 25%, δεν θα είναι ασυνήθιστη. Ο δείκτης έχει μειωθεί κατά περισσότερο έξι φορές τα τελευταία είκοσι χρόνια περίπου, καταλήγει η C.E.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων