Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 30-Αυγ-2018 19:22

  Αργεντινή: Στο 60% αύξησε το επιτόκιο η κεντρική τράπεζα - καταρρέει το πέσο

  Αργεντινή: Στο 60% αύξησε το επιτόκιο η κεντρική τράπεζα - καταρρέει το πέσο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στη δίνη οικονομικής κρίσης έχει περιέλθει η Αργεντινή, με τους επενδυτές να ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι η χώρα κινδυνεύει να εμφανίσει αδυναμία αποπληρωμής του χρέους της. 

  Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την ανακοίνωση της Lagarde ότι το ΔΝΤ εξετάζει την επιτάχυνση της εκταμίευσης δόσεων του δανείου 50 δισ. δολαρίων το οποίο συμφώνησε να χορηγήσει στην Αργεντινή τον Ιούνιο και την "ενίσχυση" του προγράμματος στήριξης και δημοσιονομικής προσαρμογής

  Το πέσο Αργεντινής κατέρρευσε σήμερα υποχωρώντας κατά 15% στα 39 πέσο έναντι του αμερικανικού δολαρίου, ενώ συνολικά από την αρχή του έτους έχει απολέσει το 45% της αξίας του εντείνοντας τους φόβους οικονομικής κατάρρευσης της χώρας, την ώρα που ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 25%. 

  Το αργεντίνικο χρηματιστήριο έκλεισε σήμερα με πτώση 5,11%.

  Σε μια προσπάθεια να "σώσει" την κατάσταση, η κεντρική τράπεζα της χώρας προχώρησε σήμερα σε αύξηση επιτοκίου κατά 15% στο 60% δεσμευόμενη να διατηρήσει σε αυτά τα επίπεδα το κόστος χρήματος τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο. Παράλληλα, αύξησε το όριο για τα ελάχιστα κεφαλαιακά διαθέσιμα των τραπεζών. 

  Η Lagarde διαβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ θα προσπαθήσει να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν σε νέες εκταμιεύσεις, τονίζοντας στην ανακοίνωσή της ότι οι αρχές δεσμεύθηκαν να τροποποιήσουν το πρόγραμμά τους.

  Στην προσπάθειά του να καθησυχάσει τις αγορές, ο Μάκρι δήλωσε την Τετάρτη πως το Ταμείο θα διαθέσει "όλα τα απαραίτητα κεφάλαια γα να εγγυηθεί την εκτέλεση του οικονομικού προγράμματος της επόμενης χρονιάς", ώστε να μην υπάρχει "αβεβαιότητα". Το διάγγελμά του όμως είχε το αντίθετο αποτέλεσμα, επιτείνοντας τις αμφιβολίες των επενδυτών και τις ανησυχίες περί κήρυξης νέας στάσης πληρωμών, παρότι κάτι τέτοιο δεν μοιάζει πιθανό τουλάχιστον ως τη λήξη της θητείας του Μάκρι, κατά αναλυτές.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ