Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Αυγ-2018 12:54

  JP Morgan: Κίνδυνος κατάρρευσης της τουρκικής οικονομίας

  JP Morgan: Κίνδυνος κατάρρευσης της τουρκικής οικονομίας
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Περίπου 179 δισεκατομμύρια δολάρια εξωτερικού χρέους της Τουρκίας ωριμάζουν έως τον Ιούλιο του 2019, ποσό που ισοδυναμεί με σχεδόν το ένα τέταρτο της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της, εκτιμά η JPMorgan, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο μιας απότομης συρρίκνωσης της τουρκικής οικονομίας.

  Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους - περίπου 146 δισεκατομμύρια δολάρια – ανήκει στον ιδιωτικό τομέα, ιδιαίτερα στις τράπεζες, σημειώνει. Η κυβέρνηση πρέπει να αποπληρώσει ή να μετακυλήσει μόλις  4,3 δισεκατομμύρια δολάρια και οι δημόσιοι φορείς το υπόλοιπο, όπως αναφέρει η αμερικάνικη τράπεζα σε σημείωμα προς τους πελάτες της.

  Η κατάρρευση κατά σχεδόν 40% της τουρκικής λίρας από τις αρχές του έτους έχει προκαλέσει φόβους ότι οι εταιρείες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην εξόφληση του χρέους, ενώ έχει "χτυπήσει" τις μετοχές ευρωπαϊκών τραπεζών που έχουν έκθεση στην Τουρκία.

  Η JPM σημειώνει ότι το απόθεμα εξωτερικού χρέους της Τουρκίας ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2017 πλησίαζε τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ που παρατηρήθηκαν λίγο πριν την οικονομική κρίση του 2001-2002. "Οι ανάγκες χρηματοδότησης για τους επόμενους 12 μήνες είναι μεγάλες και η πρόσβαση στις αγορές έχει καταστεί προβληματική", υπογραμμίζει.

  Περίπου 32 δισ. δολάρια χρέους λήγουν στο υπόλοιπο του 2018, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της JPM που βασίζονται σε στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Οι μεγάλες αποπληρωμές "πέφτουν" τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, επισημαίνει. "Καθώς οι διεθνείς τράπεζες είναι πιθανό να μειώσουν τουλάχιστον εν μέρει την έκθεσή τους στην Τουρκία, η μετακύλιση του αρχικού κεφαλαίου θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκληση για ορισμένες εταιρείες".

  Ωστόσο, οι τουρκικές εταιρείες φαίνεται να έχουν αρκετά assets στο εξωτερικό που θα μπορούσαν να καλύψουν τις υποχρεώσεις σε συνάλλαγμα, ενώ γύρω στα 47 δισ. δολάρια χρέους που λήγει αφορά εμπορικές πιστώσεις, οι οποίες είναι σχετικά εύκολο να μετακυληστούν.

  Συνολικά, υπολογίζει ότι περίπου 108 δισ. δολ. χρέους που λήγει τον Ιούλιο του 2019, έχει υψηλό κίνδυνο. "Σε περίπτωση μιας απότομης διακοπής των ροών κεφαλαίων, οι κίνδυνοι μετακύλισης θα αυξηθούν και η χρηματοδότηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα είναι δύσκολη", καταλήγει η JPM.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων