Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Αυγ-2018 11:29

  Νέες πιέσεις για την τουρκική λίρα - Υποχωρεί 2,6% έναντι του δολαρίου

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Νέες πιέσεις για την τουρκική λίρα - Υποχωρεί 2,6% έναντι του δολαρίου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:25

  Η τουρκική λίρα διευρύνει την πτώση της για τρίτη ημέρα καθώς η κίνηση της κεντρικής τράπεζας για τα ημερήσια όρια δανεισμού, απέτυχαν να ενισχύσουν το επενδυτικό κλίμα.

  Αρνητικά συνετέλεσε επίσης και η υποβάθμιση 20 τουρκικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από τη Moody's.

  Το δολάριο ενισχύεται έναντι της λίρας, οδηγώντας και τα υπόλοιπα νομίσματα των αναδυόμενων οικονομιών σε πτώση.

  Συγκεκριμένα, η λίρα διαμορφώνεται 2,6% χαμηλότερα, στις 6,4371 έναντι του δολαρίου. Μαζί με το αργεντίνικο πέσο, είναι τα αναδυόμενα νομίσματα με τις χειρότερες επιδόσεις από την αρχή του έτους.

  Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι αλλάζει το όριο δανεισμού των τραπεζών για συναλλαγές μιας ημέρας, κίνηση που ουσιαστικά περιορίζει τη ρευστότητα, βάζοντας τέλος στην απεριόριστη χρηματοδότηση που είχε χορηγηθεί  από τις 13 Αυγούστου.

  Η κεντρική τράπεζα έχει ανακοινώσει σειρά μέτρων τις τελευταίες εβδομάδες, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την πτώση της λίρας (από την αρχή του έτους έχει υποχωρήσει περισσότερο από 40%).

  Ωστόσο οι επενδυτές δεν θεωρούν ότι η προσέγγιση των φορέων χάραξης πολιτικής απέναντι στις πιέσεις της αγοράς, είναι ένας βιώσιμος τρόπος για την αντιμετώπιση του διψήφιου πληθωρισμού και τη διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

  Αναλυτής της Medley Global Advisors στο Λονδίνο, σχολιάζει ότι η αλλαγή στο όριο δανεισμού των τραπεζών, στόχο έχει να προσπαθήσει να κατευνάσει τις πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα, αντί να καταπολεμήσει το ζωντανό πρόβλημα της Τουρκίας, που είναι ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός".

  Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι η πτωτική τάση του νομίσματος θα συνεχιστεί μέχρι η νομισματική πολιτική να γίνει πιο σφιχτή. "Εάν η κεντρική τράπεζα θέλει πραγματικά να σταματήσει την πορεία και μιλάει σοβαρά για την καταπολέμηση του διψήφιου πληθωρισμού, πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον κατά 500 μονάδες βάσης".

  Υπενθυμίζεται πως στις 17 Αυγούστου δύο οίκοι, Moody’s και Standard & Poor’s προχώρησαν στην υποβάθμιση της Τουρκίας. Συγκεκριμένα ο οίκος S&P υποβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας σε ξένο νόμισμα σε "B+", από "BB-" προηγουμένως και σε τοπικό νόμισμα σε "BB-", από "ΒΒ"  με σταθερό outlook.  Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Τουρκίας  σε "Ba3", από "Ba2" προηγουμένως, είχε προχωρήσει και η Moody's Investors, θέτοντας παράλληλα "αρνητικό" outlook για την αξιολόγηση.

  "Η κρίσης της τουρκικής λίρας δεν έχει ακόμα ξεπεραστεί" δηλώνει αναλυτής της Commerzbank στην Φρανκφούρτη. "Οι φόβοι στην αγορά σχετικά με την νομισματική κρίση στα μέσα του Αυγούστου θα φανούν στα στοιχεία που αναμένονται. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό για τον Αύγουστο θα ανακοινωθούν την επόμενη Δευτέρα. Αυτά θα δείξουν πόσο άμεσα πρέπει να αντιδράσει η Κεντρική Τράπεζα. Είναι όμως πολύ πιθανό στην επόμενη συνεδρίαση της 13ης Σεπτεμβρίου η τουρκική κεντρική Τράπεζα να αγνοήσει την ανάγκη να αναλάβει δράση με αποτέλεσμα η κρίση να συνεχιστεί". 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων