Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Αυγ-2018 17:47

  Με 2x2 ανέκτησε τις 730 μονάδες το Χρηματιστήριο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Δεύτερη ημέρα ανοδικής αντίδρασης για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιβεβαίωσε το πρώτο σκαλοπάτι των 725 μονάδων, με τη βοήθεια σήμερα της έντονης ανάκαμψης αρκετών μη τραπεζικών μετοχών.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,63% στις 731,19 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 719,22 μονάδων (-0,03%) και 731,19 μον.. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 41,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 25,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 140 χιλ. τεμάχια.

  ...

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,23%, στις 1.932,55 μονάδες, ενώ στο +1,23% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.156,15 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,06% στις 749,45 μονάδες.

  Η διάσπαση των 725 μονάδων έδωσε το αγοραστικό σήμα σε αρκετά χαρτοφυλάκια που έδειξαν να περίμεναν τη στιγμή που θα άνοιγε παράθυρο ευκαιρίας. Μάλιστα, η διάσπαση της αντίστασης έφερε σε μεγαλύτερη ορατότητα το επίπεδο των 736 μονάδων, το οποίο, σύμφωνα με τον Ηλ. Ζαχαράκη της Fast Finance, θα πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα σε κλείσιμο μήνα, εάν θέλουμε να βλέπουμε με περισσότερες προσδοκίες την αγορά.

  Η πραγματικότητα ήθελε πολλές μετοχές να βρίσκονται όχι μόνο σε υπερπουλημένα τεχνικά επίπεδα, αλλά και σε επίπεδα που δεν δικαιολογούσαν την αδυναμία τους. Ένα παράδειγμα ήταν και ο τίτλος του Μυτιληναίου, ο οποίος σήμερα ανέκτησε το επίπεδο των 8 ευρώ, καταγράφοντας σημαντική ανάκαμψη, υπό την προοπτική μάλιστα να ξεμπλοκάρει από τη ΡΑΕ και το έργο αξίας 350 εκατ. ευρώ και ισχύος 650MW με καύσιμο το φυσικό αέριο.

  Έτσι, η αγορά φαίνεται να βρίσκεται σε διαδικασία διόρθωσης μέρους των υπερβολών που υπήρξαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας πτώσης, με πολλά χαρτοφυλάκια να τοποθετούνται σε τίτλους που είχαν περάσει εδώ και μέρες σε υπερπουλημένα επίπεδα. Βέβαια, εάν αυτή η κίνηση συνοδευόταν με λίγο μεγαλύτερη αύξηση του τζίρου θα αποτελούσε ένα πολύ ενθαρρυντικό σενάριο για το στοίχημα της αγοράς να κλείσει τον μήνα πάνω από τις 735 μονάδες.

  Βέβαια σε αυτό το, θετικό, σενάριο θα πρέπει να βοηθήσουν την αγορά και οι διεθνείς εξελίξεις, καθώς αυτό που επέτεινε την πτώση του τελευταίου διαστήματος είναι το risk off αρκετών χαρτοφυλακίων που δραστηριοποιούνται στις αναδυόμενες αγορές. Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, εάν το διεθνές κλίμα υποστηρίξει την ανάληψη ρίσκου, τότε είναι πιθανό να δούμε εισροές στην ελληνική αγορά, η οποία και σε υπερπουλημένα επίπεδα βρίσκεται και απαλλάσσει τα κεφάλαια από τον συναλλαγματικό κίνδυνο που εμπεριέχουν άλλες αγορές του είδους.

  Πάντως, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που συστήνουν προσοχή στην αντίδραση της αγοράς, καθώς έχει περισσότερα τεχνικά χαρακτηριστικά και λιγότερο κάποιο υπόβαθρο που μπορεί να τροφοδοτήσει μια πιο πολυήμερη κίνηση. Άλλωστε οι εστίες ανησυχίας δεν έχουν εκλείψει.

  Στο ταμπλό τώρα, η ΓΕΚ Τέρνα σημείωσε άλμα 9,11%, με τον Μυτιληναίο και την ΕΧΑΕ να ακολουθούν με +5,30% και +5,09% αντίστοιχα. Κέρδη 4,51% για τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ η άνοδος σε Alpha Bank και Βιοχαλκο ξεπέρασε το 3%. Άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Τιτάν και Eurobank, με την τελευταία μάλιστα να απορροφά όλες τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις. 

  Κέρδη που ξεπέρασαν το 1% σημείωσαν οι ΕΥΔΑΠ, Σαράντης, Λάμδα, ΑΔΜΗΕ και Grivalia, με τις Εθνική, Aegean, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή, Πειραιώς και ΕΕΕ να κλείνουν με μικρά κέρδη. Στον αντίποδα, ΟΤΕ και Φουρλής έκλεισαν με μικρές απώλειες, οι οποίες δεν ξεπέρασαν το 0,2%, ενώ η Jumbo έκλεισε τελικά χωρίς μεταβολή. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων