Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Αυγ-2018 12:30

  Γιατί η "Οδύσσεια" των ελληνικών μετοχών και ομολόγων συνεχίζεται

  Γιατί η "Οδύσσεια" των ελληνικών μετοχών και ομολόγων συνεχίζεται
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Παρά τους κυβερνητικούς "πανηγυρισμούς" για την έξοδο της Ελλάδας από το έπος των μνημονίων, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στους ελληνικούς τίτλους και αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην εικόνα τόσο του ελληνικού Χρηματιστηρίου όσο και της αγοράς των ελληνικών ομολόγων. Αντί τα ξένα χαρτοφυλάκια να συνωστίζονται στην πόρτα της εισόδου των ελληνικών assets, αντίθετα τρέπονται σε φυγή ωθώντας τον Γενικό και τον Τραπεζικό Δείκτη σε χαμηλά έτους, και διατηρώντας τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε απαγορευτικά ακριβά επίπεδα.

  Σύμφωνα με τους αναλυτές μέρος της επιθετικής στάσης οφείλεται στην αποστροφή ρίσκου που κυριαρχεί στη διεθνή επενδυτική κοινότητα απέναντι στις αναδυόμενες αγορές λόγω των αναταραχών που προκάλεσε η κρίση της τουρκικής λίρας (και η Ελλάδα στα χαρτοφυλάκια των funds αποτελεί αναδυόμενη αγορά) ενώ και οι ελληνικοί τίτλοι παραμένουν ευάλωτοι στα εξωτερικά σοκ. Από την άλλη, η χώρα αφήνει μεν την περίοδο των προγραμμάτων διάσωσης αλλά μπαίνει σε μία νέα περίοδο ενισχυμένης εποπτείας (με τους δανειστές μάλιστα να ετοιμάζονται για την πρώτη "κάθοδό" τους στην Αθήνα για την πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση), ενώ οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις είναι υπαρκτοί. Το ελληνικό χρέος παραμένει υψηλότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του είναι κάθε άλλο παρά βέβαια, το τραπεζικό σύστημα κουβαλάει το βάρος των δισεκατομμυρίων ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι φόροι συνεχίζουν να είναι υψηλοί, η ελληνική οικονομία είναι "εγκλωβισμένη" σε χαμηλές πτήσεις, η λιτότητα συνεχίζεται, οι επενδύσεις απουσιάζουν ενώ οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν σταματήσει.

  Όπως σημείωσε η Morgan Stanley, η πρόκληση τώρα για την Ελλάδα είναι να πειστούν οι αγορές καθώς το QE δεν θα αποτελεί πλέον ούριο άνεμο για τους επενδυτές και οι κίνδυνοι γύρω από τις οικονομικές προοπτικές των αναδυόμενων αγορών μπορεί να επηρεάσουν το εξωτερικό περιβάλλον της χώρας. Από την πλευρά της η Berenberg σημείωσε πως το υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό  χρέος, παραμένουν βασική πρόκληση ελλείψει μιας πιο δυναμικής ανάπτυξης. Το σημαντικό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τράπεζες, οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές, το ακριβό συνταξιοδοτικό σύστημα και το διογκωμένο δημόσιο είναι μεταξύ των μακροπρόθεσμων προκλήσεων της Ελλάδας, με τον κίνδυνο αντιστροφής των μεταρρυθμίσεων να είναι υπαρκτός.

  Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α βρίσκεται στα χαμηλά έτους, όπως και ο τραπεζικός δείκτης, με τις απώλειες από τα υψηλά τριών ετών που άγγιξε τον Φεβρουάριο να φτάνουν το 20%, ενώ βρίσκεται τουλάχιστον 60% χαμηλότερα από τα επίπεδα όπου διαμορφωνόταν όταν ανακοινώθηκε το πρώτο μνημόνιο τον Μάιο του 2010. Οι μετοχές που επλήγησαν περισσότερο στα χρόνια των μνημονίων ήταν οι τραπεζικές, οι οποίες κατέγραψαν βουτιά 99% περίπου το ίδιο διάστημα. Η πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι μια ιστορία φρούδων ελπίδων, όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά το Bloomberg. Παρότι η διάσωση αναπτέρωσε αρχικά τις ελπίδες για αποφυγή των χειρότερων, οι αυστηροί όροι, οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και η πολιτική αναταραχή –συμπεριλαμβανομένης της εκλογής του αριστερού αντιμνημονιακού Σύριζα– υπέδειξαν ότι η ανάκαμψη θα ήταν βραχύβια. Η κατάρρευση της λίρας στην Τουρκία, εντείνει τις εξωτερικές πιέσεις που δυσχεραίνουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

  Η αγορά των ελληνικών ομολόγων δεν φάνηκε επίσης να "γιορτάζει" τη λήξη των προγραμμάτων διάσωσης, έχοντας τις προηγούμενες ημέρες επιδεινωθεί λόγω της κρίσης της τουρκικής λίρας, με τους ελληνικούς τίτλους να αποδεικνύουν σχεδόν καθημερινά το πόσο "ευαίσθητοι" είναι στις εξελίξεις στο εξωτερικό, με τον παράγοντα Ιταλία να λειτουργεί επίσης αποσταθεροποιητικά. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 4,22% παραμένοντας σε υψηλό δύο μηνών και αρκετά μακριά από το χαμηλό 12ετίας (3,60%) που βρέθηκε στα τέλη Ιανουαρίου, με το spread να κινείται στις 390 μονάδες βάσης, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου αγγίζει το 3,22%,  ενώ στο 3,855% διαμορφώνεται η απόδοση του 7ετούς, έχοντας απομακρυνθεί σημαντικά από την απόδοση της ημέρας της έκδοσής του τον Φεβρουάριο (3,5%).

  Αυτές οι εξελίξεις κάνουν την όποια σκέψη για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές τους επόμενους 2-3 μήνες απαγορευτική, με τους αναλυτές να επισημαίνουν πως οποιοδήποτε τέτοιο εγχείρημα θα γίνει με υψηλό premium, τοποθετώντας την απόδοση μία νέας πιθανής έκδοσης 10ετούς στο "ακριβό" 5%. Η... συμβουλή λοιπόν των funds και των αναλυτών είναι πως ο ΟΔΔΗΧ θα πρέπει να περιμένει αρκετά για να σταθεροποιηθεί το διεθνές περιβάλλον. Όπως σημειώνει η Rabobank, η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων τη στιγμή που οι πολιτικοί κίνδυνοι από την Ιταλία και τις εντάσεις στο εμπόριο κάνουν δύσκολη την προσπάθεια εύρεσης σωστού timing για νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Όπως τονίζει η Nordea Bank, εάν η Ελλάδα βγει τώρα στις αγορές θα πρέπει να "πληρώσει" το τίμημα των πολύ υψηλότερων αποδόσεων για να αποζημιώσει τους επενδυτές για τους κινδύνους.

  Όπως σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, η αφετηρία της μεταμνημονιακής εποχής βρίσκει την ελληνική οικονομία με δεδομένα που επιδέχονται διαφορικού βαθμού αξιολογήσεις για το μέλλον της. Ο συνδυασμός της επιμήκυνσης των δανειακών υποχρεώσεων και τα κεφαλαιακά μαξιλάρια, έχουν οδηγήσει το χρέος να είναι πλέον βιώσιμο για τα επόμενα 15 χρόνια  (μέχρι το 2038 λέει το ΔΝΤ). Έτσι η ελληνική οικονομία έχει μια ακόμη ευκαιρία να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για ένα πειστικό αναπτυξιακό αφήγημα. Με τα σημερινά δεδομένα όμως, από το δημοσιονομικό κορσέ διαρκείας και το αδρανοποιημένο τραπεζικό σύστημα μέχρι την γεμάτη παθογένειες δημόσια διοίκηση και το πολλαπλά εχθρικό επιχειρηματικό περιβάλλον, να παρεμποδίζουν το χτίσιμο ενός άλλου περιβάλλοντος που θα κινητοποιήσει παραγωγικές δυνάμεις με τη λήψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών που θα οδηγήσουν σε επιτάχυνση της ανάπτυξης.

  Αν επιπλέον ληφθεί υπόψιν το δυσμενές περιβάλλον της παρούσας συγκυρίας, με την αντιπαράθεση της Ιταλίας με την Ε.Ε. για τον προϋπολογισμό, την κρίση στην Τουρκία με την τουρκική λίρα να υποτιμάται και το σκηνικό επιτεινόμενου εμπορικού πολέμου ελέω Trump, γίνεται αντιληπτό γιατί οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων (στο 4,3% τα 10ετή) δύσκολα θα επιτρέψουν προσφυγή στις αγορές στο εγγύς μέλλον. Το συμπέρασμα είναι επομένως εύλογο: η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει στη μεταμνημονιακή περίοδο που στο σκέλος της επιτήρησης δεν θα διαφοροποιείται από τη μέχρι τώρα περίοδο των προγραμμάτων, με τον πήχη των προσδοκιών ναι είναι χαμηλά ως προς τις αναπτυξιακές προοπτικές. Χωρίς να καταγράφεται ένα σχέδιο προτεινόμενων δράσεων (π.χ. σχέδιο μείωσης φορολογικών επιβαρύνσεων, επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων, άλλες εμπροσθοβαρείς δράσεις, αποτελεσματικότερη λειτουργία δικαιοσύνης κοκ) που θα πείθει για το αντίθετο, παρά μόνο με επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις.

  Σαν αποτέλεσμα, το χρηματιστήριο συνεχίζει να κινείται με χαμηλά συναλλακτικά δεδομένα και με την επενδυτική κοινότητα να εκδηλώνει την απροθυμία της να αναλάβει επενδυτικούς κινδύνους. Αντιθέτως μάλιστα, το σύνολο των προαναφερόμενων δεδομένων έχουν οδηγήσει αρκετούς επενδυτές σε περαιτέρω μείωση ελληνικών θέσεων με αθρόες πωλήσεις που αφορούν τραπεζικούς τίτλους αλλά μερικές φορές και άλλους δεικτοβαρείς τίτλους εταιρειών που διατηρούν τα ελκυστικά θεμελιώδη τους, σαν αποτέλεσμα της συντήρησης του κλίματος χαμηλού βαθμού εμπιστοσύνης από την υπόθεση της Folli-Follie.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων