Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Αυγ-2018 17:37

  Κάτω από τις 710 μονάδες, με 6ήμερο -7% λόγω Τουρκίας, το Χρηματιστήριο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Νέο σφυροκόπημα από κινήσεις risk off δέχτηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετρά ήδη έξι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, υποχωρώντας πλέον κάτω και από τις 710 μονάδες.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,74% στις 707,77 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 707,11 μονάδων (-1,74%) και 724,61 μον. (+1,56%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 43,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 25,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 450 χιλ. τεμάχια.

  ...

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,82%, στις 1.869,87 μονάδες, ενώ στο -1,76% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.145,54 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,45% στις 735,42 μονάδες.

  Το ΧΑ δεν μπορεί να "συνέλθει" από τις ρευστοποιήσεις που προχωρούν πολλά index tracker funds, λόγω της ανησυχητικής αναταραχής στην Τουρκία. Τις τελευταίες έξι μέρες μάλιστα σχεδόν όλοι οι τίτλοι έχουν "περάσει από στιγμές έντονου σφυροκοπήματος", όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, πολλοί εκ των οποίων μάλιστα έχουν φτάσει σε υπερπουλημένα επίπεδα. 

  Οι απώλειες του 6ημέρου αγγίζουν το 7,03%, με την πτώση του τραπεζικού κλάδου να αγγίζει σχεδόν το 13,4%. Μάλιστα, αυτό συμβαίνει όταν οι περισσότερες αγορές της Ευρώπης, οι οποίες έχουν το "ευρώ" στις αποτιμήσεις τους ανακάμπτουν, στοιχείο που δείχνει ότι το ΧΑ πάντα θα υπολείπεται, παρά το γεγονός ότι είναι μια αναδυόμενη αγορά αποτιμημένη σε ευρώ (θετικό για αρκετούς αναλυτές). 

  Έτσι, η τουρκική κρίση φαίνεται ότι έχει προκαλέσει σοβαρή ζημία στην εγχώρια αγορά, η οποίο "πληρώνει το τίμημα" της αναδυόμενης αγοράς και του risk off πολλών  index tracker funds. Και μπορεί η κρίση στη γείτονα χώρα να δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, αλλά όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακοί παράγοντες στο Capital.gr, πρώτα θα δούμε ανάκαμψη των μεγάλων αγορών, και πολύ αργότερα μέρος των κεφαλαίων θα επανέλθουν στον "κόσμο του υψηλού κινδύνου".

  Και δυστυχώς η Ελλάδα είναι ψηλά στη λίστα των χωρών υψηλού κινδύνου, δεδομένου του ότι μεγάλο ποσοστό των ελληνικών εξαγωγών κατευθύνεται προς την Τουρκία. Εάν η ζήτηση από τη γείτονα υποχωρήσει, ή τα ελληνικά προϊόντα χάσουν την ανταγωνιστικότητά τους έναντι των τουρκικών, τότε οι συνέπειες τόσο στους επιχειρηματικούς ισολογισμούς όσο και στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας θα είναι γεγονός.

  Άλλωστε, στηρίγματα η ελληνική αγορά δεν έχει ούτε και από την αγορά ομολόγων, καθώς η ανάσα ανακούφισης που πήραν τα ελληνικά ομόλογα την Τρίτη, λαμβάνοντας "σήμα" από την ηρεμία που επικράτησε στις διεθνείς αγορές μετά την έντονη αναταραχή που προκάλεσε η Τουρκία, αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά εφήμερη, με τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους να έχουν επιστρέψει στην οδό της επιδείνωσης, τη στιγμή που και η ιταλική αγορά ομολόγων σημειώνει έντονη μεταβλητότητα το τελευταίο διήμερο.

  Έτσι, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 4,302% με άνοδο της τάξης του 0,85% από χθες και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 21 Ιουνίου (τις παραμονές του Eurogroup), ενώ από την περασμένη Πέμπτη όπου και ξεκίνησαν οι αναταράξεις λόγω Τουρκίας και Ιταλίας έχει σημειώσει άνοδο της τάξης του 10,5%, με το spread να αγγίζει τις 399 μονάδες βάσης. Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου ενισχύεται επίσης (κατά 0,80%) και στο 3,316%, σε υψηλά επτά εβδομάδων. Ανοδικά κινείται και η απόδοση του 7ετούς αγγίζοντας το 3,881% από 3,864% χθες.

  Στο ταμπλό τώρα, στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, οι οποίες κορυφώθηκαν στις δημοπρασίες, βρέθηκε η μετοχή του Τιτάνα, η οποία έκλεισε με απώλειες 5,50%, ενώ άνω του 3% ήταν η πτώση σε ΟΤΕ, Βιοχάλκο, Eurobank, Μυτιληναίο και ΕΧΑΕ. Άνω του 2% ήταν η πτώση σε ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo και Λάμδα. 

  Απώλειες που ξεπέρασαν το 1% σημείωσαν οι ΕΕΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Alpha Bank και Grivalia, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Aegean, ΑΔΜΗΕ, Εθνική και Τέρνα Ενεργειακή. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Πειραιώς και ΓΕΚ Τέρνα, με τον Σαράντη να κλείνει με μικρά κέρδη. Στο +1,73% ο Φουρλής που έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία δεν επηρεάζουν τα πλάνα ανάπτυξής του, ενώ η Motor Oil συνέχισε να δέχεται εισροές λόγω MSCI, κλείνοντας στο +3,23%. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ