Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Αυγ-2018 14:20

  Νευρικότητα και νέα επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα

  Νευρικότητα και νέα επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ανάσα ανακούφισης που πήραν τα ελληνικά ομόλογα την Τρίτη, λαμβάνοντας "σήμα" από την ηρεμία που επικράτησε στις διεθνείς αγορές μετά την έντονη αναταραχή που προκάλεσε η Τουρκία, αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά εφήμερη, με τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους να έχουν επιστρέψει στην οδό της επιδείνωσης, τη στιγμή που και η ιταλική αγορά ομολόγων σημειώνει έντονη μεταβλητότητα το τελευταίο διήμερο.

  Έτσι, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 4,302% με άνοδο της τάξης του 0,85% από χθες και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 21 Ιουνίου (τις παραμονές του Eurogroup), ενώ από την περασμένη Πέμπτη όπου και ξεκίνησαν οι αναταράξεις λόγω Τουρκιάς και Ιταλίας έχει σημειώσει άνοδο της τάξης του 10,5%, με το spread να αγγίζει τις 399 μονάδες βάσης. Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου ενισχύεται επίσης (κατά 0,80%) και στο 3,316%, σε υψηλά επτά εβδομάδων. Ανοδικά κινείται και η απόδοση του 7ετούς αγγίζοντας το 3,881% από 3,864% χθες.

  Παρά τον περιορισμό των ανησυχιών στις διεθνείς αγορές για την εξάπλωση της τουρκικής κρίσης αλλά και τη χθεσινή έκθεση της Societe Generale η οποία τόνισε ότι τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν πιο ασφαλή επιλογή από τα ιταλικά, το κλίμα γύρω από την Ελλάδα παραμένει επιφυλακτικό με τη μεταβλητότητα να είναι έντονη.

  Ανάλογο είναι και το κλάμα στην ιταλική αγορά όπου οι αποδόσεις στο 10ετές ομόλογο σημείωσαν άλμα 5 μ.β στο άνοιγμα και μετά υποχώρησαν, με το spread να διαμορφώνεται στις 287 μ.β.

  Όπως σημειώνει και η Roubini Economics, η ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα θα παραμείνει πολύ περιορισμένη λόγω του ότι οι τίτλοι συνεχίζουν να βρίσκονται κάτω από την κατηγορία του επενδυτικού βαθμού, η ρευστότητα είναι πολύ χαμηλή αλλά και η μεταβλητότητα είναι πλέον πολύ έντονη. Αν και η απώλεια του waiver δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές το επόμενο διάστημα, ωστόσο αυτό το εγχείρημα είναι πλέον πολύ πιο δύσκολο, όπως τονίζει.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ