Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Αυγ-2018 17:29

  Χάθηκε στο φίνις η αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

  Χάθηκε στο φίνις η αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 
   
  Από… 40 κύματα πέρασε η σημερινή προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης στο χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο τελικά ούτε σήμερα κατάφερε να σπάσει το πτωτικό σερί, το οποίο μετρά πέντε πτωτικές συνεδριάσεις, παρά τη βοήθεια που έλαβε από επιλεγμένους δεικτοβαρείς τίτλους.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,05% στις 720,32 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 719,11 μονάδων (-0,22%) και 731,97 μον. (+1,56%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 36,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 24,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 4 εκατ. τεμάχια στη Eurobank.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,13%, στις 1.904,51 μονάδες, ενώ στο -0,03% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.166,06 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,33% στις 735,42 μονάδες.

  Με μοιρασμένο ταμπλό, αλλά και έντονες διακυμάνσεις στους περισσότερους τίτλους το ΧΑ σήμερα βίωσε μια συνεδρίαση μεταβλητότητας και συνέχιση της αβεβαιότητας. Άλλωστε, οι απώλειες του 5,33% του περασμένου 4ημέρου "διέρρηξαν" τη στήριξη των 735 μονάδων, με την αγορά να εμφανίζεται ιδιαίτερα ευάλωτη, αλλά και σημαντικά αδύναμη να ανακτήσει το επίπεδο. 

  Μάλιστα, αυτή η αδυναμία συνοδεύτηκε με αύξηση του τζίρου της αγοράς, στοιχείο που καταδεικνύει την κινητικότητα που υπήρξε κυρίως από ξένα χαρτοφυλάκια, τα οποία ακολουθούν την τακτική του risk off εξαιτίας των τεκταινόμενων στην Τουρκία. Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακοί παράγοντες στο Capital.gr, η κινητικότητα συνδέεται με το γεγονός ότι πολλά index tracker funds αποσύρονται από τις αναδυόμενες αγορές, και το ΧΑ είναι τέτοιο, υπό το φόβο της μετάδοσης της τουρκικής κρίσης. 

  Άλλωστε, δεν είναι λίγες και οι αναλύσεις που αναζητούν τους λόγους που η τουρκική κρίση θα μπορούσε να ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας, με την Ελλάδα και την Ιταλία να είναι ψηλά στη λίστα των "ευπαθών ομάδων", δεδομένου του ότι μεγάλο ποσοστό των ελληνικών εξαγωγών κατευθύνεται προς την Τουρκία. Εάν η ζήτηση από τη γείτονα υποχωρήσει, ή τα ελληνικά προϊόντα χάσουν την ανταγωνιστικότητά τους έναντι των τουρκικών, τότε οι συνέπειες τόσο στους επιχειρηματικούς ισολογισμούς όσο και στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας θα είναι γεγονός.

  "Μέχρι να τελειώσει η κρίση στην Τουρκία ή η αγορά θεωρήσει ότι πρόκειται για ένα μεμονωμένο πρόβλημα, η αποστροφή κινδύνου είναι πιθανό να παραμείνει αυξημένη, γεγονός το οποίο θα συνεχίσει να ωφελεί κυρίως τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια", σημειώνει ο Antje Praefcke, στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων στην Commerzbank.

  Η νευρικότητα αυτή αποτυπώνεται και στα ελληνικά ομόλογα, τα οποία παρά το γεγονός ότι εμφανίζουν οριακή βελτίωση, είναι εμφανές ότι η αγορά παραμένει ασταθής και ευάλωτη σε όποιες αλλαγές του εξωτερικού κλίματος, ενώ το διεθνές περιβάλλον αυτό το διάστημα δεν δίνει τη σταθερότητα που χρειάζεται για μία νέα έξοδος της χώρας στις αγορές.

  Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,8% και στο 4,247%, χωρίς ωστόσο να έχει διαγράψει τις πιέσεις που έφτασαν τις 50 μονάδες βάσης λόγω της αναταραχής σε Τουρκία και Ιταλία από την περασμένη εβδομάδα, ενώ η απόδοση στο 5ετές υποχωρεί κατά 1% και στο 3,281%, παραμένοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουνίου.

  Στο ταμπλό τώρα, η μετοχή του Σαράντη έκλεισε με απώλειες 5%, με τον Φουρλή να ακολουθεί με -4,40%, αλλά και τις ΔΕΗ και Alpha Bank με πτώση 2,91% και 2,52% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν και η πτώση σε ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ και Eurobank, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Aegean, Βιοχαλκο, ΟΤΕ και Λάμδα. 

  Στον αντίποδα, η Motor Oil ήταν αυτή που ξεχώρισε θετικά, καθώς σημείωσε άλμα 7,03%, μετά την απόφαση του MSCI να την εντάξει στον MSCI Standard Greece, στη θέση της Folli Follie. Κέρδη άνω του 1% για Jumbo και Coca Cola, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Εθνική, ΟΠΑΠ, Grivalia, Πειραιώς και ΑΔΜΗΕ. Χωρίς μεταβολή οι Τιτάν και Μυτιληναίος. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί Εκτάκτως
  Παρασκευή 14 Αυγ. 2020