Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Αυγ-2018 12:40

  Μικρή βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα – βραχύβια η ανακούφιση στις αγορές, προειδοποιούν οι αναλυτές

  Μικρή βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα – βραχύβια η ανακούφιση στις αγορές, προειδοποιούν οι αναλυτές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η ανάσα ανακούφισης που παίρνουν σήμερα οι διεθνείς αγορές μετά τους χθεσινούς ισχυρούς κλυδωνισμούς - ειδικά στις αναδυόμενες αγορές - που προκάλεσε η τουρκική κρίση, βοηθά και τα ελληνικά ομόλογα τα οποία βελτιώνονται ελαφρώς, με τους αναλυτές ωστόσο να προειδοποιούν ότι η ευφορία μπορεί να αποδειχθεί προσωρινή καθώς το ζήτημα "Τουρκία" δεν έχει ακόμα τελειώσει.

  Η τουρκική λίρα βλέπει σήμερα τις πιέσεις να υποχωρούν από το ιστορικό χαμηλό που άγγιξε το νόμισμα χθες Δευτέρα, με τη βοήθεια των μέτρων ρευστότητας της κεντρικής τράπεζας και της είδησης για τη διεξαγωγή τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη με περισσότερους από 1.000 επενδυτές, στην οποία ο υπουργός Οικονομικών θα επιδιώξει να καθησυχάσει τις ανησυχίες της αγοράς.

  Οι επενδυτές παραμένουν νευρικοί σχετικά με την πτώση της λίρας, προκαλώντας εκροές κεφαλαίων από άλλες αναδυόμενες αγορές που τρέχουν μεγάλα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών και βασίζονται σε ξένα κεφάλαια.

  Ωστόσο, "μέχρι να τελειώσει η κρίση στην Τουρκία ή η αγορά θεωρήσει ότι πρόκειται για ένα μεμονωμένο πρόβλημα, η αποστροφή κινδύνου είναι πιθανό να παραμείνει αυξημένη, γεγονός το οποίο θα συνεχίσει να ωφελεί κυρίως τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια", σημειώνει ο Antje Praefcke, στρατηγικός αναλυτής νομισμάτων στην Commerzbank.

  Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η μεταβλητότητα στις αγορές αναμένεται να είναι έντονη στο επόμενο διάστημα και πως οι επενδυτές δεν θα πρέπει να εφησυχάσουν. "Όταν γίνεται μία μεγάλη κίνηση στις αγορές (όπως το χθεσινό sell-off) η μεταβλητότητα και προς τις δύο κατευθύνσεις (άνοδο ή πτώση) είναι έντονη", σημειώνει ο επικεφαλής στρατηγικής FX της Saxo Bank, John Hardy. "Για να καταλήξουμε στο ότι η αναταραχή έχει τελειώσει, θα πρέπει να δούμε ότι η Τουρκία έχει απομονωθεί σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις. Δεν έχουμε ακόμα φτάσει ακόμα σε αυτό το σημείο", τονίζει.

  Η σημερινή ανακούφιση πάντως οδηγεί τις αποδόσεις ομολόγων στην Ισπανία και την Ιταλία χαμηλότερα, ωστόσο το ευρώ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πιέσεις στο επίπεδο του 1,1407 έναντι του δολαρίου, έχοντας αγγίξει το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2017 τη Δευτέρα. Επίσης άγγιξε χαμηλά έτους έναντι του γιεν και του ελβετικού φράγκου.

  "Δεν παρατηρούμε κάποια σημαντική άνοδο στο ευρώ σήμερα παρά τα θετικά στοιχεία για την ανάπτυξη της Γερμανίας, κάτι που μου δείχνει ότι αυτό το ράλι ανακούφισης μπορεί να είναι αρκετά βραχύβιο", τονίζει ο Viraj Patel, αναλυτής νομισμάτων της ING.

  Η βελτίωση της διάθεσης των αγορών πάντως μεταδίδεται και στα ελληνικά ομόλογα, υπογραμμίζοντας έτσι πως η αγορά παραμένει ασταθής και ευάλωτη σε όποιες αλλαγές του εξωτερικού κλίματος, ενώ το διεθνές περιβάλλον αυτό το διάστημα δεν δίνει τη σταθερότητα που χρειάζεται για μία νέα έξοδος της χώρας στις αγορές.

  Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,8% και στο 4,247%, χωρίς ωστόσο να έχει διαγράψει τις πιέσεις που έφτασαν τις 50 μονάδες βάσης λόγω της αναταραχής σε Τουρκία και Ιταλία από την περασμένη εβδομάδα, ενώ η απόδοση στο 5ετές υποχωρεί κατά 1% και στο 3,281%, παραμένοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουνίου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ