Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Αυγ-2018 10:39

  Τα μάκρο δίνουν τον τόνο στις ευρωπαϊκές αγορές

  Τα μάκρο δίνουν τον τόνο στις ευρωπαϊκές αγορές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12:38

  Ανακάμπτουν οι ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές σήμερα να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους κυρίως στα μακροοικονομικά στοιχεία και λιγότερο στην τουρκική κρίση. 

  Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,33% και ο EuroStoxx 50 άνοδο 0,36%.

  Ο γερμανικός DAX ενισχύεται 0,35%, άνοδο καταγράφει ο γαλλικός δείκτης CAC 0,29%, κέρδη 0,10% και για τον βρετανικό FTSE 100.  

  Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,30% ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε επίσης άνοδο κατά 0,11%. 

  Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης στο β' τρίμηνο αναθεωρήθηκε ανοδικά στο 1,4% σε βάση τριμήνου. Η προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat τοποθετούσε την ανάπτυξη στο 0,3%. Σε επίπεδο έτους ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 2,5%.

  Η οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας επιταχύνθηκε το β' τρίμηνο, διασφαλίζοντας ότι η Ευρωζώνη ως σύνολο απέφυγε την επιβράδυνση. Οι οικονομολόγοι, ωστόσο, προειδοποιούν πως οι παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις και η συναλλαγματική κρίση στην Τουρκία "σκιάζουν" τις προοπτικές των επιχειρήσεων.

  Επίσης στη Γερμανία βελτιώθηκε στο -13,7 ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών ZEW τον Αύγουστο από -24,7 μονάδες τον Ιούλιο, με τους αναλυτές να τον τοποθετούν στις -20 μονάδες. Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών ανήλθε στις 72,6 μονάδες από 72,4 μονάδες τον Ιούλιο.Οι αναπτυξιακές προοπτικές της γερμανικής οικονομίας έχουν γίνει πιο γκρίζες εξαιτίας της αβεβαιότητας που σχετίζεται με το εμπόριο, ανέφερε το Ινστιτούτο Ερευνών ZEW μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων.

  Σε πτωτική τροχιά επανήλθε στο β' τρίμηνο η ανεργία στη Γαλλία, μετά την άνοδο που κατέγραψε τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Αναλυτικότερα, το ποσοστό ανεργίας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης υποχώρησε στο 9,1% στο τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου, από 9,2% στο τρίμηνο που έληξε το Μάρτιο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Insee.

  Σε χαμηλό 43 ετών διαμορφώθηκε η ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου. Το ποσοστό της ανεργίας το συγκεκριμένο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 4%, υποχωρώντας από το 4,2% του προηγούμενου τριμήνου.  Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας, η ανεργία έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 1975. Η τράπεζα της Βρετανίας πάντως αναμένει για φέτος η ανεργία να μειωθεί στο 3,9%. 

  Σχετικά με την πορεία της τουρκικής λίρας, σήμερα το πρωί η συναλλαγματική ισοτιμία τουρκικής λίρας υποχώρησε έναντι του δολαρίου στο επίπεδο του 6,92 ενώ αυτή τη στιγμή οι απώλειες περιορίζονται με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 6,57. Υπενθυμίζεται πως χτες μετά το ιστορικό χαμηλό του 7,24 το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την εφαρμογή οικονομικού σχεδίου δράσης, ενώ αμέσως μετά η κεντρική τράπεζα της χώρας διαβεβαίωσε ότι θα λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. 

  Σήμερα τα τουρκικά επιχειρηματικά λόμπι ανακοίνωσαν ότι χρειάζεται μια αυστηρότερη νομισματική πολιτική για να σταθεροποιηθεί η τουρκική λίρα και ότι οι αμερικανοτουρκικές διενέξεις θα πρέπει να επιλυθούν μέσω της διπλωματίας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ