Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Αυγ-2018 11:04

  Ανάμεσα σε εξωτερικές πιέσεις και... Fitch το Χρηματιστήριο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Σε πλήρη διάταξη με το αρνητικό διεθνές κλίμα βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κινείται με μικρές απώλειες, λαμβάνοντας μικρή έως και αμελητέα στήριξη από την κατά δύο βαθμίδες αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,19% στις 742,29 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 1,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,3 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,45% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.957,20 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,68% στις 793,12 μονάδες.

  ...

  Η σημαντική υποχώρηση της τουρκικής λίρας, οι επιπτώσεις της στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο (ο Stoxx Banks {109,41, -3,23%} έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2016), αλλά  και ο ευρύτερος σε εξέλιξη ανταγωνισμός δασμών πυροδότησε πιέσεις στις διεθνείς αγορές, με τον ΓΔΧΑ να ακολουθεί χωρίς ωστόσο, να εμφανίζει σημάδια ξεπουλήματος, αναφέρει ο Ν. Καυκάς της Merit, σχολιάζοντας το αρνητικό μείγμα που έχει δημιουργηθεί και επηρεάζει και την ελληνική αγορά. 

  Μάλιστα, όπως προσθέτει ο ίδιος, η αναβάθμιση κατά 2 κλίμακες από την Fitch ήταν μια θετική έκπληξη, αλλά στην παρούσα φάση αυτό μάλλον δεν θα είναι αρκετό ώστε να αποφύγουμε πιθανή πτωτική εκτόνωση της αγοράς από το εύρος διαπραγμάτευσης που συσσωρεύει εδώ και καιρό, στην περίπτωση που παραμείνει η εικόνα στο εξωτερικό ως έχει.

  Και αυτό διότι η κατακρήμνιση της τουρκικής λίρας φαίνεται να συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό σήμερα, αφού νωρίτερα έφτασε να υποχωρεί έως και τα 7,24 έναντι του  δολαρίου ΗΠΑ, καταγράφοντας νέο χαμηλό ρεκόρ.  Στο μεταξύ, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν τους πανικόβλητους πολίτες και επενδυτές, το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την εφαρμογή οικονομικού σχεδίου δράσης, ενώ αμέσως μετά η κεντρική τράπεζα της χώρας διαβεβαίωσε ότι θα λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. 

  Οι εξελίξεις στη γείτονα χώρα δεν αφήνουν ανεπηρέαστες και τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες κινούνται με απώλειες. Ο πανευρωπαϊκός European Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,2%, ενώ ο Euro Stoxx 50 σημειώνει απώλειες της του 0,41%. Πτωτικά συμπαρασύρεται  από την λίρα και το ευρωπαϊκό νόμισμα, καθώς το ευρώ υποχωρεί κατά 0,36% αυτή την ώρα έναντι του αμερικανικού δολαρίου, στα 1,13711  δολάρια.

  Στο ταμπλό τώρα, το -1,31% της Coca - Cola 3E συμπαρασύρει τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα, ενώ στο -1,01% είναι η Alpha Bank και στο -1,10% η Εθνική. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΤΕ, Τιτάν, Eurobank, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και Τέρνα Ενεργειακή. 

  Στον αντίποδα, στήριγμα παρέχουν τα ανώτερα του 1% κέρδη των ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Βιοχάλκο, Φουρλής, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, Σαράντης, Μυτιληναίος, ΟΛΠ και ΕΧΑΕ. Χωρίς μεταβολή οι Λάμδα και Aegean. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί Εκτάκτως
  Παρασκευή 14 Αυγ. 2020