Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Αυγ-2018 12:00

  Moody's: Μαζική φυγή των επενδυτών από τα funds μετοχών

  Moody's: Μαζική φυγή των επενδυτών από τα funds μετοχών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι επενδυτές αποσύρουν τα χρήματά τους από τα αμοιβαία κεφάλαια μετοχών στις ΗΠΑ με ρυθμούς που δεν έχουν σημειωθεί ποτέ στην ιστορία, όπως σημειώνει η Moody's, προειδοποιώντας πως η συγκεκριμένη κατηγορία assets είναι πλέον η πιο ευάλωτη σε μία νέα διόρθωση των αγορών.

  Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, τα funds έχουν χάσει 129,11 δισ. δολάρια από τις αρχές του έτους μετά την φυγή των επενδυτών, σε σύγκριση με 99,88 δισ. δολάρια που αποσύρθηκαν το 2017 και τα 110,62 δισ. δολ. το 2016. Αυτή η επιδείνωση στις ροές κεφαλαίων είναι πιστωτικά αρνητική για τα αμερικάνικα fund όπως το GAMCO Investors, Inc. (Ba1, σταθερές προοπτικές), BrightSphere Investment Group plc (Baa2 σταθερές προοπτικές) and Janus Henderson Group Plc (Baa2 θετικές προοπτικές), επισημαίνει ο οίκος.

  Η άνοδος των μετοχών το τελευταίο διάστημα έχει καλύψει την υποκείμενη αδυναμία πολλών παραδοσιακών μοντέλων που χρησιμοποιούν οι asset managers, τα οποία εξαρτώνται από ανατίμηση των αγορών assets. Καθώς οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά την τελευταία δεκαετία, οι διαχειριστές κεφαλαίων σημείωσαν σταθερές ταμειακές ροές, εξηγεί η Moody's. "Ωστόσο, η έλλειψη οργανικής ανάπτυξης σε μια εποχή όπου οι αγορές βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα αποτελεί αιτία ανησυχίας"", προειδοποιεί.

  Επιπλέον, η συνεχιζόμενη μείωση των προμηθειών είναι ανησυχητική για τους διαχειριστές κεφαλαίων. Αυτό σε συνδυασμό με την φυγή των επενδυτών από τα αμοιβαία κεφάλαια μετοχών, κάνει τα funds πιο ευάλωτα στη μεταβλητότητα των αγορών μετοχών και στην αύξηση των αποτιμήσεών τους, καταλήγει η Moody's.

  Αν και ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά εκτιμούν ότι η μεταβλητότητα στις αγορές μετοχών συνήθως στρέφει τους επενδυτές προς τα funds και τα αμοιβαία κεφάλαια, ωστόσο δεν είδαμε αυτή την κατηγορία assets να υπεραποδίδει όταν στις αρχές του πρώτου τριμήνου του 2018 η μεταβλητότητα έφτασε στα ύψη.

  Το πρώτο εξάμηνο του 2018, μετά την αναταραχή της αγοράς κατά το πρώτο τρίμηνο, η JPMorgan εκτιμά ότι μόνο το 41% των ενεργών διαχειριστών αμοιβαίων κεφαλαίων υπεραπέδωσαν της χρηματιστηριακής αγοράς, έναντι 52% το προηγούμενο έτος.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ