Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Αυγ-2018 14:04

  Σε… συναλλακτική καταστολή το Χρηματιστήριο

  Σε… συναλλακτική καταστολή το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρα Τόμπρα

  Σε πολύ χαμηλά επίπεδα κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί εν μέσω σημαντικά χαμηλού συναλλακτικού τζίρου να κάνει κάποιες κινήσεις κυρίως σε επίπεδο τίτλων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,18% στις 760,31 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,27% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.018,22 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,61% στις 839,65 μονάδες.

  Μπορεί το ΧΑ να τελεί εν υπνώσει, όπως αναφέρουν αρκετοί αναλυτές σχολιάζοντας την εικόνα της εγχώριας αγοράς, αλλά η Generali Investments εκτιμά τις ευκαιρίες που δημιουργούνται στο ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς η Ελλάδα εξέρχεται από το πρόγραμμα σε ισχυρότερη θέση και με σημαντικά ταμειακά αποθέματα.

  Σύμφωνα με την Generali οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών φαίνονται αρκετά ελκυστικές σε σχετικούς όρους. Οι δείκτες p/e διαπραγματεύονται σε discount 8,9% σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο έναντι 9,3% premium για τον δείκτη μετοχών της ευρωζώνης.

  Επιπλέον, με βάση τους δείκτες της Generali, το momentum των τιμών των ελληνικών μετοχών έναντι της τάσης του spread των κρατικών ομολόγων φαίνεται υπερπουλημένο (τουλάχιστον κατά 10%). Τέλος, το ελληνικό Shiller P/E (μια πολύ μακροπρόθεσμη προσέγγιση σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις), φαίνεται πολύ ακραίο τόσο σε σχέση με τα παγκόσμια επίπεδα όσο και σε σχέση με τα επίπεδα στην ευρωζώνη.

  Επίσης, σύμφωνα με την Generali, τόσο οι μακροοικονομικές όσο και οι μικροοικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα αποτελούν θετικούς καταλύτες για τις ελληνικές μετοχές τη στιγμή που οι σχετικές αποτιμήσεις έχουν φθάσει σε ελκυστικό επίπεδο. Έτσι συστήνει overweight θέσεις στις ελληνικές μετοχές, προτιμώντας τον γενικό δείκτη του ελληνικού Χρηματιστηρίου καθώς έχει χαμηλότερη έκθεση στις τράπεζες από ό,τι ο δείκτης MSCI Greece.

  Στο ταμπλό τώρα, το -3,09% της ΕΧΑΕ, αλλά και οι ανώτερες του 1% απώλειες των Jumbo, Aegean και Εθνικής ασκούν πιέσεις στον γενικό δείκτη. Ήπια πτωτικά κινούνται και οι Eurobank, Grivalia, ΟΛΠ, Πειραιώς, Alpha Bank, Τιτάν, Μυτιληναίος, Motor Oil, ΟΠΑΠ και ΕΕΕ.

  Στον αντίποδα, ο Σαράντης κερδίζει 4,57%, με την ΕΥΔΑΠ να είναι στο +1,46%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Βιοχαλκο, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή. Χωρίς μεταβολή οι Φουρλής και Ελληνικά Πετρέλαια.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί Εκτάκτως
  Παρασκευή 14 Αυγ. 2020