Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Αυγ-2018 11:46

  Generali: Overweight στις ελληνικές μετοχές, κίνδυνοι από την Ιταλία για τα ελληνικά ομόλογα

  Generali: Overweight στις ελληνικές μετοχές, κίνδυνοι από την Ιταλία για τα ελληνικά ομόλογα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τις προοπτικές των ελληνικών ομολόγων και μετοχών τώρα που η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα διάσωσης εξετάζει η Generali Investments, επισημαίνοντας τις ευκαιρίες που δημιουργούνται στο ελληνικό Χρηματιστήριο.

  Όπως σημειώνει, τα ελληνικά ομόλογα πιθανότατα θα συνεχίσουν να εμφανίζουν μεταβλητότητα βραχυπρόθεσμα, καθώς αναμένονται νέες πιέσεις στους ιταλικούς τίτλους εν όψει της παρουσίασης του προϋπολογισμού της Ιταλίας στα τέλη Σεπτεμβρίου. Επιπλέον, το κλίμα δεν είναι υποστηρικτικό, καθώς η ΕΚΤ προχωρά σε μείωση του προγράμματος QE το οποίο τελειώνει αυτό το έτος. Στήριξη μπορεί να λάβουν τα ελληνικά ομόλογα από την κινητικότητα στις αξιολογήσεις των οίκων, καθώς υπάρχουν περιθώρια αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στο προσεχές διάστημα. Αν και δεν αναμένεται η Ελλάδα να βρεθεί στην κατηγορία του επενδυτικού βαθμού σύντομα, ωστόσο η βελτίωση του πιστωτικού προφίλ της χώρας θα είναι σημαντικό  σήμα για τους επενδυτές.

  Αντίθετα με τα ελληνικά ομόλογα τα οποία έχουν σημειώσει βελτίωση, οι ελληνικές μετοχές έχουν υποαποδόσει έναντι της ευρωζώνης (ο δείκτης MSCI Ελλάδας υποχωρεί 6,4% από τις αρχές του έτους, ενώ ο MSCI της ευρωζώνης κατά 3,7%). Αυτό συνέβη παρά τις καλύτερες αναθεωρήσεις κερδών (+ 11,3% έναντι + 5,6% για τις εκτιμήσεις 12μήνου). Μέρος αυτής της χαμηλής απόδοσης μπορεί να αποδοθεί στις αρνητικές επιπτώσεις από την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία. Συγκεκριμένα, τα υψηλότερα spreads τόσο των κρατικών όσο και των εταιρικών ομολόγων "χτύπησαν" τις ελληνικές μετοχές, σημειώνει η Generali. Οι τραπεζικές μετοχές αντιπροσωπεύουν το 46% του δείκτη MSCI Ελλάδας ή το 26% του ευρύτερου γενικού δείκτη του ελληνικού Χρηματιστηρίου. Η αβεβαιότητα γύρω από τις παγκόσμιες εμπορικές αναταραχές θα μπορούσε επίσης να διαδραματίσει κάποιο ρόλο, καθώς οι ελληνικοί δείκτες έχουν υψηλότερο κίνδυνο από τον μέσο όρο (το beta για τον γενικό δείκτη έναντι του MSCI ευρωζώνης είναι 1,4).

  Η Ελλάδα ωστόσο εξέρχεται από το πρόγραμμα σε ισχυρότερη θέση και με σημαντικά ταμειακά αποθέματα. Επιπλέον, η ελληνική οικονομία αναμένεται να επιταχυνθεί σε μια εποχή που η παγκόσμια ανάπτυξη έχει φτάσει στο μέγιστο της. Αυτό υποστηρίζει και την ανάπτυξη των εταιρικών κερδών στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, οι αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση του κόστους κεφαλαίων για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Τέλος, ενώ είναι αλήθεια ότι οι ελληνικές τράπεζες πιέζονται από τα υψηλά επίπεδα NPEs, τελευταία έχουν αρχίσει να υποχωρούν και η καταθετική βάση ενισχύεται, συμβάλλοντας στην περαιτέρω άμβλυνση του κινδύνου για τις ελληνικές τράπεζες. Ενδεχόμενες αυξήσεις κεφαλαίου μπορούν αρχικά να μειώσουν τις τιμές των μετοχών των τραπεζών, αλλά στη συνέχεια θα τις ενισχύσουν χάρη στη θετική επίδραση στον όγκο δανεισμού και την κερδοφορία.

  Επιπλέον, οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών φαίνονται αρκετά ελκυστικές σε σχετικούς όρους. Οι δείκτες p/e διαπραγματεύονται σε discount 8,9% σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο έναντι 9,3% premium για τον δείκτη μετοχών της ευρωζώνης. Επιπλέον, με βάση τους δείκτες της Generali, το momentum των τιμών των ελληνικών μετοχών έναντι της τάσης του spread των κρατικών ομολόγων φαίνεται υπερπουλημένο (τουλάχιστον κατά 10%). Τέλος, το ελληνικό Shiller P/E (μια πολύ μακροπρόθεσμη προσέγγιση σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις), φαίνεται πολύ ακραίο τόσο σε σχέση με τα παγκόσμια επίπεδα όσο και σε σχέση με τα επίπεδα στην ευρωζώνη.

  Όπως καταλήγει η Generali, τόσο οι μακροοικονομικές όσο και οι μικροοικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα αποτελούν θετικούς καταλύτες για τις ελληνικές μετοχές τη στιγμή που οι σχετικές αποτιμήσεις έχουν φθάσει σε ελκυστικό επίπεδο. Έτσι συστήνει overweight θέσεις στις ελληνικές μετοχές, προτιμώντας τον γενικό δείκτη του ελληνικού Χρηματιστηρίου καθώς έχει χαμηλότερη έκθεση στις τράπεζες από ό,τι ο δείκτης MSCI Greece. Βραχυπρόθεσμα, ο κύριος κίνδυνος προέρχεται από πιθανές αρνητικές συνέπειες από την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία. Δεδομένης της προόδου που έχει επιτευχθεί όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, πιθανές διορθώσεις θα αποτελέσουν ευκαιρίες για να εξετάσει κανείς την αύξηση της έκθεσής του στις ελληνικές μετοχές.

  Ελευθερία Κούρταλη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ