Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Ιουλ-2018 11:48

  "Ψυχραιμία" στα ελληνικά ομόλογα παρά το οριστικό τέλος σε QE και waiver

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  "Ψυχραιμία" στα ελληνικά ομόλογα παρά το οριστικό τέλος σε QE και waiver

  "Βουβή" είναι η σημερινή αντίδραση στην αγορά των ελληνικών ομολόγων σε ό,τι αφορά την χθεσινή απόφαση του Eurogroup η οποία οδηγεί στον ξεκάθαρο αποκλεισμό της Ελλάδας από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) καθώς και στην άρση του waiver μετά το τέλος του προγράμματος.

  Οι δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι την περασμένη εβδομάδα δημιούργησαν κάποιες αχνές προσδοκίες σε ό,τι αφορά την ένταξη στο QE με κάποιους αναλυτές (HSBC) να εκτιμούν ότι λόγω του ότι η Ελλάδα πάντα αποτελούσε μία "ειδική περίπτωση" για την ευρωζώνη, η ΕΚΤ θα είναι πιο ελαστική και έτσι ο Ντράγκι έδωσε ένα περιθώριο ένταξης στο QE και επέκτασης του waiver και μετά τη λήξη του προγράμματος, εάν η Ελλάδα περάσει το DSA. Ωστόσο, οι χθεσινές δηλώσεις του Μπενουά Κερέ ήρθαν να εξηγήσουν τι ακριβώς εννοούσε ο Ντράγκι. Όπως τόνισε ο  εκπρόσωπος της ΕΚΤ, το waiver δίνεται μόνο αν μία χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα και η ενισχυμένη εποπτεία δεν είναι τίποτα από τα δύο, ενώ πρόσθεσε ότι καθώς πλέον έχει αλλάξει και το χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση, είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να συμμετάσχει στο QE.

  Όπως υποδηλώνει η αντίδραση των ελληνικών ομολόγων σήμερα, αυτές οι δηλώσεις δεν αποτέλεσαν κάποιο σοκ, αφού φαίνεται πως η αγορά έχει ήδη λίγο-πολύ αποτιμήσει ότι το QE και το waiver δεν θα ακολουθήσουν την Ελλάδα μετά το πρόγραμμα και έτσι δεν υπήρξε κάποια απογοήτευση ή προσγείωση των προσδοκιών. Η πιθανή ένταξη των ελληνικών κρατικών τίτλων έστω και για λίγο διάστημα θα αποτελούσε απλά μία θετική έκπληξη εάν γινόταν, στέλνοντας ένα θετικό μήνυμα εμπιστοσύνης στην αγορά και ωθώντας ακόμα χαμηλότερα τις αποδόσεις.

  Έτσι, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα στο 3,879% με οριακή άνοδο της τάξης του 0,21% και συνεχίζει να κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Μαΐου, πριν το ξέσπασμα της ιταλικής κρίσης. Η απόδοση του 5ετούς επίσης αυξάνεται οριακά και στο 2,931% (+0,34%) στα επίπεδα που κινούνταν στα τέλη Απριλίου.

  Αν και το QE θα αποτελούσε σημαντικό καταλύτη για την περαιτέρω βελτίωση των ελληνικών ομολόγων, ειδικά τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να βρει το timing για πιθανή νέα έξοδο στις αγορές, το μήνυμα που στέλνουν οι δανειστές είναι ότι η Ελλάδα για να επιστρέψει στην κανονικότητα θα πρέπει να τηρεί πιστά τα συμφωνηθέντα και να μην παρεκκλίνει ούτε στο ελάχιστο.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων