Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Ιουλ-2018 13:37

  BlackRock: Ήρθε η ώρα να μειώσετε το ρίσκο και να "ξεφορτωθείτε" ευρωπαϊκές μετοχές

  BlackRock: Ήρθε η ώρα να μειώσετε το ρίσκο και να "ξεφορτωθείτε" ευρωπαϊκές μετοχές
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι χρηματιστηριακές αγορές βρίσκονται σε μια δύσκολη ισορροπία, σημειώνει η BlackRock. Η ισχυρή ανάπτυξη των Η.Π.Α. οδηγεί στην ενίσχυση των εταιρικών κερδών, αλλά η αβεβαιότητα γύρω από τις οικονομικές προοπτικές αυξάνεται και οι χρηματοοικονομικές συνθήκες επιδεινώνονται, όπως επισημαίνει. Αν και προτιμά τις μετοχές έναντι των ομολόγων, ωστόσο θεωρεί "σοφή" στρατηγική αυτή τη στιγμή τη μείωση του κινδύνου στα χαρτοφυλάκια και έτσι υποβαθμίζει τις μετοχές της Ευρώπης και της Ιαπωνίας.

  Η αυξανόμενη μακροοικονομική αβεβαιότητα - που συνδέεται κυρίως με τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις και τις πιθανές επιπτώσεις τους στην ανάπτυξη - και οι πιο σφιχτές χρηματοοικονομικές συνθήκες, αυξάνουν τη σημασία της ανθεκτικότητας των χαρτοφυλακίων. Αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα για το 2018, όπως τονίζει.

  Η BlackRock θεωρεί ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι ευάλωτες στους κινδύνους - τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε τοπικό επίπεδο. Μάλιστα, όπως επισημαίνει, η επενδυτική ψυχολογία έχει ήδη "γυρίσει". Οι επενδυτές αποσύρουν τις τοποθετήσεις τους από τις ευρωπαϊκές μετοχές εδώ και 17 συνεχόμενες εβδομάδες. Επιπλέον, ο δείκτης γεωπολιτικού κινδύνου BlackRock δείχνει ότι οι αγορές ενδέχεται να μην δίνουν αρκετή προσοχή στον κίνδυνο ευρωπαϊκού κατακερματισμού.

  Τα δημοσιονομικά κίνητρα των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αυξήσουν τις δαπάνες κεφαλαίου και τη δυνητική ανάπτυξη. Ωστόσο, ο εμπορικός πόλεμος και ο κίνδυνος υπερθέρμανσης της οικονομίας κάνει ευάλωτα πολλά επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Αν και προς το παρόν, οι εμπορικές διαμάχες δεν αναμένεται να εκτροχιάσουν την παγκόσμια οικονομική επέκταση, ωστόσο οι εντάσεις είναι πιθανό να επιδεινωθούν προτού βελτιωθούν. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει το επενδυτικό κλίμα και την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων, προτρέποντας τις εταιρείες να αναβάλουν ή να ακυρώσουν τις επενδύσεις.

  Υπάρχουν επίσης και εγχώριοι κίνδυνοι στην Ευρώπη. Η ευρωσκεπτικιστική ιταλική κυβέρνηση και οι ανανεωμένες εντάσεις σχετικά με τη μετανάστευση έχουν δημιουργήσει μακροπρόθεσμους κινδύνους για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα μη δεσμευτικό αποτέλεσμα στην πιο πρόσφατη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ δεν διασφαλίζει ότι μια πιθανή κρίση θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί σωστά. Παράλληλα, στην Ιαπωνία, οι συνεχιζόμενες βελτιώσεις στην εταιρική διακυβέρνηση και την κερδοφορία είναι ενθαρρυντικές, αλλά δεν υπάρχει κάποιος καταλύτης βραχυπρόθεσμα ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπεραπόδοση των ιαπωνικών μετοχών.

  Έτσι, η BlackRock προτιμά τις μετοχές των ΗΠΑ, τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών και εδικά της Ασίας, αλλά συστήνει επιλεκτικές τοποθετήσεις λόγω των εμπορικών εντάσεων και του πιο ισχυρού δολαρίου.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων