Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Ιουλ-2018 11:14

  "Φθηνή" επαναφορά στις 750 μονάδες για το Χρηματιστήριο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Ήπια ανοδικά και σε επαφή με τις 750 μονάδες κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο "παλεύει" να βρει ρυθμό μέσα σε ένα περιβάλλον… "μετρημένων" συναλλαγών, λόγω και της απουσίας των αμερικανικών χαρτοφυλακίων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,58% στις 750,23 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 1,62 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 1,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,44% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.967,87 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,60% στις 851,69 μονάδες.

  Στο μεγαλύτερο μέρος του Ιουνίου ο Γενικός Δείκτης παλινδρομούσε πέριξ των 770 μονάδων. Ο Ιούλιος φαίνεται ότι έφερε ένα νέο επίπεδο συσσώρευσης, αν και είναι ακόμη νωρίς για συμπεράσματα, αυτό των 750 μονάδων. Αν και τόσο η χθεσινή όσο και η σημερινή συνεδρίαση δεν είναι ενδεικτικές για να εξαχθούν συμπεράσματα, λόγω της ανάπαυλας των αμερικανικών αγορών, είναι εμφανές ότι το κλίμα στην εγχώρια αγορά δεν είναι ενθαρρυντικό, με τις 750 μονάδες να είναι το τρέχον επίπεδο "διαμάχης" πωλητών – αγοραστών.

  Το ύψος των συναλλαγών και σήμερα είναι απογοητευτικό, εξέλιξη αναμενόμενη δεδομένης της απουσίας αμερικανικών χαρτοφυλακίων. Η αργία της 4ης Ιουλίου παραδοσιακά επηρεάζει άλλωστε όλες τις διεθνείς αγορές, και την Ελλάδα, όπως άλλωστε φαίνεται και από τις συναλλαγές στους ευρωπαϊκούς δείκτες.

  Είναι σαφές ότι η ελληνική αγορά δεν διαθέτει εγχώρια κεφάλαια για να κινηθεί με περισσότερη αποφασιστικότητα, σχολιάζουν σήμερα αρκετοί αναλυτές. Ο τόνος έρχεται από τους ξένους, οι οποίοι όμως βλέπουν ότι η χώρα απέχει πολύ από το success story που είχε διαγραφεί στις αρχές του έτους. Και μπορεί να υπάρχουν κάποια ανοδικά ξεσπάσματα, εντούτοις κανένα δεν μπορεί να ληφθεί υπόψιν σε θεμελιώδεις αναλύσεις.

  Τα "βαρίδια" εξακολουθούν να υπάρχουν, ακόμη και μετά την αναμενόμενη, ούτως ή άλλως, αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τον οίκο Standard & Poor’s, με τον οίκο να προειδοποιεί ότι η ανάκαμψη θα είναι πολύ σταδιακή "δεδομένης της μεγάλης ζημιάς που έχει υποστεί ο ιδιωτικός τομέας από τη μακροχρόνια και βαθιά οικονομική κρίση.

  Άλλωστε, μια θετική πιστοληπτική εξέλιξη θα απαιτούσε από τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν σημαντικά τα NPEs διατηρώντας την κάλυψη μέσω προβλέψεων και κεφαλαιοποίησης. Επίσης, μία αναβάθμιση θα μπορούσε να δρομολογηθεί εάν βελτιωθεί περαιτέρω η ρευστότητα, ως αποτέλεσμα της σταθερής επιστροφής των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες και της απόκτησης σταθερής πρόσβασης σε μη διασφαλισμένη χρηματοδότηση.

  Στο ταμπλό τώρα, η μετοχή του Τιτάνα σημειώνει κέρδη 2,16%, με τις Grivalia, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Aegean, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ και Λάμδα να ακολουθούν με άνοδο μεγαλύτερη του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, Eurobank, Μυτιληναίος, Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια και Σαράντης.

  Στον αντίποδα, τρεις μετοχές του FTSE 25 σε αρνητικά εδάφη, τις Βιοχαλκο, ΕΕΕ και Jumbo, οι απώλειες των οποίων όμως δεν ξεπερνούν το 0,8%. Χωρίς μεταβολή οι ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Φουρλής, Εθνική και Motor Oil.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων