Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 02-Ιουλ-2018 14:21

  "Μαζεύουν" οι απώλειες, παραμένει αρνητικό το κλίμα στο Χρηματιστήριο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Υπό έλεγχο έχει θέσει τις πιέσεις που δέχτηκε νωρίτερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας "πιστά" τον ρυθμό στους ευρωπαϊκούς δείκτες, αλλά και καταφέρνοντας να ενεργοποιήσει κάποιες άμυνες στην περιοχή των 750 μονάδων. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,51% στις 753,69 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 12,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 9,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,43% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.978,38 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 0,99% στις 853,39 μονάδες.

  ...

  Αν και τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης οι πιέσεις ήταν σημαντικές, από τις 12:45 μέχρι τώρα υπήρξε σταδιακή αποκλιμάκωση, αφού μερίδα τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης πέρασε σε θετικά εδάφη. Βέβαια, οι πτωτικές τάσεις δεν έχουν εξαλειφθεί, καθώς η πλειονότητα των δεικτοβαρών παραμένει με αρνητικό πρόσημο. 

  Παρά το γεγονός όμως ότι βελτιώθηκε η εικόνα του ταμπλό, ο αρνητισμός που επικρατεί στην αγορά είναι ακόμη εδώ. Και μάλιστα, την ώρα που αρκετοί ξένοι αναλυτές μιλούν θετικά για τη συμφωνία του Eurogroup και για την ανάκαμψη της οικονομίας, η εγχώρια αγορά αδυνατεί να εξέλθει της εσωστρέφειας και της συσσώρευσης. 

  Μάλιστα, τεχνικά η εικόνα του δείκτη παραμένει αρνητική, με τον Ηλ. Ζαχαράκη της Fast Finance να επισημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση το χαμηλό των 736 μονάδων του ΓΔ ή των 1.949 μονάδων του FTSE 25 δεν πρέπει να χαθεί σε κλεισίματα εβδομάδας μιας και θα προβληματίσει περαιτέρω την αγορά. Τα επιτόκια δανεισμού μας δείχνουν θετική πορεία για την οικονομία χωρίς ακόμα να έχει πείσει και το χρηματιστήριο ότι ακολουθεί.

  Πάντως, όπως σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές, ένα θετικό νέο που μπορεί να περιμένει η αγορά το επόμενο διάστημα είναι ένα: η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διατηρήσει την "παρέκκλιση” (waiver) για την αποδοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων ως εξασφαλίσεων στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για το χρέος θα μπορούσε να παρέχει στην ΕΚΤ τη διακριτική ευχέρεια να εξετάσει τη διατήρηση του waiver. 

  Αν συμβεί αυτό, θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν ορισμένα από τα θετικά αποτελέσματα που εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος ότι θα μπορούσαν να προκύψουν από τη θέσπιση προληπτικής γραμμής στήριξης, κυρίως σε όρους χαμηλότερου κόστους χρηματοδότησης της οικονομίας.

  Στο ταμπλό τώρα, ισχυρές πιέσεις, που φτάνουν τη μετοχή στο -3,07%, καταγράφουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, τα οποία διαπραγματεύονται από σήμερα χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,25 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 3,5%. Άνω του 2% είναι οι απώλειες σε Aegean, Πειραιώς, Τιτάν και ΓΕΚ Τέρνα. 

  Ανώτερη του 1% είναι η πτώση σε Eurobank, Φουρλή, Βιοχαλκο, Σαράντη, ΑΔΜΗΕ και Μυτιληναίο, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΧΑΕ, Alpha Bank, Λάμδα, ΟΠΑΠ και ΕΥΔΑΠ. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΕΕ, Jumbo, Εθνική, ΔΕΗ, Motor Oil και ΟΛΠ. Η Grivalia ενισχύεται κατά 2,79%, ενώ η Τέρνα Ενεργειακή, η οποία διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,22 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε απόδοση 4,3%, ενισχύεται κατά 4,06%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων