Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 02-Ιουλ-2018 12:56

  Τι φοβούνται τα funds και φεύγουν από τις μετοχές, η στρατηγική του β' εξαμήνου

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τι φοβούνται τα funds και φεύγουν από τις μετοχές, η στρατηγική του β' εξαμήνου

  Οι εμπορικές εντάσεις σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για οικονομική επιβράδυνση έχουν ωθήσει τα funds σε φυγή από τις διεθνείς αγορές, μειώνοντας τις θέσεις τους στην Ευρώπη στα χαμηλά 19 μηνών και τις θέσεις τους στις διεθνείς μετοχές στα χαμηλά 11 μηνών, με τους φόβους για τις προοπτικές της Ευρώπης αλλά και των αναδυόμενων αγορών να έχουν οδηγήσει σε ανακατάταξη των στρατηγικών τους τον Ιούλιο αλλά και στο β' εξάμηνο του έτους. 

  Η bull market η οποία κράτησε σχεδόν μία 10ετία έχει διαταραχθεί έντονα από τις αρχές του έτους, με τις διεθνείς αγορές να έχουν υποχωρήσει 9% από τα υψηλά επίπεδα που σημειώθηκαν στα τέλη του Ιανουαρίου. Τα χτυπήματα που έχει δεχτεί είναι έντονα, τόσο από την εμπορική διαμάχη Κίνας – ΗΠΑ, όσο και από την αλλαγή της στάσης της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα funds να βλέπουν το β' εξάμηνο του έτους με πολύ πιο επιφυλακτική ματιά, αποχωρώντας έντονα από τις θέσεις τους στις μετοχές και ειδικά της ευρωζώνης, όπως καταγράφεται σε δημοσκόπηση του Reuters στο περιβάλλον 49 wealth managers και επικεφαλής επενδύσεων σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Βρετανία και Ιαπωνία η οποία διεξήχθη το διάστημα 18-29 Ιουνίου.

  "Έχουμε εισέλθει σε μια φάση μείωσης των αποδόσεων", σημειώνει ο Pascal Blanque, επικεφαλής επενδύσεων στην Amundi. "Η ενίσχυση του προστατευτισμού έχει θέσει πλέον σημαντικούς κινδύνους στον οικονομικό κύκλο και την οικονομική ανάπτυξη ".

  Οι θέσεις σε μετοχές στα ευρωπαϊκά χαρτοφυλάκια των funds μειώθηκαν κατά 1,7% στο 40%, το χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2016. Οι θέσεις σε μετρητά αυξήθηκαν στο 8,5%, το υψηλότερο από τον Νοέμβριο του 2016, αυξημένες κατά 2% από τον περασμένο μήνα. Η έκθεση στις μετοχές της ευρωζώνης έχει μειωθεί κατά 5% στο 25,7% του μέσου χαρτοφυλακίου, το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2012, κυρίως λόγω των ενδείξεων για επιβράδυνση της ανάπτυξης στην περιοχή.

  Αντίθετα, τα funds δεν είναι ακόμη έτοιμα να γυρίσουν την πλάτη στις μετοχές των ΗΠΑ σημειώνοντας πως στο βραχυπρόθεσμο διάστημα υπάρχει στήριξη τόσο από τις φορολογικές περικοπές όσο και από το μεγάλος βάρος που έχουν στους δείκτες οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου. Έτσι, τα funds στη στρατηγική του Ιουλίου έχουν αυξήσει τις θέσεις τους στις ΗΠΑ στο 41,6% του μέσου χαρτοφυλακίου, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014.

  Οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για την προοπτική των αναδυόμενων αγορών. Η ανησυχία είναι ότι οι δασμοί των ΗΠΑ στα εισαγόμενα αγαθά από την Κίνα, την Ευρώπη και αλλού, θα διαταράξουν τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και θα υπονομεύσουν την οικονομική ανάπτυξη. Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών μειώθηκαν σχεδόν κατά 5% τον Ιούνιο, αυξάνοντας τις απώλειες από τις αρχές του έτους στο 8%. Τα funds "μπαίνουν" στον Ιούλιο με μειωμένες τις θέσεις τους στην περιοχή στο 12,4% του μέσου χαρτοφυλακίου.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων